Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

AYİM'in ret kararı ve gerçekler...

AYİM'in ret kararı ve gerçekler...
 

Zafer çığlıkları arasında, ortalığa saçılan Wikileaks belgeleri kaynayıp gitti!

Bu güne kadar belgelerin içindeki iktidar aleyhine olanlara pek değinmeyen yandaş basın, Sayın Başbakan’ın “Tehdit”i sonucu, hemen belgeleri bir kenara itip Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM) 3 paşa hakkında verdiği kararı zafer olarak niteleyip, iktidarın zaferini kutluyorlar. Bu kutlama sarhoşluğu arasında, Wikileaks belgelerini kaynatacaklarını sanıyorlar.

Biz gelelim asıl konumuz olan 3 paşanın açığı alınma durumuna;

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3 paşanın açığa alınma olayı ile ilgili yürütmenin durdurulma talebini niye reddetti?

Bunun nedenini hiç kimse sorgulamıyor. Varsa yoksa iktidarın kazandığı zafer!

Oysa bilindiği gibi İdari Yargılama Usul Kanunun (İYUK) 27 maddesinin II. Fıkrası; yürütmeyi durdurma kararı verilebilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi şartını aramaktadır. Bunlardan birincisi “ilk bakışta hukuka aykırılığın görülmesi” ikincisi ise “telafisi olanaksız zararların doğma olasılığının bulunması”dır. Bu iki koşuldan birisi olsa bile iki koşul birlikte olmadıkça “yürütmeyi durdurma kararı” verilemez.

O zaman şöyle bir soru akla gelebilir. 10 kişilik Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Hâkimler kurulunun 10 üyesinden 6 üye isteğin reddi, 4 üye kabulü yönünde niye oy kullandı?

Ergenekon davalarını takip edenler bilir, yıllardan beri sanıkların tahliye talepleri ikiye 1 oyla reddedilmektedir. Bu da onun gibi bir şey! Yani hukukun yoruma dayalı olması!

Bu nedenle AYİM’in son kararı bu iki şartın birlikte gerçekleşmemiş olduğu düşüncesi ile oy çokluğu ile “yürütmeyi durdurma kararı” istemi reddedilmiştir.

Bu istem mahkemece yeniden gündeme alınabilir mi? Alınabilir…

Ayrıca dava sürmektedir. Davanın esası ile ilgili bir ret kararı bulunmamaktadır. AYİM generallerin göreve dönmesine ilişkin bir karar verebilir.

Ret kararı da kabul kararı da hukukidir ve normaldir. Normal olmayan yürütmenin işine gelmeyen karar hakkında “hukuki değil” gibi suçlamalar yapmasıdır.

Yine hukuki olmayan idarenin verilecek karardan önce medya kuruluşlarına, yargıyı etkileyecek söz ve davranışlarda bulunmasıdır. Bunun en güzel örneği; İktidarın suikast mağduru(!) ağlamadan sorumlu bakanı Bülent Arınç Beyin 3 paşanın Yüksek Askeri İdare Mahkemesine açtıkları “Yürütmenin durdurulması” davasının görüşülmesinden önce yaptığı açıklamadır.

3 Paşa ile ilgili YAŞ’ta alınan kararlar niye uygulamaya konulmadı?

Terfi etmemelerine rağmen, nasıl vekâleten bir üst rütbe görevine atandılar?

Yüksek Askeri İdare Mahkemesinin bir önceki “terfi kararı” niye uygulamaya konulmadı?

Böyle birçok soru daha sorulabilir.

Sorulacak soru çok ama… Kime, nasıl soracaksın! Bildiğiniz gibi iktidarın aleyhine olan soruları sormak yasak, lehlerine olan her türlü soruyu sormak hem serbest, hem de takdire şayan!

Sahi paşalarla uğraşmak ve bu şekilde oy toplamak varken, bu Wikileaks belgeleri de nerden çıktı? Bu belgeler koskoca bir ülkenin huzurunu bozmaya yetti! Birileri uykusuz geceler geçirirken, yaptığı konuşmalarla ne kadar zor durumda kaldığını ortaya koyuyor!

Bu Wikileaks belgeleri CHP’nin işi olmasın?(!) İsrail yangın yüzünden yırttı! Geriye kala kala Ana Muhalefet partisi kaldı!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..