Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '18

 
Kategori
Dünya
 

Babadan Oğula Geçen Cumhurbaşkanlıkları…

Babadan Oğula Geçen Cumhurbaşkanlıkları…
 

Tarihe baktığımızda bir çok ülkede krallıkların ve padişahlıkların babadan oğula geçtiğini görürüz.  Ülke adının içerisinde Cumhuriyet yazan ülkelerde Cumhurbaşkanlığın veya Başkanlığın babadan oğula geçmesine daha çok halkı sindirilmiş ülkelerde rastlanır. Bu konuda en belirgin örneği Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti başkanı olan Kim jong-il’in ölümünden sonra yerine geçen ve halen Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti lideri olan Kim Jong-un’u gösterebiliriz.

Azerbaycan’da Haydar Aliyev’in yerine geçen İlham Aliyev, Suriye’de Hafız Esad’ın yerine geçen Beşar Esad Cumhuriyetlerle idare edilen ülkelerde babaları öldükten sonra  Başkan seçilen kişilerdir. Bu ülkelerde bir dönem veya iki dönem başkanlık yapacak gibi bir kısıtlama söz konusu değildir. Artık, yerlerine başka bir aday bulunamamasından mı, yoksa seçimlerin baskı altında yapılmasından mı kaynaklandığı belli olmayan bu seçimlerde insanlar ölene kadar başkan kalabilmektedirler.

ABD’de ise başkanlar ancak iki dönem seçilebilmektedirler. Her ne kadar George W Bush, babasından iki dönem sonra başkan olarak seçilmiş olsa da, 8 yıl sonunda başkanlığı bırakmak zorunda kalmıştır.  Ülkemizde de son Anayasa değişikliği gereğince  ABD’de olduğu gibi Cumhurbaşkanı iki dönem sonunda aday  olamıyor.

Genel olarak görevdeki Cumhurbaşkanları oğullarında bir ışık göremediklerinde ise damatlarını kendi yerlerine hazırlıyorlar. Örneğin Trump’un damadını başdanışmanı yapması gibi. Sizin aklınıza buna benzer başka birileri geliyor mu? Benim gelmiyor da….

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..