Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '06

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Azmi milli

Azmi milli
 

Aksaraylı gurbete çıkmaya taaa Fatih zamanında başlamış. Fatih, İstanbul’ u " Türkleştirmek " için Anadolu’ dan insan taşırken İstanbul’ a getirilen Aksaraylılar yerleştikleri bölgelere geldikleri yörenin ismini vermiş: " Aksaray, Laleli, Sofular, Nakkaş,Ortaköy,kurtuluş " bu yöre insanının yerleşim bölgeleri... İstanbul’ a gidemeyenlerin kaldıkları mahalleye de "Kalanlar Mahallesi" denilmiş. Kalanlar da 1960’lara kadar beklemiş ve o yıldan sonra Almanya’ya gurbete çıkmış. İstanbul’daki ve yurtdışındaki gurbetçilerin gönderdikleri tasarruf o kadar bol ki... Aksaray’daki bankalar döviz ve TL tasarrufu toplamada ön sıralara yerleşmiş

1920’lerde Atatürk Aksaray’da ilk modern un fabrikası Azmi Milli Un Fabrikası’nı yaptırmış. Bu fabrikanın Alman Yahudi mimarı (ismini hiçbir Aksaraylı bilmiyor. Ne yazık!) şehrin ortasına bir vilayet binası ile iki yanına maliye, jandarma ve adliye binalarını inşa etmiş. Berlin’deki tiyatro binaları görkemini taşıyan bu binalar insanı büyülüyor.

Ticaret sicil no 1 olan 2001 Yılına kadar faaliyette olan bu tarihi fabrika uzun yıllar Aksaray Vilayetine elektrik trafosu ile hizmet de vermiş.

2004 yılında görevim gereği bu Vilayetimize geldiğimde ilk beni hüzünlendiren bu bina olmuştu.1920 Yılarında mili azmimiz ile Atatürkün kurduğu bu fabrika bakımsızlıktan ve izbelikten kurtulamamış halde bomboş beklemekteydi.İçersindeki tarihi makinaların sergilenmesi için müze olacağı söylentileri vardı.

ÇEKÜL Vakfı’nın Azmi Milli Un Fabrikası tesisleri ile Eğri Minare Ulucami ve Ervah Kabristanı’nı içine alan bir turistik gelişim projesini başlatacaklarını anlatıyor. Aksaray’ın "Kervansaraylar ve Sultan Hanlar" şehri olarak yerli ve yabancı turisti çekebileceğini söylüyor.

Milli değerlerimiz Aksaray gibi diğer Vilayetlerimiz de de korunmalı,açığa çıkarılmalı….

Tarihi ve her medeniyette yolağzı olan ,ünlü ipek yolunun geçtiği Aksaray Vilayeti ile ilgili yazılarım devam edecektir.

18.10.2006 -Aksaray

 
Toplam blog
: 5
: 3096
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

1960 yılında İstanbul'da doğdum. İ.T.Ü.'yü 1986 yılnda bitirdim. Jeo. mühendisiyim. 24 yıldır bir..