Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B10 Vitamini, RUTİN (P Vitamini ), İNOSİTOL ( İ Vitamini) / Beslenmenin diyalektiği (18)

B10 Vitamini, RUTİN  (P Vitamini ), İNOSİTOL ( İ Vitamini) /  Beslenmenin  diyalektiği  (18)
 

İNOSİTOL ( İ Vitamini)

B vitamini grupları içinde yer alır.B3 vitamini gibi vücudumuzda bol miktarda bulunur.Aşırı kafeinli içecek tüketiminin etkisi dışında, vücutta eksikliği pek görülmez...Doğada bitki ve hayvanlarda bol miktarlarda bulunur.
Kolin'le (J vitamini)birlikte alınırsa, beyin hücrelerinin beslenmesini sağlar.İnositol; saçların uzamasına ve dökülmemesine, vücutta kolestrol düzeylerinin azalmasına, damar sertliğinin önlenmesine, kemik iliğinin, göz ve bağırsak hücrelerinin işlevlerini yerine getirmesine katkı sağlar.Yağların parçalanmasını sağlayarak, vücutta depolanmasını etkiler.Eksikliğinde;kolindeki gibi, hücre zarlarının direnci ve bütünselliği zarar görür.Ruhsal sorunlar, ekzama, cildde döküntü, kabızlık, damar sertliği, kanda kolestrol düzeylerinde artış, saç dökülmesi ve gözde sorunlar oluşabilir.
Et, süt, turunçgillerde(limon hariç), hububatlarda, bira mayasında, baklagillerde, başta kabak olmak üzere, sebzelerde ve kuruyemişlerde bulunur.

RUTİN/P Vitamini(Bioflavanoidler)

Rutin; kuersetin, sitrin, katesin ve hesperidin çeşitleriyle karşımıza çıkan bir vitamindir.Bunlar, vücudumuzdaki atar ve toplar damarların arasındaki bağlantıları sağlayan kılcal damarların geçirgenliğini ve direngenliğini olumlu yönde etkiler, bu damarların yapısını korurlar.Eksikliklerinde, kılcaldamar zarlarında ve doku hücreleri arasında çimentomsu bazı maddelere rastlanmıştır.İnflamasyon(dokularda ağrılı şişme ve kızarıklık), kılcal damarlarda yırtılma ve kanamalar görülmüştür.

P vitamini kollajen dokunun güçlü ve esnek olmasına katkı sağlar, şeker hastalığına bağlı göz sorunları, hemeroid, varis, ülser, diabetik kanamalar, doğum, adet ve diş eti kanamalarında, yarar sağlar.Soğuk algınlığında, C vitamini ile birlikte etkilidir.C vitaminini okside olmaktan korur,
genel olarak C vitamininin etkinliğini dolaylı yönden arttırır.Eklemlerde şişme ve iltihapta, astımda ve alerjik durumlarda, ani düşüklerde yarar sağlar.D vitamini ile birlikte menapozda, beyin kanaması ve felç oluşumunda,
radyasyonun etkilerini azaltmakta, etkili olduğu düşünülmektedir...
Rutin, at kestanesi kabuğu, marul, taze biber, yer fıstığı, başta Mersin portakalı olmak üzere turuçgiller ve bunların kabuklarındaki beyaz etsi dokuda (çekinmeden kazıyıp yiyiniz ...), menekşe yaprağı, yumurta, frenk üzümünde,
kivide, soğan, kuşburnu, limonda, ıspanak, lahana, yeşil çay ve kırmızı şarapta bulunur.

PABA/ B10 Vitamini/Aminobenzoik Asit)

Besinlerde B9 vitamini (Folik Asit) ile birlikte bulunan bir vitamindir.Bağırsaklardaki hücrelere etki ederek, kan hücrelerinin oluşumuna, ayrıca folik asit oluşumuna ve protein metabolizmasına katkı sağlar.Güneş ışınlarından derimizi korur, sertleşmesini önler, pigment oluşumunu sağlar, yanık acısını azaltır.Saç tellerinin güçlenmesine ve rengini korumasına da destek verir.Sağlıklı bağırsak florası için gereklidir.Cilt hastalıklarında yararlıdır.Paba; kan ve normal hücre zarlarını koruyucu özelliğe sahiptir.Folik asit, diğer B vitaminleri ve C vitaminini etkisini arttırma, antibiyotiklerin de etkisini azaltma özelliğine sahiptir.Karaciğer , böbrek ve kalbimizdeki yağ dokularını
olumlu yönde etkiler...
Eksikliğinde, kansızlık, deprasyon, sindirim sorunları, yorgunluk, sinirlilik, başağrısı, saçlarda beyazlaşma, ''vitiligo'' diye
tanımlanan, cildin muhtelif yerlerinde beyaz lekelerin oluştuğu bir hastalık görülebilir...
Paba; karaciğer, böbrek, balık, yoğurt, yumurta, biramayası, pekmez, soya, yer fıstığı ve ayçiçeğinde bulunur.


(devam edecek)

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..