Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '16

 
Kategori
Sinema
 

Bacalaureat (Mezuniyet)

Bacalaureat (Mezuniyet)
 

 
Romen yönetmen Cristian Mungiu’nun Cannes’te en iyi yönetmen ödülünü alan Bacalaureat, (Mezuniyet) güçlü senaryosu, yüksek tempolu gerilimi, incelikli anlatımı, harika oyunculuklarıyla, çok etkileyici ve nitelikli bir film. 
 
Romanya’da küçük bir kentte geçen hikaye, yozlaşmış toplumsal ilişkilerle bağlantılı olarak, bir ailenin ve insanlarının dramına odaklanıyor.
 
Dr Romeo ve karısı Magda 80’li yılların baskıcı rejiminden kaçarak Romanya’yı terketmiş bir çift. 1989'devrimi ve Çavuşesku’nun ölümünden sonra, büyük umutlarla yeniden geri dönmüşler. Evlilikleri son derece mutsuz. Birbirlerine yabancılaşmışlar. Eliza onların 18 yaşındaki kızı. İngiltere’de bir üniversitede kazandığı bursla yeni bir hayata başlama yolundaki çabaları sürerken yaşadığı bir cinsel saldırının yarattığı travmayla alt üst oluyor. Başarıyı kızının mutlululuğundan daha çok önemseyen babası onun bu bursu kaybetmemesi için, ailecek o güne dek benimsedikleri ve kızlarına da aktardıkları tüm değerleri bir kenara bırakarak, lise bitirme sınavlarında yasa dışı yollara başvuruyor. Dr. Romeo'nun  baskın kişiliğine rağmen, bunu Magda ve Eliza’ya kabul ettirmesi hiç te kolay olmuyor. Magda hak edilmemiş bir başarının ileride kızının benliğinde yaratacağı sıkıntıların farkında. Ayrıca onun karalarını kendisinin vermesinden ve hayatı kendi deneyimleriyle yaşayarak öğrenmesinden yana. 
Bu arada Dr. Romeo’nun Sandra adında genç bir kadınla ilişkisi de var. Eliza’nın bu ilişkiyi öğrenmesi ve bunun annesine büyük bir haksızlık olduğunu düşünmesi, aralarındaki gerginliği iyice artmasına sebep oluyor.  Sırrın ortaya çıkmasıyla, Magda artık birlikte yaşamalarının mümkün olmadığını söylüyor kocasına. Dr Romeo evden ayrılmak zorunda kalıyor.
Eliza’ysa babasının dikte ettiği tüm önerilere sessizce başkaldırarak sınavda ayrıcalıklı olmayı ve İngiltere’ye gitmeyi reddiyor. 
 
Anne babaların, eğitimcilerin ve herkesin üzerinde çok düşünüp, tartışabileceği, ülkemizdeki değer algısı, çökmüş eğitim sistemi ve sosyal travmalarla da benzerlikler gösteren, soluk soluğa izlenen harika bir film. 
 
Güzel bir hafta sonu olsun...
 
Bugünlerde yolunu sinemaya düşürmeye niyetli dostlarıma öneririm. 
 
Hamra
 
Filmin künyesi :
Vizyon tarihi 18 Kasım 2016 (2s 8dk)
Yönetmen: Cristian Mungiu
Oyuncular: Adrian Titieni, Maria Dragu?, Lia Bugnar...
Tür: Dram
Ülke : Romanya, Fransa, Belçika
 
Toplam blog
: 30
: 572
Kayıt tarihi
: 02.11.09
 
 

Edebiyat, sinema, tiyatro ve müzik başlıca ilgi alanlarım. Gezmeyi, okumayı, yazmayı, düşünmeyi v..