Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ayran Aşı Çorbası

Ayran Aşı Çorbası
 

Ayran Aşı Çorbası


Erzurum’da Ramazan ayında 30 gün boyunca pişirilen çorbadır. Ayran aşının içine, yöreye özgü “aşotu” konur. Mevsimiyse tazesi, değilse salamurası kullanılır. Erzurumluların aşotu dediği ota Van’da “kişniş”, Karadeniz’de “kinzi” ismini verirler. Mevsiminde bu şehirlerin pazarlarında satılır. Görünüşü maydanozu andırır ama tadı, rayihası çok farklıdır. Bu otun küçük yuvarlak tohumları da eskiden birçok yerde ikram edilen “kişniş şekeri”nin ana maddesidir. İstanbul’da taze kişniş kutu içerisinde büyük marketlerde satılmaktadır.
 Erzurumlular bu çorbada kullandıkları dövmeye “gendime” derler.

Malzemeleri:

1 su bardağı dövme
2 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı süt
1 demet (kutu) taze kişniş (aşotu)
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz

Köftesi için:
200 gram koyun kıyması
1 soğan
Tuz, karabiber


Yapılışı:

1. Dövmeyi diğer tariflerde verdiğim gibi geceden bir taşım kaynatıp, ocağı ve tencerenin ağzını kapatın. Sabahtan, gerekirse ılık su ilave ederek 1-2 saat pişirin. Suyu eksildikçe kaynar su koyun.

2. Köfteyi hazırlamak için kıymayı incecik kıyılmış veya rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberle yoğurun. Yapabiliyorsanız nohut büyüklüğünde, yapamıyorsanız misket kadar köfteler yuvarlayın.

3. Yoğurdu, ayrı bir tencere içinde, yumurta, süt ve gerekirse birazcık su ile özlendirin. Bunu buğday haşlama suyuyla ılıştırın. Yoğurt tenceresini ocağa koyup, karıştırarak iyice ısınmasını sağlayın.

4. Bu arada bir taraftan da yeteri kadar su bulunan pişmiş dövme tenceresine yuvarladığınız küçük köfteleri koyup pişmelerini sağlayın. Köfteler pişip, yoğurdunuz ısınınca dövme tenceresine pişen yoğurdu boşaltın ve doğranmış aşotunu ilave edin. Arzunuza göre tuzunu serpin. Çorba kaynamaya yakın, ocağın altını kapatın.

5. Üzerini kızdırılmış tereyağı ile süsleyip servis yapın.

http://www.oktayusta.net/ayran-asi-corbasi/

 
Toplam blog
: 37
: 428
Kayıt tarihi
: 20.03.14
 
 

Bir ev hanımı, Tutkusu yemek yapmak, Aşçılık okulu mezunu.  ..