Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ayrılıkçı Terörle Mücadele

Ayrılıkçı Terörle Mücadele
 

Suç, organize suç veya terörist hareket bir eylem veya bunun sonucu bir olgu değil, aksine bir süreçler bütünüdür. Etkileşimleri, bunun sonucu idrak ve güdülenme gibi zihinsel faaliyetleri içerir. Eylem öncesinde performans aralığı (Ara-yüz), eylem sürecinde ise bir dizi alt ve üst sınır ilişkileri vardır. Sürecin çıktısı ise terörist olgudur. Süreçler bununla da bitmez; olgunun yarattığı yeni etkileşimler, buna bağlı yeni süreçler ve yeni etkileşimler söz konusudur.

Ayrılıkçı terörle ve organize suçlarla mücadelede süreç başlatıcılarının ve diğer öğelerinin çok iyi tanımlanması gerekir:

Birinci evre (Davranış Süreci): Zihinsel faaliyetleri harekete geçiren etkileşimler; süreç başlatıcıları nelerdir? Bu etkileşimlerin sebepleri neler olabilir? Suça güdülenmeyi pekiştiren etkenler nelerdir? Bu tür güdülenmeyi caydırıcı faktörler neler olabilir?

Davranış süreci, tüm menfi sapmaların temelini teşkil eder; sonraki süreçleri derinden etkiler. Teröristlerle ve suçlularla mücadelede ayrım, bu süreçten sonra yani eylem sürecinde başlar. Suça güdülenme gerçekleştikten sonra harekete geçiş ve tercih edilen eylem türü, kişisel özelliklere (biyoloji, psikoloji ve fiziksel), etkileşimlerin şiddetine ve türüne; caydırıcı faktörlere, iç ve dış şartlara, zamana ve mekâna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Davranış sürecinin etkileşimleri çok yönlüdür: sosyopsikolojik, hukuki, yönetsel, sosyal, kültürel, ekonomik, politik, siyasi ve mekânsal boyutların tümünü birden içerir. Bu evre, yönetsel tasarrufların sonucudur; dolayısıyla birinci derecede süreç sorumluları, siyasi otoritedir.

İkinci evre (Eylem Süreci): Eylem öncesi faaliyetler neler olabilir? Olası eylemin aktörleri kimler olabilir? Yeterli istihbaratta iyileştirmeye açık alanlar var mıdır? Eylem sürecinde alt-üst sınır ilişkileri (sürece dahil edilebilecek diğer insanlar, araç ve gereçler) ve bunlara dair izler neler olabilir? Eylemden caydırıcı, eylemin etkilerini soğurucu şartlar oluşturulmuş mudur? Eyleme müdahalede ve takipte eylemciden daha esnek ve atak hareket kabiliyetleri ile etkin donanım sağlanmış mıdır?

İkinci evre istihbarat, önleme, güvenlik (gerektiğinde silahlı mücadele) ve adliye boyutlarını içerir; birinci derecede süreç sorumluları Güvenlik Kuvvetleri ve Yargıdır.

Üçüncü evre (Propaganda Süreci): Olumsuzlukları kazançlara dönüştürme evresidir. Terörist olgunun etkilerini içeride ve dışarıda lehimize nasıl çevirebiliriz? Bu amaç için mevcut ve başka hangi araçlar kullanılabilir; gerekli donanımlar sağlanmış mıdır?

Bu evre, karşı tedbir geliştirme ve propaganda faaliyetlerini kapsar. Birinci derecede süreç sorumluları yine siyasi otoritedir ancak, bütün kesimler ve halk tarafından Milli Sorumluluk olarak kabul edilmelidir.

Yukarda ifade edilenlerin yanında daha bir çok sorulara objektif cevapların bulunması ile süreçler tanımlanmış olacaktır. Süreçlerin doğru tanımlanması, geliştirilecek stratejilerin isabetliliğini, dolayısıyla toplam başarıyı temin edebilecektir.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..