Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ayrıntılarda Kaybolmayın!

Ayrıntılarda Kaybolmayın!
 

Her İşin Bir Uzmanı Var; Ama...


Uzmanlık alanları dallanıp budaklandıkça, kendimizi kaybettik bu uzantılarda. Ya hiç bilgi sahibi değiliz, ya da yüzeysel- kulaktan dolma bilgilere sahibiz her şey hakkında. Bu dallanmayı yadırgamıyorum: Yaşadığımız bilişim toplumunda artan bilgi yeni soruları, yeni araştırmaları getirecek, bunun sonucunda da daha ayrıntı branşlar çıkacaktır ortaya. Şimdilerde doktor, bankacı, öğretmen diye nitelendirdiğimiz meslekler, yakın gelecekte nano ilaç teknikeri, hisse satış temsilcisi, ikinci eğitim yöneticisi gibi mesleklere evrilecektir.

Ayrıntıya inmek dünyayı daha anlaşılır kılıyor elbet; ancak olumsuz yanları da yok değil. Branşlar dallandıkça birbiri arasındaki kopukluk da artıyor, bütünden uzaklaşıyor. Her uzman Dünya' nın sadece küçük bir ayrıntısında kalmaktan öteye gidemiyor. Belki de Dünya' yı anlamak için girdiğimiz bu ayrıntılar, bizi Dünya'dan ve onu anlamaktan uzaklaştırıyor zaman zaman. Televizyonlarda, gazetelerde aynı dalda iki farklı uzmanın, iki farklı açıklamasına tanık oluşumuz da bunun sonucu değil midir?

Vedat Türkali' nin yıllar önce severek okuduğum bir romanında, toplumsal yaşamdan kopmuş kahramanına söylettiği "Ara yollarda dolaşmaktan ana yolu yitirdim. " cümlesi, beynimin tozlanmış köşelerinlen çıkıp anlamını buluyor şimdi. Yaşadığımız hayatın her alanında ayrıntılar daha da güzelleştirip etkinleştiriyor yaşamımızı, ancak ayrıntılardan yaşamımıza geri dönmesini bildiğimiz sürece.

Uzmanlar neyi doğru gösterirse göstersin, insanlar inanmak istediğine inanıyor. Herkesin her konuda uzman olduğu bir ülkede sizin belgeli uzmanlığınız da para etmeyebilir. Kendi eczanemi işletirken hastalarımın, kendilerine iyi gelen bitkisel ya da kimyasal ilaçları birbirlerine tavsiye ettiklerine tanık olurdum. Gerekli görmedikçe müdahale etmezdim söylediklerine. Bu durum onları daha cesaretli kılar, bana bile ilaç tavsiye edecek duruma getirirdi. Sanırım uzmanların yaptığı farklı ve birbirini tutmayan açıklamalar bizleri bu hale getirdi, kendini her alanda uzman zanneden insanlarımıza onun için kızamıyorum. Hele de kızmamız gereken başka insanlar varken...

Sevgiyle Kalın

 
Toplam blog
: 26
: 4041
Kayıt tarihi
: 06.10.10
 
 

1974 Tunceli doğumluyum. 1996 Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Folklorik müzik ..