Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Bâzı Siyasilerin Hitabeti Üzerine

Bâzı Siyasilerin Hitabeti Üzerine
 

Giriş 

Gerçi hiçbir karizmatik özellik taşımadığı halde siyasette iktidara kadar gelmiş liderler var olsa da (Meselâ Almanya'yı 14 yıl idare eden Helmut Kohl bunlardan biridir.) başarılı bir lider olmada "etkili hitabet" elbette önemli bir özelliktir lider için. Bu bağlamda -her ne kadar subjektif olsa da yazacaklarım - günümüz siyasilerinin bazılarının hitabeti için şunları dile getirebilirim: 

Recep Tayyip Erdoğan 

Günümüzdeki siyasi liderler içinde, itiraf etmeyelim ki, söze hâkimiyet, kelime dağarcığı zenginliği, hitabet yeteneği, hazırcevaplılık, sözünü esirgememezlik, halkın hislerine tercüman olmak... açısından en başarılı olanı Recep Tayyip Erdoğan. Bunun yanında "halk ağzı"nı (Kasımpaşalılık günlerinden mi geliyor bu tarz, bilmiyorum) da biliyor olması da kendisine büyük avantaj sağlıyor meydanlarda, salonlarda... 

Numan Kurtulmuş 

Erdoğan'a bu bağlamda en yakın olanı Numan Kurtulmuş. Hatta diyebilirim ki Kurtulmuş kararlı ama sâkin tavrıyla bâzen anında parlayan (Belki de iktidarda olanın eleştiri cephesinin geniş olmasından) Erdoğan'dan bir gömlek üstün. Ama şu ortamda geniş bir taban bulması pek mümkün değil Türkiye genelinde Kurtulmuş. 

Deniz Baykal 

Eski CHP Gnel Başkanı Deniz Baykal da - bâzen kelimeleri arasında uzun "mola"lar verse de, "aristokrat" bir ağzı olsa da - hitabet sanatı açısından başarılıydı. Ses tonu ve ifadesindeki vurgulamalar her zaman etkileyici olmuştur. 

Kemal Kılıçdaroğlu 

Yeni CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri genelde kulağı tırmalamasa da monoton ses tonu, kurduğu vurgusuz uzun cümleler kendisini sıradan hatip sınıfından çıkaramıyor. 

Devlet Bahçeli 

Ağırbaşlılığı ve mutedil tavrı liderlik açısından avantajsa da Bahçeli kelimeleri telaffuzunda "klasik" yanlış yapıyor. Özelikle kısa "a"ları bâzı kelimelerde sürekli yanlış ifâde ediyor. "Demokrasi"yi demokrâsi, "aşağıdaki" aşağıdâki şeklinde telaffuz ediyor meselâ. Bunun yanı sıra sesindeki bir türlü geçmeyen "çatallaşma" da en sâkin söylediği bir cümle bile kulaklara "öfkeli bir ses" olarak geliyor. 

Nâmık Kemal Zeybek 

DP'nin çiçeği burnunda yeni genel başkanı, "Ülkücü Hakereti"n eski eğitim kanadı sorumlusu, Aydın Doğan'ın bacanağı, Yiğit Bulut'un kayınpederi Nâmık Kemal Zeybek uzun cümleler kurabilen, birikimli, özellikle heyecanlı kitleleri harekete geçirilebilecek tok sesli biri. Bir siyasi lider olmaktan çok bir "kültür adamı" özelliği taşıyor. Konuşmasında ses tonunu inişli çıkışlı kullanması "kültürel bir konu"yu anlatmakta kendisini başarılı kılar ama "vurgu"lamanın gereksiz olduğu bir "hitabe"de bu gereksiz / abartılı vurgulama dinleyeni rahatsız eder. Bir örnek vereyim en iyisi: Bu ses tonu "Çanakkale Şehitleri" şiirinde ağlatır insanı ama "Çanakkale ilinin "gayrisafi milli hasıla"dan aldığı payı anlatırken hiçbir işe yaramaz. Hatta itici gelir. 

Necmettin Erbakan 

Fizikî yıpranmasının dışında Erbakan cephesinde yeni bir şey yok. Tâkip edebildiğim ilk günden beri hep aynı. Zeki, esprili, kendine güvenen, rakamları bilen renkli bir şahsiyet. Konuşurken sıkmıyor ama tespit ve vaatlerindeki mübağala gülümsetiyor insanı. 70'li yılların MSP'sindeki söylemlerini (ağır sanayi, millî görüş, âdil düzen...) hâlâ ısrarla (sağ işaret parmağını kaldırarak) savunuyor. Geçen haftaların birinde "Haber Türk - Gündem"in misâfiri"ydi "mekanik"leşmiş görüntüsüne rağmen bilgi ve birikim bağlamında doyurucuydu ifâdeleri. 

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..