Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Ayrıkotu antibakteriyel, taş önleyici

Ayrıkotu antibakteriyel, taş önleyici
 

Ayrıkotu bitkisi


<ı>(Agropyron repens L. P. BEAUVOIS)

Alman resmi gazetesinde 01.02.1990 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer:22a, ATC-Code:C03FA) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Bitki: Kuzey yarım kürede ve Anadolu’da yaygın olarak bulunur. 30-120 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince, uzun ve yassıdır. Kökü 3 m uzunlukta olabilir.

İlaç etkili kısmı: Haziran ayında toplanıp kurutulan kökleri kullanılır. Kökleriyle sapın kök kısmından kısa bir parça birlikte kesilir. Kökü parlak sarımsı renkli silindir biçimindedir, içi boştur ve boyuna çizgileri bulunur. Kökün bileşiminde esans (thymol, carvacrol, carvon), saponin, polisakkarit (triticin), mannitol, inositol, p-hidroksi tarçın asitialkilester bulunur. Etkisi: Mikrop öldürücü etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler: İdrar yollarının iltihaplı hastalıklarında yıkama tedavisinde ve böbrek taşlarını önleyici olarak kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok. Kalp veya böbrek yetmezliğine bağlı olarak vücutta su birikmesi (ödem) varsa idrar yolları yıkama tedavisi uygulanmamalıdır, su birikimini daha da artırır.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6-9 gr kurutulmuş köktür.

Kullanım şekli:

Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş 2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.

Uyarı: Yıkama tedavisi sırasında günde 1, 5-2 litre su içilmelidir.

Kaynak: Alman Kanunlarına Göre Düzenlenip İzin Verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ Pratik Uygulamalar Dr. Ahmet Toptaş Gonca Yayınevi, İstanbul 2009 ISBN: 978-9944-790-31-4 0212 5285076-5286005

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..