Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Azerbaycan'ın milli kahramanı Mübariz İbrahimova

Azerbaycan'ın milli kahramanı Mübariz İbrahimova
 

Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı ( Eskişehir Osmangazi Ü. Öğretim Üyesidir )


Azerbaycan’ın bir milli kahramanı Mübariz İbrahimov’dur. Bununla ilgili bir kitabı hazırlayan yine Azerbaycanlı yazar Doç. Dr. Feride Leman Hanım efendidir. Bu değerli yapıtı Türkçe' ye çeviren Prof.Dr. Tamilla Abbashanlı'dır. T. Abbashanlı halen  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, Batı Dilleri ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanıdır. Tamilla Abbashanlı için bir iki söz yazmak istiyorum:

 Abbashanlı Azerbaycanlıdır, lakin Türkiye'yi çok seviyor ve Türkçe'yi de çok iyi konuşuyor. Kaleme aldığı yüzlerce makalesi vardır. Başta Azerbaycan olmak üzere, Türkiye'de yayınlanan birçok sanat ve kültür dergilerinde makaleleri, denemelerini ve eleştirilerini   görüyor ve zevkle okuyoruz. Çalışkan ve üretken bir yazarımızdır. Editörü ise eğitimci araştırmacı yazar dostum Muharrem Kubat'tır. Sevgili Kubat'ta o denli çalışkan ve üretkendir. Yayımlanmış birçok yazı ve şiirleri, kitapları vardır. Bol ödüllü bir eğitimci şair ve yazarımızdır. Aynı zamanda ünlü türkücü Kubat'ın da öz amcasıdır. Ailesi köklü olarak sanatçıdır... Tek kelimeyle Muharrem Kubat, adam gibi adamdır... Bu değerli kitabı Azerbaycan'ın  Milli Kahramanı Mübariz Kerim İbrahimova' nın ölmez ölümünün  aziz  ruhlarına  armağan etmişlerdir. Bu kitaba nasıl  ulaştım? Buna  da  kısaca değinmek istiyorum.

Geçmiş aylarda 17 Ekim 2015 günü Ankara’da gazeteci yazar Prof.Dr. İsa Kayacan’ın birinci ölüm yılında geniş kapsamlı bir programla anılıyordu. Ben bu anma töreni ile ilgili bir yazımı çeşitli sanat ve kültür dergilerinde ve internet ortamında Milliyet Blog’ta yazmışım. Sevgili İsa Kayacan’ı bir kez daha rahmetle anıyorum. İşte böyle bir günde Azerbaycanlı yazar ve halen Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi bulunan Prof. Dr. Tamilla Abbas hanlı Aliyeva imzalı olarak bana armağan ettiler. Aynen şunları yazmışlar: Çok değerli Abdülkadir Güler Hocamıza, size sağlıklı uzun ömürler dilerim. Bu kitabı, unutulmaz yazar İsa Kayacan’ın 1. ölüm yıldönümü günü anısına sizlere armağan ediyorum. Ankara-17.10.2015” diyerek imzalamışlardır. Epey zaman oldu bu kitap evimde, kitaplığımın bir köşesinde onurla duruyor. Geçte olsa bu Azerbaycanlı Milli Kahramanı anlatan söz etmek istiyorum.  

Bilindiği gibi Karabağ’ın özgürlüğü için savaşlar yapılıyor. Azerbaycanlı yiğit Mübariz ‘te gönüllü olarak bu savaşa katılmak istiyor. Bu kahraman genç delikanlı savaşa gitmeden önce anne ve babasına bir mektup yazıyor ve mektubunda aynen şunları yazıyor:

“ Canım annem – babam. Beni özlemeyin.  İnşallah  cennete görüşeceğiz. Bana ban bol bol  dua edin. Vatanın zor gününde artık yüreğim sabır edemiyor.  Allah için Bunu etmeliyim. En azından yüreğim serinlik tapar.(yapar). Şehit olana dek bu şerefsizlerin üzerine gideceğim. Şehit olsam - ağlamayın. Aksine sevinin ki, o mertebeye yükseldim. Allah’a ibadetlerinizi dakik olarak yerine getiriniz. Sadaka verin. Seyit nevesi ( torunu) olarak burnu etmeliyim. Allah büyüktür, vatan sağ olsun. Hakkınızı helal edin”    

Oğlunuz Mübariz.  

Tabi bu satırlardan sonra Mübariz İslamov Karabağ’da kahramanca savaştıktan sonra şehitlik mertebesine yükseliyor. Kitabın yazarı Doç. Dr. Feride Leman Açık, sade ve anlaşır Bir Türkçe ile yazıyor.  Kitabının bir bölümünde annesinin ağzından manilerle,  türkülerle eserine ayrı bir renk ve zenginlik katıyor. Bir yerinde aynen şunları yazmadan geçemiyor:

Oğluma ozan ağlar

Talihin yazan ağlar

Yakasız gömlek dikip

Mezarın kazan ağlar.

Yazar Şehit Mübariz’den söz ederken onunda bazı acıları vardır.  Evlat acılarının çok zor olduğunu vurguluyor. Ve şunları ekliyor: “ Bu satırları yazarken gözyaşlarım Nisan yağmuruna döndü. Mübariz, anne- atası, kardeşim Tofik gözlerimin önüne geldiler.  Çok zordur evlat  acısı çekmek..Evlat derdi ağırdır “diyerek ve şu manilerle yazısını süslüyor:

Bu dağlar tala dağı

Bürüyüp lala dağı

Her dağı çekmek olur

Çekilmez bala dağı.  

*

Azizem yara sızlar

Bilmem ki, nere sızlar

Yaralının derdini

Ne bilir yarasızlar.

Sözün özü Doç. Dr. Feride Leman Karabağ’da gönüllü olarak savaşa giden ve kahramanca şehit düşen bir Azerbaycanlı yiğidin öyküsünü anlatıyor ve bir yerde ailesini bu şekilde teselli ediyor.

Mübariz Ağakerim Oğmu İbrahimov’a Azerbaycan’ın Milli Kahramanı adının verilmesi hakkında bazı devlet büyüklerinin görüşleri de şöyledir.

İLHAM ALİYEV:  Azerbaycan Respublikasın müstakilliği ve arazi bütünlüğünün korunmasında müstesna hizmetine ve gösterdiği reşadete göre Astsubay Mübariz Ağakerim Oğlu İbrahimov’a “ Azerbaycan’ın Milli Kahramanı “  adı verilsin ( ölümündensonra ).

Kitabın bir başka bölümünde kitapla ilgili bazı resimlere ve yazarların görüşlerine yer vermişlerdir.  Adı geçenlerin sadece adını yazıyorum: Muharrem Kubat, Feyzi Halıcı, Bahar Halıcı Gökgiliz, Prof. Dr. Müzeyyen Buttanrı, Prof. Dr. Halil Buttanrı, Prof.Dr. Tamilla Abbashanlı Aliyeva, Hasan Akar, Cavit Aydın,  Huriye Saraç, Ferit Yıldız, Mevlüt Kaplan, İsa Kahraman, Şerife Gündoğdu, Elnure  Kadirova, Regina Höfer,  Mirza Aliyev ve Yadigar  Tengerürtlü  yazarların görüşlerine  yer vermişlerdir.   

Bize bu eseri kazandıran Feride Leman için de bir söz yazmak istiyorum:

Doç. Dr. Feride LEMAN,  Azerbaycan Yazarlar ve Gazeteciler birliği üyesidir. Bugüne değin 40’tan fazla kitaba imza atmıştır. Türkiye ve İran Cumhuriyetlerinde düzenlenen birçok sempozyumlara sanat ve kültür etkinliklerine katılmıştır. Azerbaycan’da yayınlanan birçok kalburüstü gazete ve dergilerde başyazar olarak yazıları yayınlanmıştır. 1997 yılında Sevil Kadınlar Meclisi Şiir Sanatı Kulübü başkanı olmuştur. Katıldığı yarışmalarda birçok ödüller almıştır. F.Leman, Azerbaycan Disporası,Türk Marşı, ve Azerbaycan’da faaliyet gösteren  sosyal ve toplumsal televizyonların yazarıdır. 2008 Hacc ve 2009 yıllarında Kerbela ziyaretlerinde bulunmuştur.  2013 yılında Azerbaycan kültürüne vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından büyük ödüle layık görülmüştür.2014 yılanda Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Çocuk Sempozyumuna davet edilmiş ve Azerbaycan Çocuk Edebiyatı konusunda bir bildiriyle konuşma yapmıştır.

Kitap tertemiz bir kapakla ve düzenli bir baskı ile 2015 yılında Eskişehir’de yayınlanmıştır.114 sayfadır. Değerli yazarı  Doç. Dr. Feride Leman  ve bu kitabı  Türkçe'ye çeviren ve bana   armağan eden Prof. Dr. Tamilla  Aliyeva’ ya teşekkür ediyor, daha nice böylesine kalıcı  eserere imza atmalarını diliyorum. Azerbaycan’ın Milli Kahramanı Mütbariz İbrahimov’u da   saygıyla ve rahmetle anıyorum. Buradan tüm adı  geçenlere  selam ve saygılarımı   sunuyorum...

Abdülkadir GÜLER

28 Mart 2016-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..