Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '15

 
Kategori
Sağlık
 

Az Gören Hastalara Müjde ...

Tıbbi tedavi, lazer veya cerrahi yöntemler ile görmesi artmayan kişilere "Az Gören" denir. Az görenlere; gözlük, kontakt lens, lazer tedavisi veya cerrahi göz tedavisi fayda etmez. Bu durum körlükten çok farklıdır. Az görenler az bir oranda görme yeteneğine sahiptir. Bu kişiler etraflarını bir sis perdesi veya buzlu cam arkasından gördüklerinden yakınırlar.

Az görenlerin görüşü günlük yaşamdaki ihtiyaçlarını karşılayamaz. Azalmış olan görmeyi, çeşitli teknik ve cihazlar ile arttırarak normal insanların görme düzeyine yükseltmek mümkündür.

Okuma Gözlükleri
Retinanın merkezindeki sarı noktanın (maküla) bozulması ile merkezi görme kaybolur, fakat sağlam kalan kenar (periferik) retinanın görme yeteneği ile hastaya yardımcı olunur. Az görme cihazları görüntüyü büyüterek sağlam görme siniri (retina) üzerine düşürür ve sağlam sinirleri uyararak normal görmeyi sağlar.

Sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu), Şeker hastalığı (Diabet), Nistagmuslu, Albino ve Doğuştan az görmeye neden olan bütün hastaların görebilmeleri artık çok kolaydır.

Mini Teleskopik Gözlük

Çevreci

Son yıllarda normal gözlük camı haline gelmiş olan teleskoplar az görenlerin uzak ve yakın her türlü görme sorunlarının tedavisi için kullanılır.

Yeni teknoloji gözlükler ile; eski teleskopik gözlüklerin kaba, hantal ve ağır görünümü tarihe karışmıştır.

Yeni minyatür gözlükler normal bir güneş gözlüğünden farksızdır, kolaylıkla her ortamda takılır ve hastanın çevresi tarafından fark edilmez.

Mini Teleskopik GözlükRenkli gözlük camının ortasının delinmesi ile yerleştirilen mini teleskop ile hastanın bütün ihtiyaçları karşılanır. Bir kağıt atacından bile küçük bu teleskoplar ile; çevreyi görmek, çarşı-pazarda dolaşmak, okulda tahtayı ve öğretmeni görmek, televizyon seyretmek, gazete-kitap okumak, bilgisayar kullanmak, televizyon ve sinemada altyazılı film seyretmek ve hatta artık araç kullanmak bile mümkündür.

Göz bebeğinin önüne yerleştirilen bu kağıt atacından bile küçük mini-teleskop ile görme alanınızın ortasında net ve büyük bir görüntü oluşur. Simulvizyon adı verilen bu yöntemle, görme alanınızda bir daralma olmaz ve derinlik hissiniz bozulmaz; normal yaşamınıza devam edersiniz.

Mini Teleskopik gözlüğün en önemli özelliği dışarıdan belli olmamasıdır. Çevrenizi rahatlıkla görürken, dışarıdan teleskopik gözlük kullandığınız fark edilmez.

2007 yılından itibaren 950'den fazla hastanın kullanmaya başladığı mini teleskopik gözlükler ile “az görmek” artık kader olmaktan çıkmıştır.

Gözlük camının içine yerleştirilen mini teleskopik gözlük dışardan görülmez. Halen ülkemizde kullanılmaya devam eden ucube gözlüklerden hem görünüm, hem de işlev olarak çok farklıdır. Mini teleskop teknolojisinde az gören hasta tedavi sonunda, tek bir gözlük ile TV seyretmek, okumak, bilgisayar kullanmak, spor yapmak, dolaşmak gibi hertürlü işi aynı gözlük ile başarı ile yapabilir düzeye gelmektedir.

 
Toplam blog
: 2
: 4066
Kayıt tarihi
: 02.11.14
 
 

Prof. Dr. Ahmet TEMEL        Türkiye’de Az Görme çalışmalarını 1981 yılında başlatmıştır. 198..