Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Az yemek yiyelim, ama neden?

Hayatta sağlıklı/sağlıksız dengeli/dengesiz beslenme diye bir şey var.

Gazeteler, TV'ler, dergiler vs. bu konularla ilgili sayısız yayına sahip.

"Neyi, nasıl ne ölçüde yersek, sağlıklı/dengeli, besleniriz?' sorusuna cevaplar veriliyor.

Bir şeyi yeme içmemize konu edip etmeyeceğimez karar verirken, bizi yönlendiren temel soru, hep, "Bunu yersem sağlıklı/dengeli beslenmiş olur muyum?" sorusu oluyor.

&

Beslenmeye ilişkin tutumumuz aynı zamanda bir etik sorusu haline de dönüştürülemez mi?

"Bu beni sağlıklı ve dengeli olarak besliyor, ama etik olarak, bunu bu kadar yememeyi tercih ediyorum," diyemez miyiz?

Bize imkan verilse, mali gücümüz de, olsa, ve birileri, şunu yemeniz sağlıklı ve dengeli beslenmenize yarayacak diye tasdik etse, süreç içerisinde tonlarca yiyeceği götürmek için elimizden geleni ardımıza koymamaya çalışıyoruz.

Peki, bu kadar 'tıkınma,' bu kadar 'götürme' kültürü, beslenmenin optimum koşullarını aştığı ölçüde, sağlıklı ve dengeli beslenme olsa bile, aslında gayri etik değil midir?

Beslenmenin optimum ve belki de asgari koşullarını aşan ölçüde beslenmeyi, ayıplı bir davranış olarak görmek mümkün değil midir?

Bence mümkündür, bunun birinci nedeni, bir şeyi olduğundan az ya da çok yapmak, kusurlu bir davranıştır. Bir diğer nedeni, bizim dışımızdaki her türlü varlık, canlı ya da cansız denilenler olsun, varolma hakkına sahiptir, biz, bizim varlığımızı sürdürmekte asgari boyutu aşan her türlü yeme-içme ile, bu varolma hakkına sahip canlıların varolma hakkını ortadan kaldırmış oluruz.

Ayrıca, sağlıklı bile olsa bolca yiyip g.t -göbek büyütmek, insanın sahip olduğu olanaklar dünyasını en basit ve yaramaz şekilde kullanmaya denk gelir. Bu da bizzat kendi varlığına yaraşır değildir. 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..