Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Aziz Nesin kitabının arka kapağındaki fotoğraf

Aziz Nesin kitabının arka kapağındaki fotoğraf
 

Aziz Nesin’in kitabının adı Ölmüş Eşek, ilk basımı 1957 yılında yapılmış. Elimdeki kitap 6. basım ve basım tarihi 1981. Kitabın arka kapağında Ahmet Nesin imzalı bir bina fotoğrafı ve fotoğrafın altında açıklaması var: “(...) 12 Nisan 1981 tarihinde çekilmiş olan yukarıdaki resimde Nesin Vakfı’nın beş yapısından biri görülmektedir. Bu yapının önündeki alanda çocuk bahçesi yapılmaya başlanmıştır. Şu sıra yapılar döşenmekte ve eşya alınmaktadır. Bu yıl sonuna dek döşeme işlerinin tamamlanacağı ve gerekli eşyanın da sağlanarak kimsesiz çocukların Nesin Vakfı’na alınmaya başlanacağını ummaktayız.”

Kitabın iç sayfasında “Bu kitabın telif hakkı Nesin Vakfı’nındır” yazılı. O yıllarda Aziz Nesin’in bütün kitaplarının arka sayfaların vakıfla ilgili gelişmeleri okumaya alışmıştık. Her yeni kitapta bir gelişme gördüğümüzde sevinirdik. Kitabı alarak katkıda bulunduğumuz için daha çok sevinirdik.

Yıllarca kitapların arka sayfalarında fotoğraflarını gördüğüm binaların gerçeğiyle karşılaştığımda doksanlı yıllardı. Bir Çatalca gezisinde Nesin Vakfı’nın önünden geçerken heyecanlanmıştım. Ülkemizde güzel şeylerin de başarılabileceğinin kanıtları karşımda duruyordu.

Birkaç yıl sonra oradan geçerken Mehmet (kızkardeşimin eşi) üniversite hazırlık için yazdığı kitabı armağan etmek istedi. Nesin Vakfı’nın önüne parkettik ve içeriye girdik. Bir genç kız karşıladı, kitabı vermek istediğimizi ancak yanımızda tek kopya olduğunu, daha sonra birkaç tane daha verebileceğimizi söylediğimizde, tek kitabın yeterli olduğunu söyledi. Aynı kitabı ortaklaşa kullanarak çocukların paylaşmayı daha iyi öğreneceklerini anlattı. O kısa konuşması bir yaşam dersi gibiydi. Kendisi de o vakıfta büyümüştü ve Aziz Nesin’in öğrencisiydi.

Nesin Vakfı’nın www.nesinvakfi.org adresindeki sayfasında eğitim amaçlarını “Düşünen, araştıran, inceleyen, kuşku duyan; kendini ve çevresini sorgulayıp eleştiren; kendinin ve çevresinin sorunlarını görüp bu sorunlara çözüm arayan (...) bireyler yetiştirmektir.” diye açıklamışlar.

Aziz Nesin’in yaşamı çok zor geçti, yakmak istediler ama başaramadılar. Nesin Vakfı’nın yaşamı da zor geçecek, engeller çıkartacaklar ancak yıkamayacaklar.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..