Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B kan grubuna göre beslenme (IV) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (34)

B kan grubuna göre beslenme (IV) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (34)
 

B kan grubu insanları, uzun yıllar boyunca, göç yollarındaki o uzun yolculuklarında farklı ırklarla karıştılar... Ve de yeni topraklar üzerindeki yeni yaşam koşullarının etkisinde kaldılar...

Ve  şüphesiz ki bu süreçte, ayrıca karşı karşıya kalmak zorunda oldukları farklı iklimsel koşulların yarattığı olumsuzluklardan da etkilendiler... Yaşama tutunmak için, farklı bir direnç gösterme gereğini duydular!...

Bu yüzden, yeni ve farklı koşullarda yaşamlarını sürdürebilmek ve soylarını devam ettirebilmek için, çevreyle son derece uyumlu , esnek ve yaratıcı olmak zorundaydılar!...

Günümüz, B kan grubu insanları, insanlığın ilerleme süreçlerinde, 0 kan grubu insanları kadar , fiziksel tepki ve saldırganlık taşımasalar da ve onlar kadar kararlı olmasalar da, gene de A kan grubu insanları gibi, dengeli, düzenli yaşamsal bir rahatlık da aramadılar!...

Artıki diğer kan grupları kadar hasta olmamaları ya da hastalığı hafif atlatmaları, onların genelde  biyolojik olarak daha esnek yapıya sahip olmalarına bağlıdır...

B kan grubu insanlarının başkalarıyla daha rahat ilişkiye girmeleri, iş yaşamında daha başarılı olabilmeleri, belki de dünyayı gezerek kazandıkları, doğalarındaki  o genetik özelliklerden kaynaklanır!...

Bilim insanları, B kan grubu diyetine ve önerilerine bağlı kalmanın, kanseri cezbedecek hücre mutasyonu olasılığını azaltabileceğini öne sürmektedirler!...

Şimdi yeniden B kan grubu beslenmesine dönelim.


TAHILLAR:

Her nedense B kan grubu insanları, buğday ve buğday ürünlerine karşı gerekli toleransı gösteremezler... Buğdayda bulunan lektinler, ensülinin vücuda gerekli olan fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller... Örneğin; ensülinle, yağ hücreleri arasında gerekli olan ilişkinin gerçekleşmesini engellerler!... Bu yüzden buğday lektinleri, ensülinin yağların vücutça yakılmasındaki görevini zayıflatır... Bu nedenle vücutta biriken yağlar ve dolaylı olarak getireceği sorunlara iyi bir zemin hazırlar!...

Mısır ve buğday, B kan grubu insanlarının kilo almalarına katkı sunarlar!...Ensülin düzenini bozarak, direnç oluşmasına ve metabolizmanın da bozulmasına neden olurlar... Yorgunluk ve vücutta su birikimine neden olurlar...

Aslında B kan grubu insanları için yulaf ve pirinç, onlara katkı sunan yararlı yiyeceklerdir... Çavdar ise B kan grubuna yarar sağlamayan bir yiyecektir... O yüzden diyet ekmeği alalım derken en azından buna dikkat etmekte yarar vardır!... Çünkü çavdarda bulunan zararlı lektinler, B kan grubu insanlarının kan damarlarına ve kandaki basınç düzeyine zararlı olabilecek durumlara ve daha ileri risklere yol açabilirler...

Bu konuda yapılan grupsal gözlemlerde, kültürlerinin ayrılmaz bir parçası olarak, çavdar ekmeği tüketen B grubu insanlarında, kalp ve dolaşım sorunlarının, yaşamı sonlandırabilecek şekilde arttığı da gözlenmiştir... Siz, siz olun, elinizden geldiğince, buğday, mısır ve çavdardan uzak durun!...

YARARLI TAHILLAR:

Pirinç, kepekli pirinç, pirinç kepeği, yulaf, yulaf kepeği, yulaf ezmesi, kızıl buğday (Kaplıca buğdayı ve akdarı...

NÖTR: Mısır nişastası ve işlenmiş mısır unu...

SAKINCALI: Buğday, bulgur, esmer buğday, buğday kepeği, arpa, mısır, çavdar, mısır gevreği,

Porsiyon bir kase olmak üzere, tüm kan grupları haftada 2-4 kase arası tahıl tüketebilirler...Afrika kökenlilerin, Kafkas ve Asya kökenlilere kıyasla, bir kase daha az tüketmeleri, önerilir...


EKMEK VE ÇÖREKLER:

Çimlendirilmiş buğdaydan üretilen, Essen ve Ezekiel ekmekleri (bunlar ancak büyük kentlerdeki özel fırınlarda ve yakın benzerleri bazı özellikli marketlerde ithal, vakumlu jelatinlerde dilim olarak, satılabilmektedir...) B kan grubu insanları için, yararlı ve çok besleyici özellikler gösterirler... Gene de bu yararlı ekmekleri en az düzeyde tüketmekte yarar var!...

Akdarı ekmeği , hele sütle birlikte tüketilirse çok daha yararlıdır!... Ancak bu ekmek fırınlarda satılır mı, bilemiyorum... Hafif alkali olan darıdan evde çörek tarzı ekmek yapmak mümkün olabilir, düşüncemi muhafaza ediyorum...

Zonguldak, Muğla, Aydın ve Hatay'ın yanısıra, doğu ve güneydoğu illerimizde ağırlıklı yetiştiğini ve tüketildiğini biliyorum... Bir de kaliteli bozanın ak darıdan yapıldığını... Belki temin edip, hafif kavurup bu şekilde doğrudan ya da çorbalara katıp, tüketmekte yarar var...

Pirinç ekmeği, kek ve çörekleri bizim kültürümüzde olmasa da, pirinç ve kepekli esmer pirinç ununu, bir şekilde doğrudan ya da örneğin; yulafla karıştırıp tüketmekte yarar var.. B kan grubu insanları, gluteni alınmış undan yapılan ekmek ( İHE, üretir, satar...) , çörek ve kurabiyeleri nötr değerde tüketebilirler... Ancak, buğday ve kepeği, mısır ve çavdar içeren ekmek, makarna ve unlu ürünlerden kaçınmaya çalışırlarsa, kendilerine iyilik etmiş olurlar...


SEBZELER:

Sebze tüketimi konusunda B kan grubu insanları, birçok sebzeyi başarıyla tüketebilme şansına sahiptirler... Besleyici özellikler gösteren sebzeleri, eğer isterlerse, günde 3-5 öğün rahatlıkla tüketebilirler... Can sıkıcı olsa da, domatesdeki ''panhemaglutian'' özelliğin ve lektinlerinin, tüm kan gruplarında kanda ağdalaşma yapan, kötü bir özellik taşıdığını belirtmek isteriz...

0 ve AB kan grupları çok etkilenmesede, B ve A kan grubu insanlarının mide çeperleri , domatesin bu özelliğinde zarar görürler!... Mısırı da, tekrar anımsamakta yarar var; çünkü bu tahıl, ensülin dengelerini alt üst eden bir lektin içermektedir!... Fermante edilmiş ( alkali ile işlem görmüş...) zeytinin de, allerjik bazı reaksiyonaları tetiklediğini aklınızdan çıkarmayın, tedbirli olun; en azından , farklı doğal bir zeytin bulun, ya da azca tüketmeye bakın...

Virüslere karşı duyarlılık gösteren B kan grubu insanları, bağışıklıklarını daha da güçlendirmek için, antiviral özellikler gösteren ve B kan grubu insanlarının metabolizmalarında önemli bir katalizör olan magnezyumu tüketmelidirler...Bu nedenle, magnezyum içeren, metabolizmayı verimli çalıştıran, bol lifli yeşil sebzeleri bolca tüketmeli, çocuklarına da yedirmelidirler...


ÇOK YARARLI SEBZELER:

Tatlı patates, havuç, pancar, pancar yaprağı, brokoli, brüksel lahanası, lahana, çin lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, patlıcan, sarı biber, dolmalık biber, kırmızı biber, maydanoz, lima fasulyesi, taze hardal...


NÖTR SEBZELER:

Ispanak, pırasa, kereviz, hindiba, kuşkonmaz, şalgam, bayır turpu, patates, bamya, yeşil soğan, kırmızı soğan, sarı soğan, pazı, salatalık, marul, sarmısak...


SAKINCALI SEBZELER:

Domates, yer elması, turp, avakado, mısır, beyaz mısır, siyah fermente zeytin, helvacı kabağı...

B kan grubu insanları, bir kase bir porsiyon olmak kaydıyla, günde, üç-beş kez , çiğ yada pişmiş sebzeyi rahatlıkla tüketebilirler...

MEYVELER:

B kan grubu insanları, birkaç meyve dışında tüm meyveleri hemen hemen rahatlıkla tüketebilirler... Bu durum onlara, onbinlerce insanlık yılının belki de getirdiği , en önemli kalıtsal miraslardan biridir!...

Mideleri çok dengeli bir asidik özellik gösterdiğinden, B kan gruplarının birçok asidik meyveyi rahatlıkla tüketebilme şansları da yüksek olmaktadır... Size yararlı olan meyvelerden en az iki tanesini gün içinde tüketmeye çalışırsanız, bu meyvelerin insana iyi gelenı Pro B'2 etkisinden yararlanma şansınızı da arttırırsınız... Ancak aşırı meyve tüketimiyle  yüksek miktarlarda meyve şekeri almamaya da dikkat!... Hiçbir şeker türünün fazlası, insana yararlı değildir...

Domates ve nar suyu dışında, ananas, üzüm, lahana ve papaya, sebze ve meyvelerinin sularından da olağan üstü değerlerde bir yarar sağlayabilirsiniz...

Haftada en çok, iki-üç kez, yatmadan bir saat önce içilen havuç suyu da, gerek hafızanıza ve gerekse yorgun cildinize olağanüstü katkılar sunacaktır... İçinde katkı olan şişelenmiş ya da kutulanmış meyve sularını, katkısız üzüm suları dışında, çok fazla tüketmemeye de özen gösteriniz...

Burda dikkat edilmesi gereken şey, aşırı meyve suyu tüketimiyle beraberinde alınan  yüksek miktardaki doğal şekerin insülin direnci oluşmasına yol açabilme ihtimalidir!...Şişelenmiş meyve sularının çoğunda, maalesef mısır şurubu kullanıldığını da unutmayın!...

ÇOK YARARLI MEYVELER:

Ananas, muz, siyah üzüm, kırmızı üzüm, yeşil üzüm, siyah erik, mürdüm eriği, yeşil erik, papaz eriği, kırmızı erik, papaya...


NÖTR MEYVELER: Elma, armut, greyfurt, portakal, mandalina, limon, çilek, kiraz, şeftali, nektarin, incir, kayısı, hurma, kavun, karpuz , kivi, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kivi, mango, bektaşi üzümü ve kuşüzümü...

SAKINCALI MEYVELER:  Trabzon hurması, nar, hindistan cevizi, hint inciri...

B kan grubu insanları, bir porsiyon 100-150gr olmak üzere, günde üç-dört kez meyve tüketebilirler... Günde bir kez, bir  su bardağı meyve suyu da tüketebilirler...


BAHARATLAR:

B kan grubu insanları, hemen hemen tüm baharatları rahatlıkla kullanabilirler... Yalnız, tarçın, yenibahar, bayaz ve karabiberden uzak durmalıdırlar!... Mayonez , hardal , turşu çeşitleri, salata sosları genelde tüm gruplara zarar veren şeylerdir... Ancak B kan grubu insanları ketçap tüketmekten şiddetle kaçınmalı, diğer çeşnileri de en az düzeyde tüketme eğilimi içinde olmalıdırlar!...

Başta zencefil olmak üzere; kırmızı biber, köri, kimyon, safran, maydanoz, fesleğen, sarımsak, biberiye, anason, nane, dereotu, bayır turpu yararlı baharatlar olarak, karşımıza çıkarlar... Yüksek oranlarda kakao içeren çikolatayı ve özellikle siyah olmak kaydıyla, az miktarda çeşni gibi tüketmelisiniz...


ÇAYLAR VE İÇECEKLER:

Kahve ve çay aşırıya kaçmama koşuluyla B kan grubu insanlarına zarar vermez... Ancak yeşil çay, çok çok yarar verir... Aynı şekilde, adaçayı, kuşburnu, nane çayı, zencefil ve ginseng çayları, meyan kökü çayı ve maydanoz çayı da uygun şekilde  birbirleriyle karıştırılmadan demlenirse, B kan grubuna yarar sağlarlar.. .Ihlamur çayı zararlıdır!... Kırmızı , beyaz şarap ve bira da ölçüler içinde nötrdür... Soda ve sodalı meşrubatlardan ve likör çeşitlerinden elden geldiğince uzak durunuz...

Ülkemizde pek kullanılmasa da, sinameki, ravent çiçeği, sarı sabır, mısır püskülü, öksürük otu, kızıl yonca, boy otu ve çoban çantası bitkilerinden yapılan çaylar da, B kan gurubuna zarar verirler...

B kan grubu insanları A kan grubuna göre, fiziksel anlamda daha güçlüdürler... Bu güçlerini biyolojik olarak sürdürübilmek için de; basketbol, futbol, voleybol, hentbol gibi aşırı stres ve rekabet içeren sporlardan uzak kalmak kaydıyla, hafta da üç kez çok yüksek olmayan bir tempoda ve yaş gruplarını da göz önüne alarak spor yapmalıdırlar...

Gerektiğinde doktoruna danışarak, 35-45-60 dakikalık aralıklar içinde, yürüyüş, hızlı yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, tenis, aerobik, jimnastik ve golf gibi sportif etkinliklerde bulunabilirler... Ağırlık çalışması yapabilirler...

2013'de, sağlıklı bir yaşam,  dileklerimizle. 

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..