Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '20

 
Kategori
Teknoloji
 

Azerbaycan savaşı dersleri

Azerbaycan savaşı dersleri

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 6 haftalık bir süreyi kapsayan savaşın değerlendirmesi önemli faydalar sağlayabilir. Eğitime önem vererek hazırlanılan  savaştan, Türk silah şirketleri ve kurumlarınca alınacak dersler ve yapılacak geliştirmeler olabilecektir.

Bu kapsamda satılan sistemlerin geliştirme ihtiyaçları, insansız silahlı veya silahsız hava araçlarının ve topların kullanımında sağlanan başarı sebepleri ve eksikleri (varsa)  incelenmelidir.

 

  1. Kolay kullanım:Örneğin hazırlanan kullanım kitaplarının anlaşılmasında görülen eksikler (varsa) giderilmelidir. Kolay anlaşılma, talimat açıklamaları üzerinde durulmalıdır.
  2.  Sürü kullanımı eksikleri var mıdır? Kullanılan silah sistemlerinin toplu kullanımında ortaya çıkan yazılım sorunları sebepleri incelenerek giderilmelidir. Toplu kullanım sırasında karşı tarafın elektronik bastırma imkânları karşısında yapılacaklar hedef seçme ve bulmada eksikler görülmüş müdür?
  3.  Lojistik eksikler:Lojistik alanda oluşan sorunların, örneğin malzeme, silah gecikmesi, yeterli miktar eksikliği, ilaç ve doktor eksikliği görülmüş müdür? İncelenmelidir. Komuta kontrol birimlerinin donanım ve yazılım olarak tamir kolaylıkları, entegre birim olup, arızaların modüler giderilebilir olması yeterli midir?
  4.  İletişim ve koordinasyon:İş birliği yapan insanların anlaşması önemlidir. Birinci Dünya savaşında Alman ve Türk subayları, Fransızca konuşarak, anlaşmaya çalışmışlardı.  Çok sayıda yanlış anlamalar olmuştu. Türk ve Azeri danışmanlar özde aynı dili konuşsa da daha iyi anlaşması, koordinasyon için kullanılacak cümle, kelime seçimleri standardize edilebilir.
  5.  Sistem yetenekleri karşılaştırması:İsrail’in Azerbaycan’a sattığı esas olarak radar üslerini bulup, çalışamaz duruma getirmeyi amaçlayan Harop hava silahının ve insansız hava araçlarının artıları ve eksileri değerlendirilmelidir. Özellikle srail hava araçlarının bizimkilerden üstün kullanım kolaylıkları (varsa) nasıl yapıldığı sistem mimarisi incelenmelidir.  
  6.   Performans iyileştirmesi gerekli mi?Silahlı ve silahsız Türk hava araçlarının keşif, istihbarat/harp sahası resmi, gözetleme ve ateş destek performansındaki artı ve eksiler incelenmelidir. Vurulan araçların vuruluş sebepleri, düşük radar profillerinin olması ve elektronik imzalarının düşük olması konuları incelenebilir.
  7.  Yeterli miktar ve personel konusu:  Bir birlikte kullanılan silah ve araçların, bilgisayarların yeterliliği, arazide kullanım durumları, elektrik gücü gereksinimlerinde görülen eksikler (varsa) yeni versiyonlarla ve yeni yapılanmalarla giderilmelidir. Yeni sistemlerin insan bakımından yeterli sayıda personelle işletilmesi, fazla personel gecikme ve kargaşa unsurudur, olası eksikler detaylı incelenmelidir.
  8.  Hedef tespiti doğruluk hataları: Hedef koordinatlarını vurmada oluşan hatalar (varsa) kıymetlendirilmelidir. 
  9.   Dost düşman ayırımı: Kullanılan sistemlerde bu alanda bir sıkıntı olmuşsa giderilme imkanları incelenmelidir.
  10.  Silahların 6 haftalık savaş kullanımı,  6 aylık tatbikattan daha değerlidir. Tank avcısı silahlı hava araçlarının, roketlerinin zırh delme yeteneği, hava araçlarının gece görüş yeteneğinde ihtiyaç hissedilen geliştirmeler masaya yatırılmalıdır.
  11.  Envantere yeni giren silahların kıymetlendirmesi: Fuarlarda teşhir edilen ve 60 kW gücü olduğu belirtilen laser ışınlı vuruş cihazlarının kilitlenme ve hedefi takip durumu, enerji gereksinmeleri kıymetlendirilmelidir. Kusurları görülse bile bunların kullanımından vazgeçilmemeli, yeni versiyon istekleri oluşturulmalıdır. Hiçbir sistem ilk kullanımında %100 başarı sağlayamaz. Ana fonksiyonunu sağlayabilmesi yeterlidir. Başarı sabırlı ve detaylı çalışmayı gerektirir. Topların atış sırasında kullanılan arazi ve hava şartları girdi verileri doğruluğu, cephane etkinliği, namlu performans yeterlilikleri değerlendirilmelidir.
  12.  Platform ve iklim değişiklikleri etkisi:Her silah farklı platformlarda yükselti, arazi yapısı, farklı hava şartlarında, sis ve pus şartlarında yeterince denemeye tabi tutulamamış olabilir. Silah sistemleri için bu tür kullanımlar iyi referanstır.

Son söz:  Birinci husus, Herhangi bir zafer kazanılması, eksiklerin görülmesinde körlük yaratır. Silah sistemleri geliştirilmesinde bu tür hatalardan kaçınılmalı, aksine görülen kusurların giderilmesi için kesintisiz, 365 gün titizlik gösterilmelidir. Teknik gelişmeler süreklidir.  İkinci husus Suriye, Libya ve Azerbaycan’da kullanılan Türk silah sistemleri etkinliği, silah sanayiini destekleyecektir.. Bu sonuçlar şirketlerin savunma ihracatını artırabilir. Şirketlerin ihracatında bürokrasi gecikmesiz, olumlu destek vermelidir. Şirketler koruması gereken bilgiyi iyi bilir.  Üçüncü husus, Yapılan girişimlerin maliyeti yüksek olsa da Ordu’nun caydırıcı gücü dışarıda olumlu etkilenmiştir.   

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..