Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B Tipi Hepatit

B Tipi Hepatit
 

Hepatit Nedir?

Hepatitin kelime anlamı kısaca karaciğer iltihabıdır. Halk arasında daha çok sarılık diye bilinen bu hastalık grubu, günümüzde bilinen 6 farklı tip Hepatit virüsü dediğimiz mikroplar tarafından oluşturulan bulaşıcı hastalıklardır. Bunlardan toplum sağlığını en çok etkileyen 2 tanesi, yani A ve B hepatitler sizlerin de daha aşina olduğu sarılık tipleridir. Maalesef henüz aşı ile korunma yöntemi olmayan Hepatit C ise en sık kronikleşen ve en tehlikeli olan hepatit tipidir. Hepatit tiplerini klinik belirtilerle ayırt etmek mümkün değildir, ancak kan testleri ile kesin tanı konulabilir.

B Tipi Hepatit

Halk arasında “sarılık” adı ile bilinen ve karaciğerin iltihabı şeklinde kendini gösteren, hepatit B virüsünün neden olduğu kronikleşebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

B Tipi Hepatit Nasıl Bulaşır?

Hepatit B cinsel  temasla ve iğne, şırınga,  cerrahi  aletler,  berberlerde  kullanılan  aletler,  kan ve  kan  ürünleri verilmesi(kan  nakli) gibi birçok farklı  kan yoluyla bulaşabilir. Kan  ürünleri  günümüzde  çok  sıkı  kontrollerden  geçmekle  birlikte ihtimal  0  değildir.

B Tipi Hepatitbelirtileri

Virüs ile temas ettikten yaklaşık 2-6 ay sonra halsizlik, iştah kaybı, bulantı, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı gibi belirtiler gözlenir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Hepatit B virüsü, başlıca kan olmak üzere birçok vücut salgılarımızda bulunur.

B Tipi Hepatit’in Hepatit A’dan farkları

Hepatit B’nin Hepatit A ‘dan en önemli farkı %10 oranında taşıyıcılık bırakması ve kan yoluyla veya cinsel temas ile bulaşmasıdır.

B Tipi Hepatit’ten  korunma  yolları

Öncelikle  şüpheli  korunmasız  cinsel  ilişkilerden  kaçınmak,  berberlerdeki  aletlerin  sterilizasyonundan  emin  olmak  gerekir.  Hastalığa  ait  oldukça  koruyucu  bir  aşı  1980’li  yıllardan  beri  mevcuttur. Toplumumuz için sevindirici olan birşey bu tehlikeli hastalığın aşısının Sağlık Bakanlığımız tarafından da mecburi aşılar kapsamına alınmış olmasıdır. Hepatit B aşısı ülkemizde  doğan  tüm  bebeklere doğumdan  hemen  sonra yapılır . Annede taşıyıcılık olması halinde aşının ve ayrıca koruyucu ilacın doğumdan hemen sonra ilk 24 saat içinde yapılması gerekmektedir. Ama bu aşının doğumdan itibaren yapılması biz çocuk hekimlerini her zaman daha rahatlatır. Bu aşı ileri yaşlarda yapılamaz mı derseniz, daha önceden aşılanmamış herkesin her yaşta bu aşıyı olması mümkündür. Ancak doğumdan itibaren olmayan aşılamalarda önce kan testi ile bireyin hepatit B taşıyıcısı olup-olmadığı değerlendirilmelidir.

B Tipi Hepatitiyileşir mi?

Virüsün, vücuda girişinden sonra 3 olasılık vardır.

-      Vücut savunması tarafından tamamen ortadan kaldırılma (Tam iyileşme)

-      Sessizce vücutta kalma(belirtisiz  taşıyıcılık)

-      İltihap ve buna bağlı bulgular oluşturma ve kronikleşme

Taşıyıcıların bir kısmı da ileri yıllarda ne yazık ki siroz veya KC kanseri nedeniyle hayatlarını kaybedebilmektedirler.Bu üç gidişatın hangisinin olacağı, kişinin sosyoekonomik, sağlık, beslenme düzeni,  genetik  yapısı gibi birçok durum bağlı olarak değişebilir.Vücudun virüsü tamamen yok etme olasılığı erişkinlerde % 95 iken,  ufak çocuklarda bu % 30,  annesinden doğumda Hepatit B enfeksiyonu kapan yenidoğanlarda bu oran % 5’e kadar düşmektedir.

B Tipi HepatitTedavisi

Akut Hepatit B enfeksiyonu çoğu kişide tedavi gerektirmez, enfeksiyon kendiliğinden kaybolur. Hastaların %1’inde çok ağır seyreden fulminan hepatit olduğunda veya kişinin bağışıklık sisteminde bir zayıflık varsa erken antiviral tedavi gerekebilir.

Kronik enfeksiyon tedavisi ileride siroz ve karaciğer kanseri riskini azaltmak için gerekebilir. ALT seviyesi  Karaciğer  hasarının bir  göstergesidir. Tedaviye karar verirken bu enzimin sürekli yüksek  olması veya HBV DNA(hepatit B  virüs  DNA’sı) düzeyine göre karar verilir,

Tedavi süresi kullanılan ilaca veya Hepatit B virüsünün alt tipine göre,  6 ay-1 yıl arası değişir. Henüz enfeksiyonun vücuttan tamamen temizleyen bir ilaç bulunmamaktadır. Bunlar sadece yürüsün çoğalmasını yavaşlatarak, karaciğer hasarını en aza indirger. Bu ilaçlar bazı antiviral ilaçlar ve bağışıklık sistemini etkileyen interferon alfa tarzı ilaçlardır.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/hepatit-b/1293

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Hafta Hafta Gebelik

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..