Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aynısının inşaası için, 41 yıl sonra temel atıldı.

Aynısının inşaası için,  41 yıl sonra temel atıldı.
 

İsa KÜÇÜK, İnsan Olarak, Bartın' lılara Her Bakımdan " Hami " Oldu.


Tastamamı 41 yıllık hasret bitiyor. Tarihi bir bina, nice yıl sonra, başlatılan bir projeyle aynı okul, yıkıldığı yere birebir inşa edilmek için kollar sıvandı. Ve projenin mimarı  Bartın Valisi İsa Küçük, kararlaştırıldığı gibi, temele ilk harcı koydu.

1923 yılında, Rum zengini Bodasaki’nin üç katlı konağı, mübadele yıllarında Devlete geçince, konak, ortaokul yapılmıştı. Bakımsızlıktan, biraz da  ihmalden okul yıktırılınca, binlerce Bartınlı, bu eğitim yuvasını unutamadı. Tarihe geçen bu okul için Bartın Valisi İsa Küçük ile Bartın Lisesi Derneği elbirliği ile rölevesi yaptırılması için kampanya başlatıldı.

Dernek Başkanı Bartın Üniv.Öğr. Üyesi Sezar Karaca, yardım kampanyasının başlatıldığını, bağış yapacak Bartınlı’ların ve mezunların, Ziraat Bankası Bartın Şubesi 599 67481 5001 52 No.lu hesaba bağış yapabileceklerini ve tüm bağışcı isimlerin, okul girişindeki pano’ya yazılacağını ifade etti.

Buraya kadar, haberin resmi prosedürü, böyle başlıyor, burada bitiyor. Ama, işin evveliyatı var.  Ondan bahsedelim esas.

41 yıl önce yıkılmış bir binaya duyulan  hasret sizce hangi manaya geliyor? Özlemlerin en safı, en temizi ve manalısı olan kadirşinaslık değil mi? Bartınlı,  zaten yıpranmış olan binalarının çökmesine göz yumdu. Ama, silueti, daima belleklerde kaldı. Şimdi hem tarihten hem Bartın’lılardan özür dilenmek üzere,  aynı bina, aynı yere, bire bir ölçülerle yeniden dikilecek. Bartın derin bir nefes alacak. Bir bakıma da arınacak. Tarihe karşı kendisini affettirecek. İşte bu arzuyu sezen Batın Valisi İsa Küçük, projesiyle Bartınlılara müjde verdi: “Bu binanın aynısı buraya konacak” dediği andan itibaren dünya, Bartınlıların oldu. Nasıl olmasın ki. Geçtiğimiz hafta içinde de ilk harç kondu şükür.

Şimdi her ailenin kaderinde bir “İsa Küçük” var. Hem Vali olarak, çoğunlukla da “insan “ olarak.Düşünün bir kere. Bir vali, o şehrin aile bireyleri arasında her vesile ile nasıl anılır? Tabii ki, icraatlarıyla.

Alın size o yöreye has çıkarılan ve dağıtılan bir kitaba gelelim. İsmini bile  İsa Küçük bey koydu o kitabın “ De ki, Bartın” diyerekten. Bırakın kitabın yazarını,  kitabın yayımlanması, Bartın’lılara ulaştırılmasında en büyük emek, yine İsa Beye ait.

O kitabın her sayfasında, her satırında, her hecesinde Bartın var. Bartınlılar var. Bütün Bartınlılar, o kitapta buluştu. Bartın üzerine yazılmış bir kitapları daha oldu Bartınlıların.

Şimdi, Bartınlılar, akrabaları, torunları, onların da torunlarıyle birlikte ilelebet anılacak. Bu kitaptan nesilden nesile dedelerini, ninelerini ve  akrabalarını öğrenecekler. Sıkı bir irtibatlaşma ile safları daha da sıklaştıracaklar. Akrabalarını daha yakından tanıyacaklar böylelikle.

İşte o satırlar, insanlarımızı bir araya getirecek yeni baştan.

Tabi ki, bu hayırlı işi ortaya koyanları da unutmayacaklar. Vaktiyle idarecilerimiz, bizim için ne güzel şeyler düşünmüşler ve ortaya koymuşlar diyerek iç geçirecekler minnetle. İşte ölümsüzlüğün kısa tarifi bu oluyor her halde.

Gelelim temeli, 41  yıl sonra atılan Ortaokul binasına. O okul, bütün Bartınlıların sevgilisi durumunda. Kime sorarsanız sorun, o okuldan mezun olmuştur. O zamanlar tekti okul. Çok özel tutku ile bağlıdırlar Bartınlılar okullarına.. Şimdi Bartınlılar sabırsızdır. Dört gözle bekliyorlar okullarının bitirilmesini.

Bartınlılar, Amerika dahil, dünyanın her tarafına dağılmış vaziyette. Bu okuldan mezun olanlar, eski okullarını görmek için karşısında aynı yerde, birebir okullarını karşılarında görmek, dünyanın en büyük saadeti olacak. Bir türbe gibi, bir müze gibi ziyaret etmek ne kadar da hoştur. Tabi bu projenin sahibi İsa Bey için de bir onurdur.

İsa Küçük; yurt sevgisi, görev bilinci ve vizyonunun genişliği ile Bartınlıların tarihinde, bir sevgi abidesi olarak her zaman koruyacak.

Ne mutlu Bartın’a, Bartınlılara ve sebep olanlara.

 

 

 

 

 

 

 

 

İŞTE! Bartınlılara ait bir kitap. Her sayfasında , her satırında,, her hecesinde  Bartın  ve Bartınlılar var. Bartınlılar bu sayfalarda buluşuyor, birbirlerini tanıyor. Torundan toruna, elden ele dolaşacak bu kitabın isim babası bile Bartın'ın Valisi oluyor. İsa Küçük Bey, halkla içiçe zaten. Bir dost gibi.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..