Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Aynalar puslanmadan

Efendim Atasözleri bir milletin aynasıdır. Onlarda kendimizi görürüz. Bir hayatın tamamını iki güzel sözde toplayabiliriz. Her bölgenin kendi hayat şartlarının getirdiği o asuyane sözler damla damla dökülmüştür yüreğimize. Ülemizde buna benzer birçok atasözleri vardır. Bunlardan bazılarını irdelemeye çalışacağız.

"Esnafsan azdan başla, hayvancıysan dağda kışla" . Her şeyin yerinde ve zamanında olması gerektiğini belirtir. Yapacağımız bir işi yavaş yavaş büyütmeyi işi öğrenerek damlaları artırarak yapmamızı belirtmektedir. Evin altında hayvan bakmakla hayvancı olunmayacağını hayvancılık yamak isteyenin dağlarla dost kalacağını belirtir.

"Oğul oğul olursa katar yer, oğul oğul olmazsa satar yer" yetiştirilen çocuklarımızın durumun anlatan bir atasözüdür.. Bir ağız iki kulak, bir söyle iki dinle. Birlik olmazsa dirlik olmaz. El atına binen çabuk iner. Kocana göre bağla başını, horandana göre pişir aşını. Kızını çok seven kocasından , oğlunu çok seven hocasından eder..

Daha böyle birçoğunu bildiğimiz atasözleri hayatın içinde pişmiş tuğla gibi hayat apartmanımızı birer birer örmektedir. Bunları dikkatle incelediğimizde bir sarsıntı anında yıkılmadan ayakta kalabilecek daireler, köprüler gibi ayakta duracağımızı hissedebilmektir. Dağ bölgemiz de sıkıntılar içerisinde yaşayanlar olarak bir kayanın içerisinden gül yetiştirmeyi, insanlarımıza birlik olmayı, toplu ve organize bir toplum olmayı anlatalım. Hikâyeler ve atasözleri toplumları ayakta tutmak birlikteliği sağlamak içindir.

Hayat şartlarının ağırlaştığı günümüzde birlikteliğe daha çok ihtiyacımız var.

Bugün ekonomik sıkıntı ile insanlar kültürlerini, geçmişlerini unutmaya yüz tutmuşlardır. İnsan önce karnını doyuracak ki ondan sonra kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılım olacak maalesef ne zaman Türkiye ekonomik anlamda biraz düzlüğe çıksa bir darbe veya terör faaliyetleri ile ekonomik sıkıntılar başlıyor. O zaman bu durum insanımızın her alanda büyümesini engelliyor. İşte böyle zamanlarda içte ve dışta bizim birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere karşı daha çok milli ve kültürel değerlere sahip çıkmalı, atasözlerimizi, türkülerimizi, fıkralarımızı, el sanatlarımızı, bibi biz yapan değerlerimizi korumalı ve onlara sahip çıkmalıyız.

Bir atasözü ile “Koca çınarın gürlemesi dalı budağı ile” derler bizlerde dal ve budaklarımıza sahip çıktığımız takdirde birlik içinde gürleyip harlayacağız. İşte o zaman dağ yöremiz ve bu güzel ülkemiz varacağı hedefleri önceden aşacaktır. Aynalar puslanmadan kendi aynamızı kendi kültürümüzü korumalı ve sahip çıkmalıyız. Ayna puslandıktan sonra nemlenir, bozulmaya başlar ondan sonra aynadan yararlanamayız. Yitip giden değerlerimiz bizden kopan organlarımızdır. Organlarımız olmadan yarım baş ile ne yapılabil inir ki

Kendimizi kandırmadan daha düzenli bir hayat için bir sistem sahibi ekip çalışması içinde olan küçük hedefleri değil büyük hedefleri hayal eden bir düşsel yapı içinde olmalıyız. Bu sistemde bütünlük çok önemlidir. Bir alanda alınan bir karara bütün ekip uyduğu müddetçe başarı gelecektir. Eğer bir organ görevini yapmazsa yenisi ile değiştirilecek ve sistem bütünlüğü bozulmadan çalışmalara devam edilecektir.

Atasözlerimiz bize toparlayıcı örf adetler gibi ekip ruhuna yön vermeli, toplum hayatında örf ve adetlerin yerini aldığı gibi güzel hasletleri ön plana çıkarmalıdır. Dağ yöresinin insanı olarak küreselleşen dünyada sen ben kavgası yerine ayakta durabilmeyi, adam gibi yaşayıp adam gibi kalabilmeyi sağlamalıyız.

Verilen sözler ve vaatler sonuna kadar durabilecek beyinler arasında alınır. Beyni kendisinin olmayanların vermiş olduğu her hareket, çivisi çıkmış keser gibidir. Kime savrulacağı belli olmaz. O halde fırtınalara karşı hep birlikte ayakta duralım. Dostlar arsındaki kötü izleri kuma yazalım ki rüzgâr veya yağmur yağdığında silsin. İyi hasletlerimizi de kayalara yazalım ki iyilikler hiç kaybolmasın sürekli hatırlansın.

Bu amaçla atasözlerimiz bizim için kayalara yazılmış birer iyi hal kâğıdı gibidir. Bunlarla ayakta kalıp bunlarla kendimize yön vermeli her türlü fırtınada kaybolmayan, bizleri yıkmayan, daha çok kaynaştıran bu izlere bakıp birbirimize daha çok destek olmalıyız.? Atasözlerimize, organlarımıza, bölgemize ve ülkemize sahip çıkmalıyız.

 
Toplam blog
: 18
: 1942
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

1972 Bursa Büyükorhan Durhasan Köyünde doğdum. İlkokulu köyde Ortaokulu Orhaneli'de liseyi Bursa'da ..