Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '09

 
Kategori
Kitap
 

Ayinler Villası

Ayinler Villası
 

Ayinler Villası - David Hewson


Roma'nın eskiden beridir bir çekiciliği var hayatımızda. Çoğumuz hayatımızda hiç görmemiş olsak da bugünün Roma'sı da bir çekicidir, tarihin Roma'sı da. Hele de sadece kent olarak değil, bir ülke, bir bütün kültür dünyası, bir teknoloji atılımı olarak bakıldığında Roma, dünya kültürü için de ayrı bir değer kazanır gözümüzde.
Daha önce "Şeytanın Gölgesi" ve "Ölüm Zamanı" adlı kitaplarıyla tanıdığımız yazar Daviid Hewson da, Roma'nın bu her iki anlamdaki çekiciliğinden istifade ederek, "Ayinler Villası" adlı eserini ortaya çıkarmış.
İyi bir anlatımı, çekici sahneleri ve tarihi güçlü altyapısıyla dikkat çeken romanın baş rol oyuncusu da, Hewson'ın yarattığı dedektif Nic Costa karakteri.
Nic Costa, emsallerinden çok daha farklı bir dedektif aslında. Bu farklılık sadece olaylara yaklaşımında değil, kurgusal çıkmazları kesin zekasıyla açmakta gösterdiği başarı nedeniyle romanı sırtlamasında yatıyor sanırım. Costa, yazarın kitap üzerindeki tüm müdahalelerini kendi şahsında yapıyor; düşünce akışıyla okuru bilgilendiriyor ve en güzeli de, okuru da çözmeye çalıştığı bulmacaya ortak ediyor. Klasikleşmiş polisiye anlatımından da, son dönemde örneklerini sıkça gördüğümüz dış sesli anlatımdan da çok daha başarılı olan bu eser ile hem Costa, hem de Hewson, kendi sınıflarındaki yazar ve eserler arasından kolaylıkla sıyrılabiliyorlar.
"Ayinler Villası", nehir yatağında son derece ilginç bir tesadüf sonucu bulunan kömürleşmiş bir cesedin, Roma'nın antik dönemlerinde yapıldığı bilinen bir ayin kurbanına benzerliğinin ortaya çıktığı giriş bölümüyle, bir anda başlayıveriyor. Konunun ilgililerinin çok seveceği şekilde bu ceset hemen incelemeye alınıyor ve pekçok farklı daldan uzman, hem bizi bu gerçek tarikat hakkında bilgilendiriyor, hem de yaşantımızdaki inanışlarımızı tekrar sınamamıza fırsat veren bir bulmacanın içine çekiveriyor bizi.
Costa'nın soruşturmaya dahil olmasıyla tam bir beyin fırtınasına dönüşen bu bulmaca ile, hem eski, hem de bugünkü Roma'da tarifsiz lezzette bir hayali yolculuğa çıkıyor, bir büyük sırrı çözmeye çalışıyor ve "ya neden bitti" diyerek, ansızın bulmacanın ve kitabın sonuna ulaşıyoruz. Bir dizi şaşkınlıktan sonra, belki durup son bir bölümü bir kez daha okuma isteği duymamız da, ansızın birleşiveren bu parçalar nedeniyle yaşadığımız şaşkınlık olsa gerek.
"Ayinler Villası", yazarın kitaplarıyla tanışmak için iyi de bir fırsat olarak görülebilir.
 
Toplam blog
: 15
: 584
Kayıt tarihi
: 24.01.09
 
 

1983 İstanbul doğumluyum. Maltepe Kadir Has Anadolu Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mü..