Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '08

 
Kategori
Gelenekler
 

Ayrımcılık bu ülkenin suyunda, taşında, toprağında var

Ayrımcılık bu ülkenin suyunda, taşında, toprağında var
 

resim


Ayrımcılık bu ülkenin suyunda, taşında, toprağında var!

Hani hepimiz aynı türüz ya güya, aynı yerden geliyoruz aynı yerlere gidiyoruz.. Herkes doğuyor, büyüyor fiziksel olarak, bir şekilde yaşıyor ve toprağa kavuşuyor. Temel olarak herkes aynı hareket ediyor diyebilir miyiz? Ama peki ya bu arada?

Farklı ülkelerde yaşıyoruz, farklı ten renklerine sahibiz, farklı dinlere ama bir tane Allah olduğunu kabul ediyoruz ve bir çatı altında toplandığımızı farz ediyoruz. İnsanız diyoruz. Çoğu zaman insan olmakla gurur duyuyoruz.

Fakat ayrımlar var insanlar arasında, yer yer renge göre yer yer dine göre… Anlayabilirim ama ya her şeyi aynı olan insanlar arasında neden ve nasıl ayrımcılık yapılır? Türkiye karmaşık yapıları olan bir ülke hem sayılabilir hem de sayılmayabilir. Sadece dine göre bir azınlık grubun olduğu yasalarla belirtilmiş ama bunu abartanlar var. Bir sürü dala parçaya ayırıyorlar.

Farklı etnik yapılar var elbette ama tipimiz yüzümüz dilimiz hep aynı değil mi? Hiç kimse birbirini yadırgamıyor. Türkiye’nin bu anlamda en harika şehri Antakya’dır. Müthiş bir harmoni. Yemekleriyle ibadetleriyle, dilleriyle bir arada yaşıyorlar. Hem de sıkı fıkı.

Ama genele bakınca ne kadar üzücü. Türban tartışmaları insanları ayırırken aynı zamanda kadınları da birbirinden ayırmaya başladı. Cinsiyeti kendi içinde bölmek nasıl bir karmaşadır. Aynı kökenden gelen kişilerin bazılarının devlet karşıtı olmaları ne kadar ilginçtir. Bu devletin nüfus cüzdanını taşıyarak yapılan üzücü eylemler, kim bilir belki aynı okulda aynı sırada oturduğun arkadaşına silah doğrultuyorsun. Bunlar irdelenmesi gereken konular elbette ve beni aşmakta.

Peki ya buna ne diyorsunuz? Bir banka numaratörü var ve eğer o bankaya ait bir bankamatik veya kredi kartınız var ise, bir düzen içerisinde size öncelikli numara veriyor. Neden? O banka ile çalışan kişilerin zamanı benimkinden değerli mi acaba? Zaten her şey mükemmel işliyor bankalarda bu sıra numarası kavramının gelmesiyle ve siz hala bir ayrım yapma derdindesiniz. Ayrıca komik bir durum var, kredi kartı ve bankamatik kullananlar arasında bile bir ayrım var. Müşteriler de ikiye bölünmüş ve belki değişik kart limitlerine göre de değişiyordur ben artık her şeye inanırım. “Gold” kartı olanlara hemen bir numara veriliyor bile olabilir mesela. “Platin” grubunun banka evine mi gidiyor? Dedim ya ben inanmıyorum kimsenin vakti benimkinden değerli değil. Benim gençliğimden benim üretkenlik yapacağım zamandan daha değerli değil. Herkesi annesi doğurdu, babası doğuran var mı?

İnceden inceden bu ülkenin dibini kazıyorlar ya da kendimiz kazıyoruz. Bile bile göre göre… Sonra ne oldu diyeceğiz. Bir bölünme olursa karşı taraf da anlayacak ki, biz içten içe bütünüz. Biz onlarsız, onlar da bizsiz yapamazlar. İnsan olmanın değerini her şekliyle yaşamak gerek, bunun anlamını kavramak gerekir. Kaosa karmaşaya hiç gerek yok. İnsan her yerde insan..

 
Toplam blog
: 52
: 507
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Yeni mezun bir maden mühendisiyim. Yükseklisans yapıyorum. Bunun yanında, kalkınma antropolojisi, ci..