Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '14

 
Kategori
Futbol
 

AYM’nin Aziz Yıldırım kararı, “yeniden yargılanma”yla ilgili sanki!..

Haber başlıkları, her zaman gerçeği yansıtır mı?

Buna “Evet” denemez. Bizde  “Neden, Niçin, Niye” gibi soruları sorma, araştırma, inceleme alışkanlığı olmadığı için, “başlık”larla yaratılmak istenen “algı”yla ilk anda amaca ulaşılır. Böyle bir “algı”, “Çamur at izi kalsın” etkisindedir. 

 

“Algı”yla, bunun yaratacağı olumsuzlukla, yandaş kazanma, yerine göre de, kamuoyu oluşturarak, “karar vericileri” de etkileme amacı vardır. Sonradan durumum anlaşılması, hiç mi hiç önemli değildir.

 

Etki altına alınmak istenen çevreler, özellikle de yandaşlar, günübirlik de olsa sevinsin, karşı taraf da tedirgin olsun, yeter!

 

Olumsuzluk etiketli “algı” yaratıldı ya!

 

*****

 

Anayasa Mahkemesi’nin, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan bir “karar”ı, bugün internet ortamında şu başlıklarla yansıdı:

 

Aziz Yıldırım’a Anayasa Mahkemesi’nden ret!

 

Doğru mu?

 

Aslında bir “ret” yok, konu bakımından yetkisizlik” nedeniyle verilen bir karar var.

 

Başlıklarla yaratılmak istenen “algı” belli:

 

AYM, Aziz Yıldırım’ın, "adil yargılanma hakkı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle ve infaz durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu”nu reddetti?

 

Öyleyse, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karar ne?

 

Soruların yanıtlarını AYM’nin kararından alalım:

 

Başvurunun  konusu ne?

 

“Başvurucu, hakkında yürütülen soruşturmada görev alan Cumhuriyet Savcısı aleyhindeki şikayetinin işleme konulmaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüştür.”

 

Başvurunun süresi ne?

 

“Başvuru, 19/11/2013 tarihinde İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi vasıtasıyla yapılmıştır. Dilekçe ve eklerinin idari yönden yapılan ön incelemesinde Komisyona sunulmasına engel bir eksikliğin bulunmadığı tespit edilmiştir.”

 

Başvurucunun, Aziz Yıldırım’ın, iddiaları ne?

 

“Başvurucu, soruşturma sonucunda hakkında iki farklı iddianame düzenlendiğini, suçlanan kişinin hakkındaki suçlamalardan haberdar olabilmesi ve savunmasını yapabilmesinin bir gereklilik olduğunu, buna rağmen ortada iki farklı iddianame olması nedeniyle hangi iddianamenin yargılamaya esas alınacağını bilemediği, bu duruma istinaden, iddianameyi düzenleyen Cumhuriyet Savcısı hakkında şikayetçi olduğunu, ancak şikayetinin HSYK tarafından işleme konulmadığını, Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma açılmamasının adil yargılanma hakkını güvencesiz bıraktığım, bu nedenle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüş, Anayasa'nın 159. maddesinin onuncu fıkrasındaki meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki HSYK işlemlerini yargı denetimi dışında bırakan düzenlemenin, Anayasa'nın 36., 37. ve 38. maddelerine aykırı olduğunu ve iptalini, ilgili Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma açılmasına karar verilmesini talep etmiştir.”

 

AYM’nin “hükmü” ne?

 

“Başvurunun, "konu bakımından yetkisizlik'' nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA, (...) 8/5/2014 tarihinde OY BİRLİĞİYLE karar verildi.”

 

*****

 

Görülüyor ki, “Aziz Yıldırım’a Anayasa Mahkemesi’nden ret!” başlıklarıyla olumsuz bir  “algı” yaratılmak isteniyor. Karardan anlaşıldığı gibi,  "konu bakımından yetkisizlik'' kararı, Aziz Yıldırım’ın, hakkında yürütülen soruşturmada görev alan Cumhuriyet Savcısı aleyhindeki şikayetinin işleme konulmaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini”ne ilişkin başvurusuyla ilgilidir.

 

Demek ki, dün yayımlanan karar, “yeniden yargılanma”yla ilgili değildir. Ama yaratılmak istenen “algı”, kararın onunla ilgili olduğudur.

 

Unutanlar için söyleyelim, Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, 14 Şubat 2014 tarihinde verdiği  10 sayfalık bir dilekçeyle, Aziz Yıldırım adına, "adil yargılanma hakkı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle ve infaz durdurulması talebiyle" Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

 

Bu başvurunun kararı ne olur?

 

Bilmeyiz, ancak, “niyet”e bağlı olarak, “kabul” ya da “ret” olur, denebilir.

 

*****

 

Özetleme:

 

Resmi Gazete’de yayımlanan, 19.11.2013 tarihinde yapılan bir başvurunun, 8.5.2014 tarihinde verilen kararıdır. Aziz Yıldırım’ın, “şike” soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayetini içerir.

 

“Yeniden” ve “adil” yargılanmayla ilgili başvuru, 14 Şubat 2014 tarihinde yapılmıştır.

 

Son söz:  

 

Haber “başlık”ları doğru, “içerik”ler  ise çarpıtılmadan verildiği zaman,  güvenilir olunur.

 

 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..