Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Baba'nın çocuk gelişimindeki rolü

Baba'nın çocuk gelişimindeki rolü
 

babası ve çınar eğlence merkezinde oynarken...


Çocukla sürekli ilgilenen baba'nın herzaman çocuğun gelişiminde olumlu bir etkisi vardır.

Baba, anneye göre çocuklarına daha az vakit ayırmaktadırlar. Çocukla daha fazla ilgilenen anne, çocuk üzerinde istediği otoriteyi kuramadığı zamanlarda baba devreye girmektedir.Baba, anne ve çocuk arasındaki ilişkiyi dışardan takip eder ve genelde tarafsız kalır.Baba, anneye göre daha doğrudan davrandığı ve olaylara farklı bir pencereden baktığı için çocuk gelişiminde etkin bir rolü bulunmaktadır.

Baba, başlangıçta çocukla çok fazla ilgilenmez. Bunu nedeni bebeğin henüz çok küçük olması ve anne tarafından daha çok bakıma muhtaç olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca baba, bebeği incitmekten korktuğu için de kucağına alamaz, bakımıyla ilgilenmez ve çoğu kez de bu durumlara kayıtsız kalırlar.

Baba'nın çocukla oyun oynaması, kitap okuması, çocuğun bakımıyla ilgilenmesi, sevgisini göstermesi çocuğun hem kişilik gelişimi açısından hemde zeka gelişimi açısından çok önemlidir. Baba çocuğu cesaretlendirmeli ve keşfetmesini sağlamalıdır.

Baba'nın çocukla ilgilenmesi ve ona gereken önemi vermesi durumunda, çocuk diğer çocuklara oranla daha sosyal ve liderlik özelliği daha fazla gelişmiş olacaktır. Bu durum da çocuğun, arkadaşlarıyla olan ilişkisini daha kuvvetli kılacaktır.

Baba, çocuğun cinsel gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Eğer çocuğunuz kız ise ona arkadaşı gibi davranacak karşı cinsi anlaması ve güvenmesini sağlıyacaktır. Çocuğunuz erkek ise erkekliği ve onun getirilerini babasından öğrenmesi daha kolay olacaktır. Erkek çocuk, babasını taklit edecektir. Bazı durumlarda da erkek çocuk babasını kıskanacaktır. Onun gibi olmak istiyecek ve zamanla babası onun gözünde yıklımaz bir dev olacaktır.

Bizim ufaklık daha şimdiden babasını taklit etmekte. Babası gibi Çınar’da futbol ve basketbol’u çok seviyor. Babası gibi topu ayağında dolandırıp, onun gibi basket atıyor. Eğer maçlar da babası forma giyerse, kendisi de formasını istiyor. Babasıyla oynadığı oyuna dahil olmak istediğimde bazen beni oyuna almıyor. Çok şükür bizim babişimiz Çınar ile çok ilgileniyor evde geçirdiği tüm vaktini ona ayırıyor. Artık o çok sevdiği belgeselleri, futbol maçlarını ve filimleri izliyemese de halinden oldukça memnun. Çünkü oğlumuz, bizim onunla geçirdiğimiz her vakitte her gün yeni birşey daha öğreniyor ve bizi ödüllendiriyor. Çınar’ın gelişiminde benim ne kadar rolüm varsa babasının da o kadar rolü var.

Teşekkürler babiş bizim sürekli yanımızda olduğun için.

Sevgilerimle...

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..