Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

BABALAR GÜNÜNDE BÜTÜN BABALARA 'BABA OLMAK'

BABALAR GÜNÜNDE BÜTÜN BABALARA  'BABA OLMAK'
 

Çevrenizde sevilen, aranan bir kişi olabilir, herkesin derdine, sıkıntısına ortak olabilirsiniz, güzel bir işiniz olabilir, çok para kazanabilirsiniz hatta güçlü, sözü geçen otorite biri olabilir üstüne birkaç tanede çocuk sahibi olabilirsiniz; ama tüm bunlar

‘ baba ’ olmak için yeter mi? 

Baba yanındaysa korkmaz, kendini güvende hisseder,

Her çocuk ihtiyaç duyduğunda babasını yanında görmek ister,

Yanında olmasa bile varlığını bir nefes gibi yanında, hissetmek ister,

Görünmeyen bir elin üstünde gezindiğini hissetmek ister ki;

Bunun huzuru ile geleceğe babadan aldığı güç, kudret ve özgüvenle arkasına bakmadan ayakları yere basarak güvenle yürüyebilsin…

Ya baba durması gereken yerde değilse…?

 Baba-çocuk ilişkisi eksik olan çocuklar daha pasif, ürkek, çekingen ve özgüvensiz olurken; anne-çocuk ilişkisi eksik olan çocuklarda ise acıma, merhamet, hoşgörü gibi duygular yeterince gelişmez. Böyle bir durumda babanın vereceği özgüven, güç ve mücadele etme duyguları yerine annenin aktardığı merhamet, yumuşak başlılık, vicdan gibi duygular ağır basmaya başlar.

Babanın yeterince bağ kuramadığı, ilişkilerinde kopukluk yaşadığı çocuklarda doğal olarak babanın vereceği duyguların yerini anneden gelen, aktarılan duygular doldurmaya ve anneye benzemeye başlayan erkek çocuklar…

Son yıllarda kadın-erkek  rollerinin kaybolması sonucu kadınların yaptıkları birçok işi erkekler, erkeklerin yaptığı birçok işi de kadınlar yapar duruma geldi.

Ve bunun sonucu olarak bir olay karşısında soğukkanlı, sakin ve cesur olması gerekirken bir erkeği ağlarken, yine bir olay karşısında ağlayıp, üzülmesi gereken kızları da küfredip, kavga ederken görmeye başladık.

Dünya tersine mi  dönmeye başladı?

Elbette bunun nedeni babaların asli görevleri olan ‘ baba ‘ rollerinden uzaklaşıp, para kazanmayı, çocukların fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayı asli görevleri sanmaları nedeniyle çocuklarıyla yeterince yakın ilişkiler kuramamasıdır.

Birçok baba maalesef; mangalda kül bırakmamacasına hele birde çok para kazanıp, iyi işler yapıyorlarsa bunun gururuyla ‘’ daha ne yapayım; en iyi telefonları alıyorum, tatile yurt dışına gönderiyorum, özel okullarda okutuyorum’’ diyerek babalıklarına laf ettirmezler.

Hâlbuki çocuklarının kazanacakları paradan ziyade onların ilgisine, verecekleri güven duygusuna, sıcak ilişkisine, öpüp koklamasına, alakasına ihtiyaç duyduklarını hep görmezden gelirler. Hayat ve iş şartları ne kadar ağırlaşırsa ağırlaşsın çocukların paradan önce  sağlıklı ilişkiler kurduğu, konuştuğu, güvendiği, yanında olduğunu hissettiği bir babaya ihtiyacı vardır. Çocuklarınızla bu sağlıklı ilişkiyi kuramadığınız sürece en pahalı oyuncakları, telefonları alsanız da, her yıl Avrupa’ya tatile gönderseniz de mutlu edemezsiniz, bunun yerine birlikte hoşça geçirilen birkaç saat, samimi bir sohbet, yapmacıksız, içten bir sarılma en pahalı hediyeden bile daha değerlidir.

Sevgili babalar; o çok önem verdiğiniz paraları kazanmak için çocuklarınızı ihmal ettikçe…

Bir arkadaşınıza ayırdığınız zaman kadar mesai ayırmadığınız, duygusal olarak ihmal ettiğiniz kızlarınız en muhtaç oldukları dönemde ‘hayatlarının erkeği’ babalarıyla yani sizle o samimi, doyurucu, güven veren bir ilişkiyi öğrenemedikleri için gün gelecek bu eksiklerini gidermek, biraz olsun bir erkek tarafından sevilmek, önemsenmek için selam bile vermeyeceğiniz adamlara gidecek, evlenmeye kalkacaklar.  

Erkek çocuklara gelince… Babadan daha çok anne ve kadınları görerek büyüyen erkek çocuklar; erkek davranışlarını kopyalamak, model almak, öğrenmek yerine sürekli gördüğü kadınlar gibi düşünüp, kadın gibi davranmaya başlıyacaklar.

Şunu unutmayın lütfen!

Erkek davranışları ve tepkileriyle, kadın davranışları ve tepkileri farklıdır. Bir fare gördüğünde bir kadının tepkisi ‘ ayy diye bağırarak sandalyenin üstüne çıkmak ve bağırmak’ iken bir erkeğin tepkisi ‘ ya kovalamak, ya da sakin olup beklemektir’

Anne ile büyüyen, anneyi model olan bir erkek çocuğun geliştireceği tepki ve davranışları tahmin edebilmeniz açısından bu örneği verme gereği hissettim.   

Sonuçta kız da olsa, erkek te olsa güçlü olmayı, özgüven sahibi olmayı, mücadele etmeyi, olayları duygulardan uzak mantıklı analiz edebilmeyi, dik durmayı babadan öğrenirler. 

Çocuklarınızın sizin en büyük sermayeniz, yaşam sebebiniz olduğunu unutmamanız dileğiyle

 

 Psikolog Bekir Fehmi Örmeci

Facebook: hayatiyenidenprogramlamak

 
Toplam blog
: 35
: 332
Kayıt tarihi
: 10.06.15
 
 

Psikolog ..