Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '11

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Aylık bildirgeleri asma zorunlu değil

Aylık bildirgeleri asma zorunlu değil
 

sürekli ceza yerine sanal ortam ile doğrudan ve doğru kayıt işlemi daha uygundur


6111 sayılı yasanın Aylık Hizmet Bildirgesine faydası 

Yeni bir torba yasa daha yürürlüğe girdi. İş dünyamıza hayırlı olsun. Bu yasa İnsan Kaynakları biriminde iki yenilik getirdi: 

Birincisi, halen yürürlükte bulunan istihdamı teşvik eden 3 imkandan yalnızca birinden faydalanma şekli değişti 2 teşvikten birden faydalanma imkanı açıldı. 

İkincisi, insan kaynakları personeli ile çok şubeli işyerlerinin yöneticileri arasında problem olan Aylık Hizmet Bildirgesi’nin takip eden ayın başında asılması problemiydi. Bu bildirgelerin asılmasında önemli bir problem ise çalışanların ücretlerini takip ederek dedikoduya sebebiyet vermesidir. Zira ücret gizliliği bulunan kurumsal ve büyük şirketlerde insanlar bildirgenin asıldığı panonun önünde o ne kadar kazandı ben ne kadar ücret aldım, rekabetine girebiliyor ve sıkıntı oluşturuyordu. 

25 şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı TORBA yasa ile, 506 sayılı SSK kanunu ve 5510 sayılı SGK kanununda yer alan AYLIK HİZMET BİLDİRGELERİNİN işyerlerinde asılması zorunluluğu 

6111 sayılı kanun ile getirilen düzenleme ile SGK kanununun 86 madde 6. Fıkrası yürürlükten kaldırılarak asılma zorunluluğu kaldırılmış ve aynı kanunun 102. Para cezaları maddesinin 1. Fıkra f bendinin yürürlükten kaldırılmasıyla da para cezası tahakkuku ortadan kalkmıştır. 

Bilindiği gibi aylık bildirgeyi zamanında SGK ya vermemek 2 asgari ücret, asmamak ayrıca 2 asgari ücret ceza ya tabi idi. Her işlemini tam zamanında yapan şirketler bazı şubelerinde asmayı unutmalarından dolayı cezaya düşebilmekteydiler bunun ortadan kaldırılması yerinde olmuştur. 

Muammer MURAT 

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı 

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..