Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Aile
 

Babaannem evde yoğurt uyuturdu

Babaannem evde yoğurt uyuturdu
 

Evde babaannemin misafirleri vardı, biz de diğer odalarda sessizce koşturmaca oynuyorduk. Bu sırada köşede üzeri havlularla sarıp sarmalanmış şeyin yoğurt olduğunu, çarptığımızda dökülünce anladık. Sonra oraları temizlemek için gerekenleri evdeki misafirlere ve babaanneme farkettirmeden oraya taşırken aynı koşturmaca oyununu sürdürmüştük.

Evde bir köşede sarıp sarmalanmış birşey varsa bunun yoğurt olduğunu anlardık ve zamanı gelene kadar açılmaması ve kımıldatılmaması gerektiğini bilirdik. Babaannem "Korkutmayın uyuyan yoğurdu" derdi.

Ankara’ya yeni geldiğimiz yetmişlerin ortasında sokakta süt, yoğurt satılırdı. At arabaları, bisikletli arabalar veya kamyonetlerin arkasındaki metal kapların içinden sütü alıp, bir litrelik ölçülerle evden getirilen tencerelerin içine boşaltırlardı. Yoğurdun geniş ve sığ tepsilerde satıldığını görünce şaşırmıştım, bizim oralarda yoğurt derin tencerelerde uyutulurdu.

Babaannem Ankara’ya yeni geldiği zamanlarda bir kez yoğurt almış ama güvenememiş, atmış. Süt nasıl olsa kaynatıldığı için güvenirdik. Aldığı sütün hepsinden yoğurt uyuturdu. Yoğurt mayası olarak daha önceden kalan yoğurdu kullanırdı. Sütü kaynatır, soğuması için bekletir, maya olacak yoğurdu sütle bir çay bardağını içinde karıştırır ve sütün içine dökerdi. Kapları sarıp sarmalardı. Ne zaman açacağını yalnızca o bilirdi. Babaannemin yoğurdu hep lezzetli olurdu. Küçük kaplarda uyutur, birimiz bir kaptakini bir defada bitirebilirdik.

O zamanlar Ankara’da hazır olarak şişelerde AOÇ sütleri ve yoğurtları satılırdı. Süt şişesinin ağzı dar, yoğurt şişesinin geniş olurdu. Kaşık biraz büyük olursa yoğurt şişesine sığmazdı. Süt şişesinin ağzı kırmızı folyodan, yoğurt şişesinin ise yeşil folyodan yapılmış kapakla kapatılırdı. Şişeler depozitolu olduğu için bakkala geri götürürdük. AOÇ’nin yoğurdunu da severdim.

Şimdiki yoğurtlar güzel oluyor ancak ne babaannemim yoğurdunun ne de AOÇ yoğurdunun tadını bulabiliyorum. İnebolu’da olduğum zamanlarda annemin yoğurdundan yiyoruz, babaannemin yoğurduna benzeyen.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..