Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '13

 
Kategori
Futbol
 

Aykut Kocaman' ın doğruları Antalya' da 3 puanı getirdi

Aykut Kocaman' ın doğruları Antalya' da 3 puanı getirdi
 

ÜÇ PUANIN MİMARI 

 

Sezon başından beri yazılarımı takip edenler bilir ki, hocayı sürekli sistem, kadro ve oyunu okuma noktalarında eleştirdim. Aykut Kocaman' ın kontrollü ve defansif futbol anlayışı bana hitap etmiyor. Kadro tercihleri ve transfer politikalarını da beğenmiyorum. Maçlarda, oyunu okuma ve zamanında müdahale etme konusunda da başarılı olmadığını düşünüyorum.

 

Öte yandan, Aykut Kocaman kafasındaki sistemi başarı ile uygulamaya ve sonuç almaya başladı. Son 7-8 maçtır zaten bunu görüyoruz. Göze hoş gelmeyen, yavan ancak sonuç alabilen bir futbol ile Fenerbahçe üç kulvarda da devam ediyor. Kabul etmek gerekiyor ki bu büyük bir başarı. Öte yandan, Aykut Kocaman bugünkü kadro tercihleri ve oyuna müdahaleleri ile beni oldukça şaşırttı. Bugün oyuna doğrudan etki etti ve maçta üç puanın en büyük mimarı oldu. Neden mi?

 

AYKUT KOCAMAN' IN KRİTİK KARARI

 

Maçın başında, Cristian yerine Salih ile başlaması futbol adına çok büyük bir doğru oldu. O Salih ki maçın en iyi oyuncusu idi. 90 dakika boyunca mücadele etti, boş alalara deplase olarak pas aldı, pas verdi, takımının en zorlandığı dakikalarda sorumluluk aldı, oyundan hiç kopmadı, müthiş paslar verdi ve savunmada kritik toplar çaldı. Bir de uzaktan gol attı ki, izleyenlere Oğuz Çetin' i hatırlattı. Tıpkı Oğuz Çetin gibi sağa o kadar düzgün ve güzel bir vuruş yaptı ki, kaleciyi çaresiz bıraktı. Maça ilk 11' de başlaması Aykut Kocaman' ın sezon başından beri verdiği en doğru karardı ve şampiyonluk yarışının devam etmesini sağladı.

 

MAÇIN ANALİZİ

 

Antalyaspor Fenerbahçe maçının analizine geçersek, maçta Antalyaspor' un 70-75 dakika boyunca müthiş bir mücadele sergilediğini gördük. Sahanın her yerinde Fenerbahçe 'yi oynatmamak için ikili, üçlü presler yaptılar. Fizik olarak yoğun maç trafiğinden dolayı yorgun olan Fenerbahçe' li futbolcuları fizik güçleri ile sindirdiler. Fenerbahçe, bu denli istekli ve agresif bir Antalyaspor' a karşı maçı çoğunlukla kendi sahasında oynamak zorunda kaldı. Bugün Fenerbahçe, orta sahasında Emre' nin erkenden sakatlanıp çıkması, Fenerbahçe' nin oyununu ciddi olarak etkiledi. Emre yerine yaratıcılık ve becerisi düşük Selçuk' un oyuna girmesi, Meireles' in de oyunda aktif olamaması, Fenerbahçe' nin kendi sahasına hapsolmasına sebep oldu. Sadece Salih, Caner, Sow ve Kuyt' ın ikili paslaşmaları ile kendi sahasından topu ileri taşımaya çalışan Fenerbahçe, çoğu zaman bu pas trafiğini başarıyla pozisyonlara dönüştüremedi. Emre' nin Fenerbahçe için ne demek olduğunu daha iyi görme fırsatı yakaladık.

 

Antalyaspor ise Ergün ve Tita ile sol kanadı müthiş kullandı. Yorgun Gökhan ve Kuyt' ın savunma performansı düşünce, bu kanattan topu sıklıkla Diarra ile buluşturup tehlike yarattılar. Özellikle Tita, maçta attığı ara pasları, dribling ve ortalar ile Fenerbahçe' yi çok zorladı. Antalyaspor sağ kanadı da Hasan Ali ve Caner' i sürekli defansif pozisyonda tuttu. Fenerbahçe bu karşılaşmada bek ve kanat oyuncularından ofansif katkı alamadı. 1-0 dan ve 2-1 den sonra Fenerbahçeli futbolcular kendi sahalarında iyi bir alan savunması yaptılar. Yobo ve Egemen, geriye yaslanarak oynadıklarından hatasızdılar. Rakibe ters toplarda yakalanmadılar ve arkaya adam kaçırmadılar. Beklerin de gömülü oynaması kademeyi sağlam tutmayı sağladı ve Fenerbahçe rakibe maç boyu fazla pozisyon vermedi. Fenerbahçe, Salih' in Sow' un golleri hariç, maç boyunca 4 net pozisyon daha yakaladı, ancak Caner, Egemen ve Sow 'un vuruşları iyi değildi. Kuyt' ın müthiş kafa vuruşu ise direkten döndü. Kendisi adına bir şanssızlıktı.

 

Bazı maçlarda iyi futbol değil sonuç gerekir. Son bir kaç aydır üç günde bir maç oynuyorsanız ve rakibiniz Türkiye' nin en diri ve organize takımlarından bir tanesi ise, iyi futbol beklemek mümkün olmaz. Bugün Fenerbahçe, Antalyaspor karşısında elinden geleni yaptı. Futbol kötüydü. Maç boyu pozisyon bulmakta zorlandı. Maçta rakibin mutlak üstünlüğü ve top hakimiyeti vardı. Fiziksel olarak da iyi değildi. Ancak bir şeyi iyi yaptı. Alanları iyi daralttı, disiplinli savunma yaptı ve dikkatli oynadı. Herkes elinden geleni yaptı.

 

SALİH UÇAN HAKKINDA

 

Salih' in müthiş faydalı futbolu da Fenerbahçe' ye bir direnç sağladı. Sahada ayak basmadık yer bırakmadı. Salih, yaşı genç olmasına rağmen, müthiş sezgileri, yüksek özgüveni ve akıllı tercihleri olan bir futbolcu. Kendisini Oğuz Çetin' in veliahtı olarak görüyorum. Eğer, Aykut Kocaman kendisinde ısrar eder, Salih' de profesyonel olarak kendisine iyi bakarsa Fenerbahçe, müthiş bir 10 numara kazanır. Hatta 10.5 numara! Çünkü klasik 10 numaralardan farklı olarak oyunun defansif tarafında da müthiş işler yapıyor. Maçta bir kaç pozisyonda kendi ceza alanı içinden top çıkarırken veya rakiplerin ayağından top çalarken gördük. 

 

3 PUAN

 

Bugün alınan 3 puan Aykut Kocaman' ın eseridir. Bu 3 puan, şampiyonluk yarışının son haftaya kadar devam etmesini sağlayacaktır. Salih' i ilk 11' de oynatması sadece Fenerbahçe değil, Türk futbolu için çok önemli. Fenerbahçe bugün kaybetmiş olsaydı bile Aykut Kocaman' ı tebrik edecektim. Aykut Kocaman' ın kafasındaki futbol sistemi tartışılabilir, ancak bu sistemdeki oyuncu tercihleri doğru olur ise, Fenerbahçe bu sistemde sonuç alabilir. Çünkü, sistem oturdu. Fenerbahçe' li futbolcular, hocanın kafasındakileri sahaya yansıtabiliyor. Kontrollü ve defansif 4-2-3-1 ile Aykut Kocaman sonuç almayı başarıyor. Bu noktada, Cristian yerine Salih' i devamlı ilk 11' de oynatmak, Fenerbahçe' ye büyük fayda sağlar. Kalan diğer maçlarda da hocanın aynı cesareti göstereceğini umuyoruz. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..