Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '12

 
Kategori
Kültürler
 

Babina nedir ???

Babina nedir ???
 

Aileye yeni katılan bebek boşnaklar için çok önemlidir. O sülaledeki en son ferttir, en yeni nesildir. Bebek doğduktan sonra anneyle birlikte kapının eşiğinden dahi çıkmaz. 40 gün boyunca bebek için Yasin Duası okunur. Eğer bebek erkekse; ailenin yakın akrabaları her akşam bebeğin evine giderler, eğlence düzenlenir, sohbetler yapılır. ŞEDNİSTSA denilen bu toplantıların sadece erkek bebek için yapılması üzücü. Ancak sürekli savaşlar ve katliamlarla yok edilen erkek nesil düşünülürse, boşnaklarda erkeğin değerli olması normal.

Bebeğe 41. Yasin Duası için aile içinde küçük bir tören düzenlenir ve bunu anneanne yapar. Bebeğe yatağı,yastığı,yorganı ve kıyafet bohçasını anneanneler hazırlar. Ailenin yakın akraba,eş-dost ve arkadaşları davet edilir. Bebeğin sağlıklı ve hayırlı bir evlat olarak büyümesi için dular okunur. Annelerimizden,onlarında kendi anne ve anneannelerinden görerek devam ettirdiğimiz ; bir çeşit bebek mevlüdü olan bu toplantılara BABİNA denir.

Babinada duayı okuyan kişi bunu Allah rızası için yaptığından asla para verilmez. Önceden bu kişiye hediye hazırlanır ve toplantı sonunda giderken de verilir.

Dualarla bebeğe Hoşgeldin Dünyamıza denir, Gelen konuklar ailenin bu son ferdine tanışma hediyesi getirirler.

Altın ya da para takanlar bebeğin kundağı içine bırakırlar. Eğer hediye alınmışsa bebek yatağına bırakılır. Boşnaklarda aile büyükleri her zaman değerlidir. Onlara da gözünüz aydın anlamına gelen ufak hediyeler getirilir. Örneğin; havlu,çarşaf,tülbent,namazlık vb.

Dua bitince anne dimiyasını giyerek bebeği duayı okuyanın kucağına verir. O da 3 kez kucağında sallayarak ailede varsa önce babaannenin kucağına götürür, sonra annaannesi alır. En son bebek misafirlere gösterilir. Bu arada gülsuyu dökülür.

Daha sonra ikramlara geçilir. Bebek için yapılan kaynar denilen içecek dağıtılır.

Ev halkı konuklara mutlaka Püryan (Etli Pilav) - Börek (Pita) ve Tatlı (Hurmacık) yapar. Yanında ise üzüm ya da erik suyu ikram edilir. Davetlilerin  kendi yaptıkları pasta ve kurabiyeler de dağıtılır. Bu boşnaklardaki yardımlaşmanın örneğidir.

30-40 kişinin katıldığı bu toplantılarda sohbet hiç bitmez.

Babina sonrası bebek ailede değer verilen kişiye ilk gider ve bebek gittiği kişiye hediyesiyle gider.Kapıda evin en genç kişisi bebeği alır ve aile büyüğünün kucağına verir. O da bebeğin yüzüne tatlı dilli olası için şeker,ak saçlı bir ihtiyar olması için de un sürer.Kundağına da sağlıklı büyümesi  dileğiyle yumurta koyar.

Günümüzde Babina Toplantılarının yeri ve uygulaması biraz değişmiş. Maalesef evlerimizin küçülmesi, eşyalarımızın çoğalması vb nedenle bu toplantılar restaurant tarzı yerlerde yapılmaktadır. Bu mekanlarda da herkes farklı masalarda oturduğundan sohbetlerde sınırlı olmakmaktadır. Aile ortamındaki sıcaklık azalmaktadır.

Güzel yanları da var tabii....

Bebekler için süslü şekerli biblolar,resim çerçeveleri dağıtılması ve "Bebek Anı Defteri" ne o günle ilgili yazılar yazılması gibi. Yıllar sonra o bebek bu defteri okuduğunda yazanların çoğu belki de hayatta olmayacaklar.

Geleneklerimizin devam ettirilmesi gerekir. Kültürümüzü yaşatalım...

kAYNAK ; Annem Dursune ELMA - Babaannem Zekiye ELMA - Yön.Kurulu  Üyemiz  Kadriye ARIKAN

Resim ; Kadriye ARIKAN'ın torunu. (Son Babina Toplantısı yaptığımız bebeğimiz)

Adanabosnahaber - Fatma GÜLKAN

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..