Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '15

 
Kategori
Futbol
 

AYM’nin Passolig kararı: Gerekçesi, kararı inkâr edebilir mi?

AYM’nin Passolig kararı: Gerekçesi, kararı inkâr edebilir mi?
 

AYM, E-Bilet/ Passolig  ile ilgili kararın gerekçesini açıkladı.

Gerekçe öncesine dönelim ve soralım:

Anayasa’ya aykırı görülen neydi?

6222 sayılı yasanın 5. maddenin 11. fıkrasının (c) bendinde geçen “üçüncü kişilere devredilebilir” ibaresi...

(“Elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında ilgili federasyonlar yetkilidir. (…) Federasyonlar bu fıkra kapsamında belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebilir.”)

Passolig, “üçüncü kişinin”, E-Bilet’e bulduğu bir addı; üstelik, bunun işlevi de değiştirilmişti.

Üçüncü kişi mi?

TFF’nin, kulüplerin hakkını devrettiği, E-Bilet’i Passolig adıyla pazarlayan bir banka...

*****

TFF,  gerekçeli kararı, “eski uygulama” sürecek diye duyurdu:

Anayasa Mahkemesi, (...) 12.11.2015 tarihli kararı ile Taraf-Der Derneği'nin Anayasa'ya aykırılık iddiası tümü ile (bir cümle hariç) reddedilmiştir. (...) Bu karar ile Anayasa Mahkemesi, mevcut uygulamayı ve kanuni düzenlemeyi hukuka uygun bulmuştur.”

O, “bir cümle” neydi?

Açıklamada o “bir cümle”nin ne olduğu yoktu; ama açıklamanın bir başka yerinde şu var:

“Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi Kanun'un 5. maddesinin (11) numaralı fıkrasının (c) bendinin ilk cümlesi ile aynı fıkranın (a) bendinin ikinci cümlesi yönünden son cümlesini iptal etmiştir. “

Görülüyor ki,  “Anayasa'ya aykırılık iddiası tümü ile (bir cümle hariç) reddedilmiştir.” denmesine karşın, sonrasında “iki cümle” olduğu söylenerek, açıklama metninin özensiz yazıldığı ilan ediliyor.

Nedir (c) bendinin ilk ve son cümlesi ne?

(“Elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında ilgili federasyonlar yetkilidir. (…) Federasyonlar bu fıkra kapsamında belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebilir.”)

*****

TFF, AYM;  “TFF'nin, bu Kanun'la almış bulunduğu yetkilerini, üçüncü kişilere devredebileceğini, Federasyonun devir yetkisi olduğunu kabul etmiştir.” diyor.

TFF’ye bunu söyleten gerekçeli kararının 51. maddesi olmalı.

(“Kuralda devredilmesi öngörülen bilet organizasyonu ve seyircilerin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışlarına ilişkin kontrol ve denetim yetkisi ile bu amaçla merkezi kontrol sistemi oluşturan ve elektronik kart ve elektronik kart kapsamında satışı gerçekleştirilecek biletlerin basım, satış ve dağıtımına ilişkin sistem üzerinden merkezi satışlar gerçekleştirme yetkisi, Devletin, kamu iktisadi teşebbüslerin ve diğer kamu hizmetlerinden değildir. (...) Bu nedenle kuralda belirtilen görev dolayısıyla federasyonlara tanınan yetkinin devredilmesine olanak sağlanmasında Anayasa’ya aykırılık bulunmamaktadır.”)

Ya 52. maddeye ne denecek?

“Elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlaması yetkisinin ilgili federasyonlara verilmesini öngören (11) numaralı fıkrasının (c) bendinin birinci cümlesi Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edildiğinden belirtilen bu yetkinin üçüncü kişilere devrinin Anayasa’ya uygunluğunun incelenmesine gerek görülmemiştir.”

O zaman gelsin, “kuyruk”ta bekleyen sorular:

AYM, iptal ettiğine, gerekçesinde kalsın diyebilir mi?

AYM, “üçüncü kişilere devredilebilir” için “devredilemez” dedikten sonra pişman mı oldu yoksa?

TFF’ye göre öyle!..

Yoksa, TFF, gerekçeli karar için, niye “Bu karar ile Anayasa Mahkemesi, mevcut uygulamayı ve kanuni düzenlemeyi hukuka uygun bulmuştur.” desin?

O zaman?

AYM’den bir açıklama beklenir.

Ya gelmez, “mevcut uygulama ve kanuni düzenleme” sürüp giderse?

Orası, hukukçuların, özellikle pek anlaştıkları görülmeyen Anayasa hukukçularının sorunu... Sıradan yurttaş, onları dinlerken, belki de yeni bir hukuksal bilgi (!) edinmiş olacaktır:

Gerekçeli kararda, önceki kararın tersi söylenebilir!.

(Gerekçeli kararı her okuyan, okuduğunu farklı anlıyorsa, ortada “anlamama” sorununu olduğu gibi, açıkça/ kestirmeden “anlatamama” sorunu da vardır. Ne acı ki, bizde resmi açıklamalarda bu sorun, başlıca sorundur.)

Son söz:

Bizde “iddianame” ve “gerekçeli karar”ların yazımında, sözü uzatmayacak, dolandırmayacak ve açıkça yazacak görevlilere gereksinim vardır.

 

https://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..