Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

Badem'in sol gözü kapanmış, insanların iki gözü de!

Badem'in sol gözü kapanmış, insanların iki gözü de!
 

Badem gözlerinden biri kapanan Badem


Geçtiğimiz yaz Ege kıyılarının maskotu haline gelmiş Badem ismi verilen fok balığı, Datça’da yeniden ortaya çıkmış! Bir kayığın üzerinde uyuklarken görülmüş.

Başından yaralıymış ve bu defa insanlardan kaçıyormuş. Sol gözü de tamamen kapalıymış.

Sait Yorulmaz isimli bir balıkçı, Badem’in başka bir balıkçı tarafından kürekle dövüldüğünü iddia etmiş. Balık ağlarını parçaladığı için.

Badem’i muayene eden Veteriner Hekim Ahmet Arıcıoğlu, başında ve gözünde darbe izi olduğunu, sol gözünün de iltihaplı olduğunu söyleyerek, sopa veya kürek darbesi almış olabileceğini ifade etmiş. Bir başka balıkçı da, Ören’de Badem’e ateş edildiğini duyduğunu söylemiş. Buna karşılık Sualtı Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya da, bu iddiaların tersini savunarak ve Badem’in herhangi bir yeni darbe almamış olduğunu belirterek, “Kürekle dövülmüş olsa, kesinlikle tekneye çıkmazdı.” demiş. Fok balığının kürekle dövülmüş olmasıyla, kayığa çıkmış olması arasındaki bağlantı pek anlaşılamamış olsa da. (Milliyet)

Ayni günde İstanbul’dan ulaşan bir haberde de, bir anne kız tarafından beslenen sokak köpeğinin, ayni mahalleden bir <ı>hayvansevmez tarafından pompalı tüfekle vurulup öldürülmüş olduğunu okuduk. Bu <ı>hayvansevmez ayrıca anne kızı da, köpeği öldürmeden önce bir elden geçirip dövmüş. “Dikkat et size de gelmesin.” diye tüfekten çıkanları kastederek, anne-kızı tehdit etmeyi de ihmal etmemiş. (Hürriyet)

Bu Badem anlaşılan bir Super-Fok. Ege kıyılarının genişliği ve bu sularda balıkçılık yapanların sayısı göz önüne alınacak olursa, tek başına bir Badem’in, bütün bu balıkçıların yaşam temeli olan ağlarını ne ölçüde tehdit etmekte olduğu ve onlara ne boyutlarda zarar verdiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Olmaz tabii böyle şey! Kahrolsun Badem! Vurun kafasına! Vurun gözüne! Olmazsa alın bir pompalı tüfek elinize, İstanbul’daki kafadarınız gibi. Ne işi var zaten şu Badem’in, Ege’nin uçsuz bucaksız sularında? Gitsin başka yerlerde arasın kısmetini.

Örneğin Amerika’da! US Marine’sinin uzun zamandan beri fok balıklarını faaliyetlerinde kullandığı biliniyor. Onları deniz içine döşenmiş mayınları bulup çıkarmada kullanıyorlar. Ayrıca foklar denizcilere, düşman dalgıçların yerini haber veriyor ve onların denizde kaybettikleri eşyaları bulup getiriyorlar. (Wikipedia)

<ı>Ne işin var Badem’cik Ege’nin Türk kıyılarında? Çek git Allahaşkına, ABD’de askere yazıl, hem bu zavallı balıkçıları seni dövmek ve öldürmek zorunda bırakma, hem de biz seyreden ve elinden birşey gelmeyenleri, seni dövenlere iyi dualar okumaktan kurtar.

Bu arada, fokların insanların balıklarını yiyerek tükettikleri iddiası da geçenlerde çürütüldü. University of British Columbia ‘da Kanada’lı araştırmacı Kristin Kaschener’in deneylerinden çıkan sonuçlara göre, foklarla insanların balık avlama alanları, dünyanın başka başka yerlerindeymiş. Yani kimse kimsenin yiyeceğini çalacak durumda değilmiş. (Spiegel Online)

İstanbul’daki tüfek atıcısı ise, magandalıktan ve tehditten TCK’na göre yargılanacakmış. Köpeciği vurup öldürdüğü için verilebilecek en büyük ceza ise, 600.- TL olabilirmiş.

Yani 600 TL’yi gözden çıkaran herkes, istediği gibi hayvan vurabilir demek ki bu ülkede.

Bu soğuk kış günlerinde, sokaklardaki sahipsiz, aç bir hayvancığa bir lokma yemek vermek için uğraşan birkaç insana, ne güzel bir gözdağı! Üstelik kanunla desteklenmiş!

Sen istediğin kadar uğraş, hayatta kalmaları için bir lokma ekmek vermeğe! Ben istedim miydi, çeker vururum! Hediyesi 600.- TL.

İşte bu kadar!

Hayvana böyle davranan, insana başka türlü mü muamele eder? Etmez tabii, hayvanı vuran, insanları da dövüp tehdit etmiş işte, ispatı ortada!

Bu anlayışla, yaşama karşı bu duyarsızlıkla, bu bencillikle, bu zorbalıkla nereye kadar gidilir?

<ı>Cevap verelim: Bir adım öteye bile değil.

Bu davranışlar içindekilerin elde edeceği kısa vadedeki zaferler, uzun vadedeki yerinde sayan boğuşmanın kaderini değiştiremez.

Acı ama gerçek.

TCK’na göre İstanbul’lu zorbaya, silah kullandığı için altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilebilirmiş.

Hayvansever bir hakime çatmasını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..