Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

Azerbaycan’ın Rusya Türkiye ikilemi ve Ermenistan

Azerbaycan’ın Rusya Türkiye ikilemi ve Ermenistan
 

Azerbaycan


Azerileri rahatsız eden bir konu, Türkiye- Ermenistan sınır kapısının açılacak olması söylentileri. Söylenti diyoruz daha kesin bir şey yok. Kesinleşen bir sınır kapısı açılması yok ama söylentisi bile kardeş ülke Azerbaycan’da tabiri caiz ise olumsuz yankılar uyandırmaya yetti. İtirazlarının kendilerince haklı bir söylemi de var; madem Türkiye sınırlarını Ermenilerin Azeri topraklarını işgali karşısında aldı. Ermenilerin Azeri topraklarındaki işgali sürerken neden sınırların açılması konusu gündeme taşınıyor. Belki kendilerince haklı oldukları dayanak noktaları var, öte yandan değişen dünya dengelerinin Türkiye’yi kapıların açılması konusunda sıkıştırmaları da yalan değil.

Azerilerin bir itirazı da Türkiye’nin Azeri hassasiyetlerini dikkate almadan Ermenistan ile ilişkilere girişmiş olması. Unuttukları bir şey, Bir tepki olarak yakınlaşma süreci başlattıkları Rusya zaten Ermenistan’ın her alanında varlığı inkâr bile edilemeyecek kadar etkin konumdadır. Yani Türkiye’ye kızıp çevirdikleri yöndeki dünya aktörü yakın bir zamanda Azeri- Ermeni sorununu çözme girişimleri başlatırsa Azeri dostlarımız buna hiç şaşırmasınlar.

Uzun yıllar Rusya’nın boyunduruğunda yaşayan Azerilerin bu ülke ile isteyerek yâ da istemeyerek yakın ilişkiler ve bağlar kurması yadsınamaz bir gerçek. Buna ne Türkiye’nin ne de başka bir ülkenin hayret etmemesi gerekir. Rus ve Azeri yakınlaşmasının Rus-Ermeni- Azeri devletlerine doğrudan ve dolaylı kazanımlar getirmesi de gündemde. Rus Kommersant gazetesi, Azerbaycan'ın, Yukarı Karabağ sorunun çözümünde "Rusya'nın arabuluculuğundan yararlanmak istemesi" halinde, Bakü'nün Rus silahına, Erivan'ın Rusya'dan sağlanacak krediye sahip olacağını yazdı.

Türkiye–Azeri ilişkileri bu noktaya geldikten sonra adımlarını daha dikkatli atmalı. İki kardeş ülke ve halk birbirlerine düşman olursa ve Azerbaycan, Rusya Türkiye İkilemine düşerse kazanan Ermenistan olur.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..