Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

TULIN CEKMECELIGIL

http://blog.milliyet.com.tr/

14 Mart '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ayva Marmelatı

Ayva Marmelatı
 

“Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek...”

ya da

“Bu kış ayva bol, kış uzun geçecek...”

Görüyorsunuz ki ayva bize mevsimler hakkında bilgi veren bir meyve olmanın yanı sıra; Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içeriyor. Daha daha;

Kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlarının tedavisi için faydalıdır. Sinir sistemini güçlendirir.

Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyup hazımsızlık gibi sorunları önler.

Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.

Grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırır.

Meyvesi ya da meyvesinden hazırlanan komposto ishale iyi gelir.

Yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler.

İçerdiği vitamin ve minareller kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve tedavisine yardımcı olur.

Kandaki kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.

Kompostosu ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Tereyağı ile pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve broşite iyi gelir.

Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor.

Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir.

Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıklı tüketilebilir.

Yazın yaptığım reçeller son günlerini yaşıyor, bitti – bitecek. Bizim evde bir reçel canavarı var. O halde ne yapıyoruz. Ayva Marmelatı...

Malzemeler:

1 kg. Ayva

1 kg. Şeker (Ben 750 gr kadar koyuyorum. Yeterli de oluyorJ)

½ su bardağı kadar su

½ limonun suyu

Yapılışı:

Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin. İçine birkaç karanfil, ayvanın çekirdeklerini ve ½ su bardağı kadar su ilave ederek ocakta haşlayın. (Ayva çekirdekleri hem marmeralata güzel bir renk verir hem de suyunun jöleleşmesini sağlar) Ayvalar yumuşadıktan sonra şekerini ekleyin ve kısık ateşte arzu ettiğiniz kıvama ve renge gelene kadar kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri alın. İndirmeden önce ½ limonun suyunu ilave ettikten sonra bir-kaç taşım daha kaynatmaya devam edin. Sıcakken temiz ve kuru kavanozlara koyun (kavanoza alırken, mümkün olduğunca ayva çekirdeklerini ve karanfin tanelerini çıkartın) ve soğuduktan sonra kavanozun ağzını kapatıp serin bir yerde saklayın.

Hıımmm Afiyet olsun arkadaşlar.

 
Toplam blog
: 82
: 1860
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

Ankara doğumluyum. 1987'de evlendim. Bir Oğlum var. Annem çalıştığı için çok küçük yaşlarda mutfa..