Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B2,B3,B5 ve B56Vitaminleri / Beslenmenin diyalektiği (15)

Sağlıklı yaşam(15)/Beslenme

B2 VİTAMİNİ: (Riboflamin)

B2 vitamini, bağırsaklarımızda bakterilerce az da olsa üretilen, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını destekleyen bir vitamindir. Katarakt oluşumuna, göz yorgunluğuna karşı yararlıdır. B2 vitamini saç ve tırnakların , deri dokusunun oksijen alımını ve de kanda alyuvarların oluşmasını destekler, deride kepeklenmeyi engeller. Migren ağrılarında, orak hücreli anemi tedavisinde, yanıklarda, alkolizmde etkili olabilmektedir Eğer A vitamini ile birlikte kullanılırsa; solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemlerinin mukozalarının sağlıklı olmalarına, mide ve karaciğer hastalıklarının iyileşmelerine katkıda bulunur.
Eksikliğinde, hamilelikte fetusun gelişimini etkiler, ayrıca saç dökülmesi, ağız çevresinde çatlak ve kızarma, gözlerde yanma ve kaşıntı, ışığa karşı duyarlılık, katarakt oluşumu, kornea hasarı, öğrenme güçlüğü, uykusuzluk, ciltte kaşıntı, sindirim sorunları, kilo kaybı ve çocuklarda büyümenin yavaşlaması olarak kendini gösterir.
Fazlalığı; idrar rengini değiştirme dışında, vücuttan çabuk atıldığı için toksit etki göstermez.
B2 vitamini, bira mayası, malt hülasası, böbrek ve karaciğer başta olmak üzere, B1 vitamininin bulunduğu yukarıdaki diğer ürünlerde de bulunur.

B3 VİTAMİNİ: (Niasin)

B3 vitamini, hücrelerin oksijeni kullanabilmesi için gerekli vitamindir.B2 vitamini gibi, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını ve ayrıca midede gerekli asit üretimini destekler.Beyin ve belleğimizin işlerliğine, kan dolaşımının düzenliliğine, merkezi sinir sisteminin iyi çalışmasına, trigliserit ve kolestrolün düşmesine, derimizin sağlığına , son
olarak da troit, insülin ve de cinsiyet hormonlarının(östrojen, progesteron, testesteron) sentezine katkı sağlar.
Eksikliğinde, çok tehlikeli, ölümcül Pellegra hastalığı ortaya çıkabilir.Bu hastalık, mide-bağırsak sistemi bozukluğu, deprasyon, merkezi sinir sisteminde işlev bozuklukları, dermatit bozukluklar, cilt lezyonları olarak kendini gösterir.Belirtilerine çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Diğer B3 vitamini eksiklikleri, bunama, uykusuzluk, kol ve bacaklarda ağrılar, sersemlik, baş ağrısı, kaslarda zayıflama, kan şekeri düşüklüğü, kolay yorulma ve sinirlenme, dilde yanma, diş etlerinde duyarlılık artışı, deride sertleşme ve ağızda koku
olarak ortaya çıkar.Fazlalığı karaciğere zarar verebilir.Mide ülseri, Şeker hastalığı gibi hastalıkları olumsuz yönde etkiliyebilir.Deride yanma, kaşıntı, kızarma, kollarda iğnelenme, kalp ritminde düzensizlik olarak da kendini gösterebilir.
Doğal olarak, özellikle biramayası, kepek, mantar, karaciğer, sığır eti, patates, yer fıstığı, marulun yanısıra, B1, B2 vitaminlerinin bulunduğu yukarıdaki ürünlerde de bulunur.

B5 VİTAMİNİ: (Pantotenik Asit)

Doğada çok yaygın olarak çeşitli düzeylerde hayvansal ve bitkisel ürünlerin hücrelerinde bol miktarda bulunan vitamindir.İhtiyacimız olan düzeyde B5 vitamini temininde pek zorlanmayız.(Yeterki pişirirken, çiğ olarak tüketirken onları öldürmeyelim..)B5 vitamini bir miktarda da bağırsaklarımızda ürer.Bu vitamin, metabolizma etkinlikleri için gerekli olan Koenzim A'nın üretilmesini destekler, sindirim sisteminin işlevselliğine katkı sağlar.Antistres hormonu olarak da tanımlanmaktadır.İnsanın ruhsal yapısını olumlu etkiler.Böbreküstü bezlerini olumlu yönde etkileyip, steroid hormonlarının(kortizon)yapımına katkıda bulunur.Dolaylı olarak bu hormonların etkisiyle, cilt dokusunu güçlendirir, yaşlanmayı yavaşlatır.Kolestrol, kırmızı kan hücrelerinin yapımında gereklidir.D vitamininin vücudumuzda yapılmasını ve vücudun gelişimini destekler.Karaciğer sirozu'na, alkolizm'e, mide ülseri'ne, Romatoitartrit'e, yorgunluğa, kabızlığa, bazı yaraların iyileşmesine iyi gelir.
Eksikliği;fiziki ve zihinsel yorgunluk, alerji, cilt sorunları, baş ağrısı, ellerde karıncalanma, artrit, kas spazm ve kramplarına, bulantıya, sinirsel sorunlara ve solunum sorunlarına neden olabilir.Fazlası vücuttan atılır, toksit değildir.
Bazı kişilerde nadiren, ishal ve dişlerde duyarlılık yaratabilmektedir.
Özellikle karaciğer, sığır eti, domuz eti, balık, tavuk, bira mayası, baklagiller, hububat, patates, mısır, mantar, ku-
ru yemişler, sebzeler ve yumurta sarısında bulunur.

B6 VİTAMİNİ:(Piridoksin)

Vücutta birçok vitaminden daha fazla önem taşıyan, fizik ve zihin sağlığımızı doğrudan etkiliyen bir vitamindir.
Sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarının çalışması için gerekli RNA ve DNA sentezine doğrudan katkı sağlar,
damar sertliğinin ve kolestrol birikiminin önlenmesine, kanser bağışıklığına, böbrek taşlarının oluşumunun engellenmesine, genel bağışıklık sisteminin işlevini sürdürmesine katkı sağlar.Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır.Serotonin(mutluluk) hormonunun yapımını da etkiler.İlaç olarak; adet öncesi gerginlik,
Karpal Tunel sendromu, gece oluşan bacak krampları, artrit ve bazı alerjilerin tedavisinde kullanılır.(Yüksek düzeyde protein ağırlıklı beslenen kişilerde, B6'ya olan ihtiyaç fazlalaşır!..)
Eksikliği nadiren(yukarıdaki durum gibi..) görülür.Ellerde titreme, uykusuzluk, unutkanlık, huysuzluk, huzursuzluk,
ihtiyarlıktan değil, B6 vitamini eksikliğinden olabilir.Ayrıca eksikliği;böbrek taşı oluşumuna, deprasyon, anemi,
merkezi sinir sistemi işleyişinde bozukluklara, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, kansızlık, işitme sorunları, iştahsızlık, baş dönmesi, ağız ve damakta enfeksiyon, ciltte soyulma ve yağlanma, akne, artrit, saç dökülmesi ve yukarıdaki yukarıdaki söz konusu süreçlerin olumsuzluğuna neden olabilmektedir.
Fazlalığı;ilaç olarak yüksek dozlarda, ileri yaşlarda bağışıklık sistemini güçlendirme ve sinirsel sorunların tedavisinde kullanılsa da, çok yüksek dozlarda uzun süreli alımlar, sinir sisteminde dönüşü olmayan sinir tahribatlarına yol açabilmektedir.
B6 vitamini, özellikle kepekli piriçte, bira mayasında, has buğday ununda, arpa, yulaf , soyada, muz, kavun, marulda, avakado, ıspanak, bezelyede, havuç, patates ve lahanada bulunur.Hayvansal olarak da karaciğer, böbrek, tavuk, sığır eti, yumurta ve başta yer fıstığı olmak üzere kuruyemişlerde bulunur.

(devam edecek)

 

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..