Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

 
Kategori
Babalar Günü
 

Babamın Günü

Babamın Günü
 

Ne çok var kutladığımız özel günler kategorisinde. Ama bazıları vardır ki çok özeldirler. Bunlardan bazıları, özel kurtuluş günleri. Tarihsel bir süzgecin tanıklığında kutlanır. Bazıları vardır ki, bazı şeyleri hep hatırlatır, unuttutmamak için. Kızılay günü,Yeşilay günü, dünya sigara içmeme günü gibi. Ama bazıları var ki, çok özeldir. Olmaması eksiklik gibidir. Anneler günü ve Babalar günü !..

Babalar Günü, Anneler günü kadar popüler olmasa da nereden çıktı diye düşündünüz mü ? Acaba, babalar günü, Anneler Günü'ne alternatif bir gün olarak mı ortaya çıktı. Yani, yıllardır, anneler günü internasyonal bir gün olarak kutlanıyor, babalara ayıp olmasın onlara da bir gün adayalım esprisi ile mi çıktı diye çok düşünmüşümdür. Ama aslında, birçok kişi belki de Babalar Günü'nün de bir tarihçesi olduğunu bilmiyor. Aslında Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Günü'nün de yanlış bilmiyorsam eğer, 91 yıllık bir geçmişi var. Ama bazı tarihçiler, Babalar Günü'nün Antik Roma'da bile kutlamasının yapıldığını belirtiyorlar.

Her yıl Haziran ayının 3. Pazarı olarak kutlanan Babalar gününün tarihçesi için farklı şeyler söylense de hepsinin temeli 2 farklı kaynağa dayanıyor. Bir tarafta, tarih belirtilmezken Babalar Günü'nün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunan araştırmacılar var. Bu araştırmacılar Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istediğini söylüyor.

Bir diğer kaynağa göre de, 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un 6. Çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını belirtiyorlar. Küçük yaşta annesini kaybeden Dodd'u ve beşkardeşini, babaları William Jackson Smart büyütmüş. Babası nın bir yandan çiftlikte çalışıp öte yandan altı çocuğa bakmasının zorluklarını fark eden Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirmiş. Hemen babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın babalar günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış. Ama bu çalışmalar bir sonraki yılın 19 Mayıs'ına kadar sürmüş. Aslında, her iki hikayede de ortak öğeler aynı gibi gözüküyor.

Genel anlamda ilk Babalar Günü 19 Haziran 1910'da Washington'ın Spokane şehrinde kutlanmıştır. Bu tarihten sonra ABD'nin diğer eyaletlerine de yayılmıştır. Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlanmış. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazar gününün Babalar günü olarak kutlayacağını açıklayan bir bildiri yayınladıktan sonra da evresellik niteliği kazanmış. Ogün bugündür de kutlanıyor.

Katoliklerin Babalar Günü'ne getirdikleri yorum ise diğer araştırmacılardan çok farklı. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Peygamberleri Hazreti İsa'nın babası anısına, Mart ayının 19'unu St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan ediyorlar. Ülkemizde 80'li yılların sonlarına doğru kabul gören Babalar Günü, o günden beri de kutlanıyor Türk halkı tarafından. Ama şu bir gerçek ki, Babalar günü, Anneler Günü’nün gölgesinde kutlanıyor. Çünkü, hiç bu kadar fazla benimsenmiş ve olmaması eksiklik hissedilebilecek bir gün yok diye düşünüyorum.. Bunu çevrenize bakınca da anlayabilirsiniz? Bakın Anneler günü dolayısı ile haftalarca öncesinden çarşı-Pazar, dükkanların vitrinleri nasıl süslenmişti, şimdi Babalar gününde nasıl hazırlıklar yapılmış. Bu işin ticari kısmı elbette, ama durum ne olursa olsun, babalar da anneler gibi bizim için kutsaldır.

Yaşamda var olmamızı sağlayan iki unsur, biri Annelerimiz, diğeri Babalarımız. Her ikisi de bizim için çok değerlidir. Kıymetleri bu dünyadan göçtüklerinde çok daha iyi anlaşılıyor. Ama hala babaları yaşayanlar var ise, yakındaysa o gün ellerini öpmeye gitsinler. Hediye almak şart değil, bir sevgi yaklaşımı, bir sıcak dokunuş yeterli olacaktır, zaten sevildiğini anlayacaktır. Uzaktaysa ve gidemiyorsanız, elinizden düşürmediğiniz telefonunuzu bir 5 dakika da onlar için kullanın. İnanın, fuzuli olarak harcadığını telefon kontörlerinden daha az değerli değildir. Yakınınızda ya da uzaklarda...

Babanıza bugün sesinizi duyurun. Tüm babaların ve baba adayların bu özel günü kutlu olsun…

../..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..