Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Ayvalık’ta ‘Şeytan Sofrası’ Saçmalığı

Ayvalık’ta ‘Şeytan Sofrası’ Saçmalığı
 

Ayvalık’ta ‘şeytan sofrası’ saçmalığı


     Şeytan sofrasında bulunan ayak izi şeklinde bir çukur vardır. Bunun şeytanın ayak izi olduğuna inanılır. Buranın mitolojide hikayesi şöyle geçmektedir: Zeus’un süt annesi İda , Zeus’a zarar vereceği gerekçesiyle Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytanın bir ayağı İda dağı eteklerinde, bir ayağı Midilli adasında, bir ayağı da Şeytan sofrasındadır. Giderseniz insanların buraya bozuk para attıklarını göreceksiniz.(1)

     Toplumlarda insanın yaratılışından bu yana önemsiz gibi görünen saçma fikirler gerçek zannedilip inanca dönüşmüştür. Uydurma inanç hikayeleri kılıflarına yalan yanlış uydurulmuş ve insanlara yıllarca anlatılmış. Tabi böyle saçma uydurmalara inancı zayıf insanlar inanır. Gelelim asıl meselemize… Müslüman bir ülkede şeytan sofra kurmuş haberimiz yok! düşünün. Turistik bir mekandasınız ve tarihi yerleri ziyaret ediyorsunuz. ‘Şeytan sofrası’ denilen bir yerde kapı girişinde ağzı yüzü gözü kulağı yamuk çirkin bir yaratık sizi kapıda karşılıyor. Meğer o bizi karşılayan iğrenç put heykel resmi şeytanmış güya. Biz şeytanı Hac’da taşlanır diye biliriz. Hayatımda böyle saçma bir isim, akabinde güya şeytanın ayak izine bozuk para atan (şeytanı ekonomik olarak destekleyenJ), dilek dileyen bir saçmalık görmedim.

     Balıkesir gibi muhteşem turistik merkez Ayvalık’ın böyle saçma bir isimle anılması, batıl inançlara yataklık yapması hiç doğru değil. Bir bakanımızın ‘Şeytan sofrası’ isminin ‘Cennet Sofrası olarak değiştirileceğini duydum ve bir nebze olsun rahatladım. Çünkü böyle muhteşem bir doğa ve deniz görüntüsü olan bir yerin batıl inanç hikayeleri saçmalığına kurban edilmemesi gerek. ‘Şeytanın ayak iziymiş’ böyle saçma bir olay var mı? Hangi dinde, hangi inançta bu durumdan bahsedilir. Neden bahsediyorum bundan, şundan dolayı. Birileri para kazanmak derdine bulunduğu ticari yeri ticarethaneye böyle uydurma hikâyeler atfediyor ve sonra da cahil insanlar bu saçmalıklara inanıyor ve inanç haline geliyor bu. Müslüman bir ülkede asla olmaması gereken bir durum bu. Hele hele Ayvalık gibi cennet köşesi bir yere hiç yakışmıyor. Sonuç olarak; eksisozluk.com’daki bir yoruma göre Türk halkının yaratıcı fikirlerinden oluşmuş turistik mekân. Şeytanı değil de manzarasını bahane edip pazarlasaydık da olur muydu bilmiyorum ama rüzgârı uçurtan cinsten.

           KAYNAK:

(1)  http://gunubirlikgeziler.com/ayvalik-seytan-sofrasi/

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..