Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Murat ATİLA

http://blog.milliyet.com.tr/murat_atila

29 Şubat '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Babalarıyla Vakit Geçiren Çocukların Zekaları Daha Fazla Gelişiyor

Babalarıyla Vakit Geçiren Çocukların Zekaları Daha Fazla Gelişiyor
 

 
Çocuklar aileleriyle vakit geçirmek ve onlarla beraber etkinlik yapmak isterler. Bir babanın çocuğuyla geçirdiği kaliteli zamanlar, çocuğunun gelişimine büyük katkı sağlar. Özellikle özgüvenli ve IQ seviyesi yüksek bir birey olmasında etkili olur.
 
İngiliz araştırmacı Daniel Nettle ve arkadaşlarının yaptıkları araştırmaya göre; babalarıyla vakit geçiren çocukların IQ (Zeka Puanı) seviyelerinin daha fazla geliştiğini göstermiştir.
 
42 yaşında olan 11bin ingiliz katılımcının, ebeveynleri ile yapılan çalışmada çocuklarının babaları ile kaliteli zaman geçirme durumları, beraber oyun oynamaları, gezilere gitmeleri ile ilgili sorular sorulmuştur. Bu sorular neticesinde babalarıyla daha çok vakit geçirmiş olan çocukların, diğer çocuklara göre IQ'lerinin yüksek ve aynı zamanda kariyerlerinde daha başarılı oldukları saptanmıştır.
 
Araştırmayı yöneten Dr.  Daniel Nettle'nin yaptığı açıklamada;
 
"Babalarıyla kaliteli zaman geçiren bireylerin yüksek zekaya sahip olmaları ve kariyerlerinde başarılı olmaları şaşırtıcı bir durum değildi.
Bu bireylerin ikinci çocukluk dönemi olan ergenlik döneminde daha üretken ve girişken olduklarını da ortaya koymuştur. "
Araştırmacılar ayrıca babanın kız çocuktan ziyade erkek çocuklarla ilgilenmeye daha yatkın olduğunu da belirmektedirler."
 
Araştırmalarda göstermektedir ki çocuk gelişiminde aile katılımı oldukça önemli özellikle babanın çocukla vakit geçirmesi ayrıca bir önem arzetmektedir. 
 
 
Kaynak: Journal of Evolution and Human Behaviour (Nettle et al., 2016).
 
Murat ATİLA
Klinik Psikolog/Aile Danışmanı
 
www.psikoist.net
 
atillamurat@gmail.com
 
Toplam blog
: 39
: 124
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Murat ATİLA Klinik Psikolog- Aile Danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danı..