Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '21

 
Kategori
Güncel
 

AYNALAR VE İNSANLAR

  Yaşadığımız zaman diliminde, geçmişten  bu günümüze kadar,aynalar ve insanlar teması,insan ile birbirine özdeşleşen,ve bütünleşen bir yansımadır.Aslında kavramlara derin bir persfektif ile bakmayı pek tasvip etmesem de analiz edilmesi gereken bir konu olduğu kanısındayım.

  Üsdat Necip Fazıl 'ın Aynalar isimli dizelerinde, yansıttığı gibi "Aynalar, bakmayın ,yüzüme dik dik"şeklinde ifade ettiği satırlardır.Aynanın özel hayatımızdaki yeri çok önemlidir. Çünkü baktığımızda mutlumu,üzgünmü,kederlimi,şaşkınmı iç alemimizi bize anlatır.

  Entellektüel ve aydın düşünen insanlar, olayları,durumları ve kişileri tasvir ederken duygu boyutu daha yüksektir.Dünyayı daha bir merhamet ve vijdan boyutunda inceler.Yine dünyanın bir ucunda olan kimsenin acısını,duygusunu, kendi sorunuymuş gibi derdi ile dertlenir,sevinci ile sevinir.!

   Mesela bir yazarın, Afrikada yaşayan bir kimsenin yaşadığı manevi sıkıntılara,bakış açısı, normal düzeyde olan bir kişiden daha fazladır.Zeka ve duygusal boyutu daha çok gelişmiştir.Fakat her zaman polyanacılık oynayamayız.Olumlu gördüğüm bazı durumlar olsa bile olumsuz olarak gördüğüm bazı eleştiriler de elbetteki vardır.!

  Bilgeye  sormuşlar "Alemi nasıl bilirsin, oda, kendim gibi bilirim "demiş okadar doğru bir söz ki.!Herkes karşıdaki insanı, kendi gibi bilir.Mesela kişi, kötü alışkanlıkları vardır,zannederki arkadaşının evladıda,kızı veya oğluda öyle .Ve bir sözde "Kendine layık gördüğünü,başkasına çok görme"Ev alırsın,araba alırsın,ama arkadaşın alırsa, çok görürsün.Komşun alırsa, hased edersin.Son derece yanlıştır.

   Bir sanat ile uğraşırsın,veya üniversite okursun.Buda layık görülmez.Tablo yaparsın ,"kesin kursta hocası yapmıştır "denilir.Bir hayır işi yaparsın,gösteriş yapıyor derler.Halbuki kişi yeteneğini,çalışmak ve eğitim ile harmanlarsa,neleri başarmaz ki.? Ferhat dağları delmiştir.İşte insandaki potansiyel de budur.Bir dağ nasıl delinir ki?

  Son olarak "Mümin Müminin aynasıdır" H.ş ile mükemmel bir bitiş yapalım.Aynaya baktığımızda,karşıda insan mı? görüyoruz,yüz anatomimiz nasıl.Karekterimizi ,iç dünyamızı aynalar muhakkak yansıtır.Gece yastığa başımızı koyunca ,uykuya dalabiliyor muyuz? vijdanen rahat mıyız?Vijdan muhasebemizi yapalım. Saygılar,selamlar.

    

                                                                        NURCAN KOŞAN

 
Toplam blog
: 13
: 202
Kayıt tarihi
: 12.04.18
 
 

Meslek  Okulu  Mezunu..üniv  kişisel gelişim ve Yazarlık eğitimi alıyorum.Yürüyüş ,El sanatları,Spo..