Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ayva ve çekirdeğinin yararları

Ayva ve çekirdeğinin yararları
 

GÖRSEL NETTEN


Fethiye’deki bahçemde bir tane ayva ağacı vardı dalları bahçe demirinden dışarı sarkıyordu, gelen giden üstündeki ayvaları koparıp gidiyordu. Kendimiz Ankara’da olduğumuz için bahçenin bakımını bahçıvana vermiştik, zaman zaman Fethiye’ye gidiyorduk. Bahçıvana ağaçların budama zamanında ayva ağacını da budamasını dalların bahçe demirlerinden sarkmamasını belirttim. Bizim akıllı bahçıvan ayva ağacını kökünden kesmiş. Çok kızdım sinirlendim bana cevabı: “Hanımım nasıl olsa siz ayvalarını yemiyordunuz ben de gelip geçenlerle kavga ediyordum Onun için kestim” dedi. Araştırdım ayva ve çekirdeğinin birçok yararları var aşağıda sunuyorum sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

AYVA VE ÇEKİRDEĞİNİN YARARLARI

Meyvesi kadar kabuğu ile de insan sağlığı için farklı pek çok faydası bulunan ancak diğer pek çok meyve gibi hak ettiği ilgiyi yeterince göremeyen besinler arasında yer alan ayva, soğuk kış ayları için ideal yiyeceklerden birisidir. Vücutta meydana gelen çok sayıda sorunda hem iyileştirici özelliği vardır. Ayvanın üretimi, ülkemizde diğer dünya ülkelerine nazaran birinci sırada gerçekleştirilmektedir. Yurt dışına da sattığımız meyvelerden birisi olan ayvaya bu nedenle çok daha fazla değer vermemiz gerekir. Oldukça düşük kalorili bir meyve olarak da nitelendirilebilmektedir.  Yapısında toplamda 30 gram şeker, 1 gram protein ve 5 gram da lif bulunduran ayva, içerdiği lif değeri ile bağırsak hareketlerini güçlendirerek yine diyet döneminde meydana gelen kabızlığın önüne de geçebilir. Ayvada bulunan bu lifin ise pektin maddesi olduğu ve suda çözünebildiği bilinmektedir. Bir ayvada yaklaşık olarak 40 gram kadar C vitamini bulunur ve bu miktar bir insanın günlük alması gereken C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısına tekabül etmektedir. Bu nedenle tamamen doğal yollarla C vitamini desteği almayı düşünenlere bu lezzetli meyveyi tercih etmeleri tavsiye edilebilir. Sadece C vitamini ile değil, farklı pek çok vitamin ve minerali de bünyesinde barındıran ayva sayesinde sağlıklı bir beslenme düzeni rahatlıkla sağlanabilmektedir.

Ayva, enerji verir ve günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde kaybettiğiniz zindeliği kısa sürede size geri kazandırabilir. Sabah güne başlarken birkaç dilim ayva tüketebilir ve sonucunda neler olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

 Ayva, varis tedavisi için en doğal tedavi yöntemlerinden birisidir. Özellikle ayak bölgesinde meydana gelen varislerde düzenli olarak ayva tüketimi, sorunlu bölgedeki damarların rahatlamasına ve daha az görünmelerine imkân verebilir.

Adet Kanamalarını Düzene Sokar. Ayva, adet kanamalarını düzene sokabilmek için birebirdir. Ayrıca ayvanın çekirdeklerinin de bir çok yararı vardır şöyle ki:  

ciltteki lekelerin yok olmasını sağlar: Yarım çay bardağı ılık suyun içine 7-8 tane ayva çekirdeğini ekleyerek 24 saat kadar bekletin. Beklettiğiniz ayva çekirdekleri jöle kıvamına gelecektir. Yüz ve boyun bölgelerinize sürerek yaklaşık 20 dakika kadar bekleyin. Düzenli şekilde uyguladığınızda cildinizdeki lekelerin yok olmasını ve cildinizin sıkılaşmasını sağlar. 

Yağlı saçlara çok iyi gelir: 30 gr kadar ayva çekirdeğini bir su bardağı suyun içinde 1 saat kadar bekletin. Sonrasında kısık ateş üzerinde kaynamaya bırakın ve ılıdıktan sonra saçlarınıza haricen uygulayın. Bir sterce film yardımıyla saçlarınızı sarın ve 30 dakika kadar bekleyin. Bu uygulamayı haftada en az bir kez yapın.  

Yanıkların iyileşmesinde etkilidir: Ayva çekirdeklerini yarım bardak suyun içine koyun ve bekletin. Yanıkların olduğu alanlara suyla pansuman yaparsanız hem yaraların iyileşmesine hem de yanık izlerinin geçmesine katkı sağlayacaktır.  

Çocuklardaki ishale karşı etkilidir: Bir çay bardağı suyun içine 5-6 tane ayva çekirdeği koyup 10 dakika kadar kaynatın. Ilık olduktan sonra çocuğunuza içirin ve ishalin kesilmesini sağlayın.

Enfeksiyon riskini düşürür: Ayva çekirdekleri ile balı bir karışım haline getirin ve bunu tüketin. Enfeksiyona karşı vücudunuzun mukavemetini arttıracak ve koruyacaktır. Öksürüğe birebirdir: Bir avuç ayva çekirdeğini bir su bardağı ılık suyun içine koyun ve jelleşene kadar suyun içinde bekletin. Tükettiğinizde öksürük ve bronşit sorunlarınızın azaldığını hemen fark edeceksiniz.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..