Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Sinema
 

Baba Oskar'ı neden geri çevirdi?

Baba Oskar'ı neden geri çevirdi?
 

 Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyada en bilinen film ödülüdür. Sinema sanatları ve bilimleri akademisi tarafından 1929'da Los Angeles'da verilmeye başlandı. Törenler yılda bir kez ve çoğunlukla şubat ayında yapılır.

Ödülün orijinal ismi Academy Award of Merit idi. Ödüle neden Oscar dendiğini tam bilinmemekle birlikte hakkında pek çok söylenti vardır. Bir söylentiye göre Bette Davis'in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson ile özdeşleştirmesi sonucunda, başka bir söylentiye göre ise Akademi'nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick'in heykelciği amcası Oscar'a benzetmesi ile ödülün adı Oscar olarak kaldı. Akademi, Oscar ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmamıştır.

Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplıdır.

Oscar heykelciğini kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler.

Oskar ödülünü reddeden olmuş mudur? Evet olmuştur. Tüm zamanların en iyi aktörlerinden Marlon Brando kazandığı ödülü almamıştır.

Marlon Brando kendisine verilen Oskar ödülünü kızıldereli katliamına dikkat çekmek için almamıştır. 30 Mart 1973'de yapılan törene, ödülü reddetmek ve aktör adına konuşmak üzere gönderilen kızıldereli bir kız Sacheen görevliler tarafından engellendiğinden aktörün kaleme aldığı bildirinin tamamını okuyamamıştır. Okuyabildiği bölüm şöyledir :

"Marlon Brando... benden zaman darlığı ile şu anda sizinle paylaşamayacağım uzun bir konuşma yapmamı istedi ancak basınla paylaşmaktan memnuniyet duyacağım şey şu ki o... çok üzülerek bu cömert ödülü kabul edemiyor. Ve bunun sebebi de... günümüz film endüstrisinin ...beni affedin.. ve televizyonlardaki filmlerdeki yeniden çevrimlerde Amerikan Yerlilerine yaptıkları ve Wounded Knee'deki (1890) son olaylardır. Bu akşam aranızda bulunamadığım için beni affedin gelecekte kalplerimiz ve anlayışlarımızda sevgi ve cömerlikte biraraya geleceğiz. Marlon Brando adına sizlere teşekkür ederim." http://www.youtube.com/watch?v=2QUacU0I4yU  )) 

Brando otobiyografisinde o geceyle ve ödülle ilgili olarak; "...Ama yine de büyük zorluklara rağmen, Sacheen kızıldereliler adına bir iki söz söylemeyi başardı. Bu hareketinden dolayı onunla gurur duyuyorum. O oskara ne oldu bilmiyorum. Sinema akademisi belki onu bana yollamıştır. Ama öyle olsa bile nerede olduğunu bilmiyorum." diyecektir.

Aktörün ödülü reddetmesine sebep olan katliam 1890 yılında yapılmıştı. ABD hükümeti Amerikan yerlilerinin (Kızılderililer) yaptığı "Hayalet Dansı"nın bir savaş dansı olduğundan şüpheleniyordu. Ancak bu dans Kızılderililer için kutsal bir tören idi ve bazı yerliler ellerinden alınan haklara bu kutsal dansı icra ederek kavuşacaklarına inanıyorlardı. Savaş Bakanlığı yerlilerin bir isyan hareketine kalkışacakları düşüncesiyle 7. Süvari alayını Pine Ridge ve Rosebud bölgelerindeki Lakota yerlilerinin kamp yerine göndermiş, bu kutsal dansı icra edenleri tutuklamak istemişti. (Bizdeki güncel davalara benziyor mu ne?)

29 Aralık 1890'da Birleşik Devletlerin beş yüz kişilik 7.Süvari Alayı Minikonju Lokatalarının kamp yerlerini çevirmiş ve çıkan çatışmada yirmi beş süvariye karşılık, aralarında altmış iki kadın ve çocuğun yer aldığı en az 153 Siu öldürülmüştür. Ancak çatışma sırasındaki kargaşada tam olarak kaç kişinin öldüğü bilinmemektedir.

Amerikan sineması CIA'nın kontrolündedir. Filmlerdeki konular, temalar, propaganda içeren hususlar CIA tarafından belirleniyor. Brando'nun tepkisinin, filmlerdeki kızılderelilerin cani, acımasız, katil, yağmacı olarak gösterilmesine yönelik de olduğunu düşünüyorum.

Brando'nun bu hareketi dünyaca ünlü bir aktörün CIA'ya karşı tepki vermesi bakımından ilginçtir.

 Bu t

 

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..