Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B Kompleks Vitaminleri - C Vitamini / Beslemenin diyalektiği (14)

Sağlıklı Yaşam(14)/ Beslenme

C VİTAMİNİ:

C vitamini (Askorbik Asit) suda eriyen bir vitamindir. Antioksidandır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, vücudun enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasına katkı sağlar ve kanseri önlemede destek verir. (Yoğun bakımda ve ağır geçen hastalıklarda ve de kanserde, hastaya verilen günlük 20-300 gr arası C vitamini dozları, ateş, ağrı ve benzeri semptonların azalmasına, kansere vücudan dayanma sürecinin uzamasına neden olmaktadır.) İnsan dışında bitkiler ve birçok hayvan türü, bu vitamini üretebilmektedir. C vitamini, ısıtma, pastörizasyon ve dış ortam koşullarında çok hızlı şekilde yok olur. C vitamini, kollejen sentezinde, göz ve vücuttaki damarların güçlü olmasını destekler, kolestrol düzeyinin dengelenmesine, ağır metallerin yan etkilerinin azalmasına, serbest radikallerin yansızlaştırılmasına önemli katkılar yapar. A, E ve B Kompleks vitaminleri ve Kalsiyum'un daha iyi kullanılmasına ve Demir'in emilimine destek verir. Bazı hormonların işleyişinde görev alır, strese karşı vücuda güçlü destek sağlar, katarakt oluşumunu engeller, kalp hastalığı riskini de azaltır.Ayrıca tansiyonun düşmesine, damar sertliğinin önlenmesine , derimizde yara ve yanıkların da iyileşmesine yardımcı olur. C vitamini Ester formuyla, ilaç olarak standart C vitamini'nden dört kat daha fazla etkilidir. Kanser, Aids gibi hastalıklarda, dokularda daha fazla kaldığı için ve idrarla daha geç atıldığı için tercih edilir.

Eksikliği, başta iskorpit hastalığına ve ayrıca enfeksiyonlara, serbest radikallere karşı vücut direncinin azalmasına, diş eti kanamalarına, eklemlerde ağrı ve şişmelere, kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk ve sindirim bozukluğuna neden olabilir. Yukarıdaki diğer olumlu süreçlere zarar verebilir. (Sigara, alkol, ayrıca ağrı kesici, deprasyon, kan sulandırıcı ve doğum kontrol ilaçları, C vitamini tüketimini arttırarak, vücudu C vitamininden hızla yoksun bırakarak yukardaki sorunları tetikliyebilir. Fazlalığı; C vitamini vücutta çok kalmadığından, ishal, karın ağrısı ve bulantıya neden olabilir.

B vitamini'ni azalttığından, bazı bünyelerde böbrek taşı oluşumuna neden olabilmektedir.

C vitamini şimdi mevsimsel olarak (Mayıs-Haziran), çilek, kayısı, kiraz, domates, karpuz, bezelye, taze kırmızı biber, maydanoz, papatya, asma yaprağı, pancar yaprağı, pazı, şalgam, kuşkonmaz, kuşburnu, avakado olmak üzere, ananas, turuçgiller, brokkoli, lahana, karnabahar, havuç, roka, tere, limon, kuru soğan ve ıspanakda bulunur.

B KOMPLEKS VİTAMİNLERİ

Suda çözülen vitaminlerdir.B1, B2, B3, B5, B9, B12 en önemlileridir.B12 dışında diğerleri vücut sıvılarıyla fazla beklemeden vücuttan atılırlar. C vitamini gibi bunlarda vücutta depo edilemediğinden günlük ihtiyaç dozları olarak dışarıdan alınması gereken vitaminlerdir. Genel olarak beynin işlevselliği, sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi, saç, ağız, kas, eklem, deri sağlığı, büyüme ve genel bağışıklık sistemi için gerekli vitaminlerdir.

B1 VİTAMİNİ:

B1 vitamini (Thiamin) zihinsel fonksiyonların ve merkezi sinir sisteminin korunmasına katkı sağlayan, sağlıklı dolaşımı arttıran, karbonhidrat metabolizmasına, kalp ve sinir kaslarının tonusuna destek veren bir vitamindir.
Antioksidan özellikler taşıdığından, yaşlanma sürecine, alkol ve sigara tüketiminden kaynaklanan hasarlara ve şeker hastalığına karşı vücudu korur, diğer B vitaminlerinin desteğiyle beynin ve vücudun enerji üretimini olumlu
yönde etkiler, bu destekle de B1 vitamini işlevini en üst düzeye çıkarır.
Eksikliği, çabuk yorulma, çabuk sinirlenme, asabiyet, gözlerde güçsüzlük, yorgunluk ve deprasyon, zihinsel işlevlerde azalma, fiziksel koordinasyonda bozulma, iştahsızlık, kaslarda , baldırlarda ağrı ve kramp, yorgunluğa karşın uyuyamama, çocuk seslerine tahammülsüzlük, bacaklarda şişme, kalp ritminde yavaşlama, göğüs ağrısı, kabızlık, eksiklik arttıkça da; kalp ritmi düzensizlikleri, ayaklarda iğne batma hissi, kaslarda aşırı duyarlılık, incelme ve duyu kayıpları ve de görme bozuklukları olarak ortaya çıkar. Aşırı eksikliğinde ise; çok tehlikeli Beriberi hastalığı(alkolik biçimi Wernicke-Korsakof sendoromu) ortaya çıkar.
Günlük tüketilmesi gereken önemli bir vitamindir. Çokaz depolanır. Alkol, yiyeceklere konan katkı maddeleri, çay, kahve ve antibiyotikler, yemekleri suda pişirme B1 vitaminini yok eder. Fazlalığı, vücutta pek kalmadığından olumsuz etki yaratmaz.

B1 vitamini, bira mayası (kuru pakmaya), çimlendirilmiş buğday, kepekli pirinç, hububat, baklagiller, fındık, ceviz, yer fıstığı, yulaf ezmesi, balık, karaciğer, yumurta sarısı, kuşkonmaz, lahana, Brüksel lahanası, kereviz, hindiba, havuç, nar, turp, şalgam yaprağı, su teresi. limon, maydanoz, ısırgan otu, soya, erik, kuru erik, kuru üzüm, rezene, adaçayı, kuşburnu, çemen otu, şerbetçi otu ve sarı papatyada bulunur.

(devam edecek)

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..