Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
3108
 

B kan grubuna göre beslenme (III) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (33)

B kan grubuna göre beslenme (III) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (33)
 

Nadir çekilen bu fotograftaki yıldıza bakarken, onu hem çaresiz hem de sevinçli olarak algılıyabilirsiniz!... O biraz da, sizin bakış açınıza, vizörünüzün farklılığına bağlı...

Ben gezegenin bu güzel canlısını, karşıdan bakınca, sanki neşeli ve canlıca, yanısıra, soldan sağa yıldızın sağ üst ucuna doğru bakarken de, bir mavinin derinliklerinde, sanki kollarını iki yana açmış, tepkili ve çaresizmiş gibi, algılıyorum!...

İnsan yaşamı da, farklı algılamalar ve alımlamalar  ve değerler üzerine kurulmuş; hakikate ulaşmada insan oğlu da, bilgisi ve becerisiyle, farklı yollar denemiş çoğu sıra..

Lakin, kan gruplarına göre beslenme yazıları , beslenmeyi bilim olarak gören ve yaşayan insanlarca; bu güne kadar pek duymadığınız ve hatta çoğumuzun kan grubunu bile tam net olarak bilemediği bir yaşam çizgisinde ve farklı önerilerle karşınıza gelince, belki şaşırabilirsiniz... Ama gene de, bu öneriler bence, kendi deneyselliğinizde, gözden geçirilmeye değer...

Bilgi berekettir ve insanlarca karşılıksız bir şekilde paylaşılınca çoğalır ve yücelir...

Israrla, bu yazı dizisini çerçeveleyen ve bu dizide  sizlerle  paylaşmaya çalıştığım; ''Lektinler... Hem dost, hem düşman...'' yazısını okumanızı, tekrar tekrar öneriyorum!... Çünkü bu yazdıklarımızın temeli oradan kaynaklanıyor!... Şimdi, B kan grubu beslenmesine tekrar dönelim:

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ:

İlginç olan odur ki, tüm kan grupları içinde bir sorunla karşılaşmadan tüm süt ve süt ürünlerini sindirebilme yeteneği yalnızca, B kan grubu insanlarına sanki özgü kılınmıştır!...

Atalarımızın kökenine göre farklı bölge insanlarında beslenme alışkanlıklarından dolayı, bazı süt ve süt ürünlerine karşı, görünürde bünyesel bir tepki söz konusu olur gibi görünse de, bir beslenme politikasıyla, örneğin; kefir ve yoğurt gibi sindirimi daha kabul edilebilir besinlerle azar azar başlayarak, diğer süt ve süt ürünlerinin tüketimine geçebilirsiniz...

Süt sizde bir rahatsızlık yaratıyorsa,onu,  ülkemizde de üretilen ''laktozsuz süt''le tüketmeye başlayabilir ya da laktoz enzimi içeren dışardan bir destekle sütleri tüketebilirsiniz...

Süt ve süt ürünleri, B kan grubu insanlarına etler kadar yararlı ve gerekli olduğu için, içindeki tuz oranını göz ardı etmemek kaydıyla, mayalı süt ürünleri tüketimine de özen göstermelisiniz...

B kan grubu için;

ÇOK YARARLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Mozzarelle peyniri, k
efir, yoğurt, yağsız süt, taze beyaz peynir, keçi peyniri, çökelek, lor, az yağlı koyun peyniri ve ayrıca organik ya da doğala en yakın yumurta...

NÖTR SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Gouda peyniri, İsviçre peyniri, gravyer peyniri, kaşar peyniri, parmesan peyniri, çedar peyniri, yağlı süt, tereyağ, ayran...

ZARARLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Şerit peynir, mavi peynir, Amerikan peyniri ve dondurma...

Bazı B kan grubu insanlarının, diyetiyle ilgili uygun et ve süt ürünlerini rahatça tüketebilmeleri için, bu tür bir beslenme yönteminin getirebileceği uyumsuzluklara karşı bir önlem almaları gerekebilir... Bu yüzden, ana öğünlerde alışkanlığı olmayanlar, önerilen et ve süt ürünlerini tüketebilme alışkanlığı kazanabilmeleri ve sindirimi kolaylaştırabilmeleri için, dışardan bazı enzimlerin alınmasına ihtiyaç duyabilirler...

Bizde bu tür enzimler vitamin satan dükkanlarda ne düzeyde bulunuyor; ben bunu bilemiyorum ama, sağlıklı beslenme dükkanları da ülkemizde henüz yerli yerine oturmadığı için, örneğin; ananas da bulunan, kükürt bileşenleri içeren Bromelain enzimini ben doğrudan taze ananas tüketerek sağlıyorum!...

Ve, B ve AB kan grubuna, bu meyvenin aynı zamanda çok çok yararlı olduğunu, sindirimi kolaylaştırdığını ve bağırsak gazlarından şikayeti olanlara da, katkı sunduğunu bu arada belirtmiş oluyorum...

Ayrıca bağışıklık sistemine katkı sunan, yüksek kalite de C vitamini , B1 vitamini ve enzimlerin işlevini arttıran manganez de içeren ve ayrıca ödemlere karşı da yararlı olan bu şifalı meyvenin herkes tarafından okunup bilinerek tüketilmesini de öneriyorum...

KABUKLU YEMİŞLER:

B kan grubu, kabuklu yemiş tüketiminde şansızdır... Eğer çıtlatma alışkanlıkları varsa, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği onların ensülin üretimini engelleyip, yavaşlatırlar!... Yer fıstığında da aynı olumsuz durum söz konusu olabilir...

Bu yüzden hiçbir kabuklu yemiş, B kan grubu insanlarına yararlı kategoride değerlendirilmez... Ancak nötr olarak; ceviz, kestane ve badem içi, haftada üç -dört kez en çok, toplamda bir avuç olarak tüketilebilir. Örneğin; gün aşırı dört-beş kestane, beş-altı ceviz, sekiz -on badem gibi... Ve bunlarda küçük porsiyonlar halinde, dört ya da beş öğünde tüketilmeli... Şam fıstığı, yer fıstığı, fındık, susam ve tahin, ay ve kabak çekirdekleri B kan grubu için sakıncalıdır ve vazgeçilemezse, minumum düzeylerde ve insülin ihtiyacını zorlayacak  glisemik indeksi yüksek yiyecekler yenmediği zamanlarda tüketilmeye çalışılmalıdır!...

BAKLİYATLAR:

B kan grubu insanları, bakliyat tüketiminde de pek şanslı sayılmazlar!... Meksika  fasulyesi, kurufasulye çeşitleri ve soya fasulyesi onlar için yararlıdır... Bakla, bezelye ve taze fasulye nötr olup, börülce , yeşil ve kırmızı mercimekler, insülin üretimini yavaşlatan lektinler içerdiğinden B kan grubu insanları için sakıncalıdır... Ancak yukarıda da değindiğim koşullarda, az ve dikkatli tüketilmelidirler!... Yararlı olan bakliyattan haftada Asya grubu insanları birer tabak/ porsiyon olarak; dört-beş kez, Afrika grubu insanları, üç-dört kez, Kafkasya gurubu insanları da iki-üç kez tüketebilirler...

(devam edecek) 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4439
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster