Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '06

 
Kategori
Haber
 

Azınlıklar: 'Yerli' yabancılar

Azınlıklar: 'Yerli' yabancılar
 

Lozan Antlaşması ile azınlık olarak tanınan Rumlar, Ermeniler ve Museviler ne yazık ki birer yabancı olarak görülmektedirler... Çıkarılan 1936 beyannamesine göre, bu seneden sonra gayrimüslim vakıfları sayesinde edinilen mülkler, ilk sahiplerine geri verilmektedir ve bu beyanname neticesiyle bugün dahi azınlıkların mülk edinmesi engellenmektedir.

Yıl 1942 idi ve çıkarılan Varlık Vergisi çıkarıldı. Bu verginin çıkarılmasındaki amaç, Türkiye'nin savaşa girmediği halde içinde bulunduğu ekonomik krizi vergi mükelleflerinin % 87'sini oluşturan azınlıklardan sağlama isteği idi. Bu vergi, Müslümanların payına % 12, azınlıkların % 50, dönmelerin % 25, yabancıların % 12 olarak düşmekteydi.

Şükrü Saraçoğlu bu vergiyi ise CHP grubunda yaptığı konuşmayla şüyle savunuyordu:
"Bu kanun...bir devrim kanunudur. Bize ekonomik bağımsızlığımızı kazandıracak bir fırsat karşısındayız. Piyasamıza egemen olan yabancıları böylece ortadan kaldırarak, Türk piyasasını Türklerin eline vereceğiz."

Bu vergilere itiraz hakkı yoktu ve bunu ödeyemeyen gayrimüslümler için iflas yaşandı, mülk ve mallar yok pahasına elden çıkarıldı ve Türklerin eline geçti. Bu vergiyi ödeyemenler ise Erzurum'un Aşkalesindeki toplama kamplarına gönderildi. Resmi rakamlara göre 1400, oraya gidip dönenlere göre 5-6 bin kişi, Erzurum'un karla kaplı yollarında taş kırdılar, yol yaptılar...

Çoğu 50 yaşında olan bu sürgünlerden Erzurumun soğuğuna dayanamayıp ölenler de oldu ve bunlardan bazı 6 ay, bazısı 1 sene bazısı da 2 sene boyunca Erzurum'da kaldı, 2. Dünya Savaşı'nda durumun Almanların aleyhine gelişmesi sonucunda, bu vergi kaldırıldı. Ancak azınlıklarda bu durum, olumsuz durumlara yol açtı ve Rumlar, Ermeniler ve 300 bin Türkiyeli Yahudi yurtdışına göçtü.

Yıl 1955 olduğunda ise 6-7 Eylül olayları patlak verdi. Gayrimüslimlere ait 4348 dükkan, 2000ev, 73 kilise, 110 restoran, 26 okul ve 5 spor salonu tahrip edildi. Daha sonraları ise, 6-7 Eylül olaylarına sebep olan olayın, gerçek olmadığı anlaşıldı ve dönemin başbakanı Adnan Menderes'in bu olaylarda rolü olduğu anlaşılınca yargılandı.

Ancak bu olay, İstanbul'un kozmopolit yapısının erimesine neden oldu. Dr. Dilek Güven'e göre, 6-7 Eylül Pogrom'unu İttihat ve Terakki'nin yüzyılın başından beri devam eden bir Türkleştirme operasyonun devamı olduğunu ve azınlığın bu şeklilde "gönüllü" olarak gitmesini sağlandığını belirtir.

Prof. Dr. Baskın Oran'a göre, azınlıkardan gerçekleşen sermaye transferinin kronolojisi şöyledir:

-1915 Ermeni Tehciri,

-1923 Zorunlu Mübadele,

-1927 Bozcaada ve İmroz'da Lozan Antlaşmasının uygulanmaması sonucu halkın göçü ve mallarına el konması,

-1934 Trakya Olaylarıyla Musevilerin evlerini ve işyerlerini bırakıp kaçmaları sonucu mallarına el koyulması,

-1942 Varlık Vergisi,

-1955 6-7 Eylül Pogromu (Pogrom: Çoğunluğun azınlığa devlet desteğiyle saldırması)

-1964 Türkiye'de yaşayan ve Yunan Pasaportu taşıyanların bir gecede ülkeyi terk etmek zorunda kalmaları sonucu kalan mallarına el konulması

Azınlıklara yabancı muamelesi bugün de maalesef sürmektedir, çünkü gayrimüslim bir Türk vatandaşın, Türkiyedeki bir sorunla ilgili başvuracağı adres Dışişleri Bakanlığı olarak gösterilmektedir.

Ancak bu noktada gözardı edilen nokta, azınlıkların birer yabancı değil birer yurttaş oluşlarıdır.

Kaynaklar:

http://ozhanozturk.com/content/view/711/71/lang,en/
http://mitglied.lycos.de/goezelel53/Varlik_Vergisi/body_varlik_vergisi.htm
http://www.minidev.com/kulturler/kulturler_rum_tarih3.asp

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..