Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ayrıntıları görmek, ayrıcalık mıdır?

Ayrıntıları görmek, ayrıcalık mıdır?
 

AYRINTILARI GÖRMEK, AYRICALIK MIDIR?


Duruşumuz bakışımızı da belirler, talebimizi de. Ayrıntıları görebilmek için mümkün olduğu kadar yakında bulunmak, bütünü kavrayabilmek içinse uzaktan ve tepeden bakmak gerekir. Olayın öznelerinden birisi de kendimiz isek soğukkanlı kalmak, olayın bütününü kavramak zorlaşacaktır.

 (Osman Bayraktar’ın “İzlek” adlı kitabı arka kapak yazısından alıntıdır.)

Ünlü bir futbolcu karısını öldürmekle suçlanıyordu. Futbolcu yakalanmıştı. Ama karısının cesedi ortada yoktu. Duruşma Amerikan filmlerindeki gibiydi. Futbolcu sanık sandalyesinde oturuyordu. Kucak dolusu parayla tuttuğu avukatı jüriyi ikna etmeye uğraşıyordu:

- "Sayın jüri, müvekkilimin suçsuz olduğuna yürekten inanıyorum.. Buna az sonra sizler de inanacaksınız. Neden mi? Bakın, şimdi 1’den 10’a kadar sayacağım ve müvekkilimin öldürdüğü iddia edilen karısı bu kapıdan içeri girecek.. 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10..."
Bütün jüri kapıya dondu. Kimse girmedi içeri. Avukat bir savunma dehasıydı; son hamlesini yaptı:
-"Bakın, siz de kadının öldüğüne inanmıyorsunuz. Çünkü hepiniz içeri girecek diye kapıya doğru baktınız. Kararı buna göre vermenizi talep ediyorum."
Ancak jüri, ünlü futbolcuyu suçlu buldu. Mahkeme çıkısında avukat, bayan jüri başkanına yaklaştı ve sordu:
-"10’a kadar saydığımda siz de diğer üyeler gibi kapıya baktınız. Demek siz de futbolcunun karısını öldürdüğü konusunda tam ikna olmadınız. Öyleyse neden böyle bir karara imza attınız?"
-"Doğru" cevabını verdi hâkim;
“Ben de herkes gibi kapıya baktım ama müvekkiliniz kapıya bakmıyordu.

 

* * *

Ormanı görmeyip sadece ağacı görseydi hakim adalet mekanizması işleyemeyecekti. Detayları görebilmek her zaman avantajdır insanoğlu için. Olayları geniş çerçevede değerlendirmek, yorumlamak çok az hata yaptırır insana. Daha dikkatli olur hayatın tuzaklarına karşı. Ayrıntıları yakalamak kadar, takılı kalmamak da önemlidir. Yoluna devam edebilmek de önemlidir. Ayrıntılar insan hayatını pozitif mutlu pencerelere götürebilmelidir. Bu da insanoğlunun iradesinde saklıdır. Çünkü hayat direksiyonunda insanoğlunun iradesi vardır.  

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..