Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
5723
 

Bademli Köyü’ nün ünlü koruk şurubu (Alicem’s drink)

Bademli Köyü’ nün ünlü koruk şurubu (Alicem’s drink)
 

Hadi bu iyiliğimi de unutmayın (!).

Bugün sizlere geç kalınmış bir yaz tatilinde keşfettiğim, hoş bir içecekten söz etmek istiyorum;

Ege bölgesinin gizli kalmış güzelliklerinden biri olan Bademli Köyü’ nün, neredeyse sembolü haline gelmiş bir lezzetinden, koruk şurubundan…

***

Önce Bademli Köyü’ nden söz etmeliyim.

Bademli Köyü; İzmir' in Dikili ilçesine bağlı.

Köye Dikili ve Çandarlı’ dan da gidilebiliyor. Her iki yol da deniz kenarında olduğundan, köye varana kadar güzel koylar eşliğinde yolculuk edebiliyorsunuz.

***

Eğer Çandarlı' dan gidiyorsanız, keskin virajlar ardından karşınıza çıkan manzara size hoş sürprizler hazırlıyor.

Her yeni dönemeç , Ege’ nin farklı tonda mavilerini gözler önüne seriyor.

Dikili' den giderseniz, gene deniz manzaralı ama daha sakin bir yolculuk yapıyorsunuz.

Ama nereden giderseniz gidin, yaklaşık on dakika kadar sonra Bademli Köyü’ne varıyorsunuz.

***

Köye girince yan yana dizilmiş, şirin köy kahveleri karşılıyor sizleri.

Burası nedense bana, Marmaris’ de sıcak yaz günlerinde mola vermek için uğradığımız, serinlediğimiz Bayır Köyü’ nü hatırlatıyor.

Ancak Bademli Köyü daha bir Ege’ li sanki…

***

Bademli Köyü’ nün tüm kahvehanelerinde, bakkalarında şişelerde koruk şurubu satılıyor.

Ayrıca sıcak yaz günlerinde Bademli Köyü’ nde mola verdiğinizde; buz gibi, üzeri köpüklü, bordo renkli koruk suyu da afiyetle içime hazır bir şekilde sizi bekliyor.

O sıcakta içilince öyle iyi geliyor ki, insanı tazeliyor, zindelik veriyor.

Koruk şurubu yapımı

Koruk (olgunlaşmamış üzüm) şurubu, eskiden evlerin bahçelerinde büyük bakır kazanlarda ağır, ağır kaynatılarak yapılırmış.

Birkaç saat kaynatıldıktan sonra, bir bezin içinde ağaca asılır ve iyice süzülmesi için beklenirmiş.

Süzülen su yeniden kaynatılarak, renginin bordoya dönmesi sağlanırmış. İstenilen renge ulaşılınca, şeker koyulur ve en sonunda biraz daha kaynatılan suya koku vermesi için hindişah otu da katılırmış.

Bazı yörelerde ise koku vermesi için ıtır, amber, çubuk tarçın da koyulurmuş.

Koruk suyu yapımı

Kaynatılıp, tadı ve kokusu iyice yerine gelen koruk şurubundan, bir bardağa iki parmak kalınlığında (miktarı siz damak tadınıza göre ayarlıyorsunuz) koyup üzerine soğuk su ilave ediyorsunuz.

Daha sonra, iki bardağı birbirine boşaltarak koruk suyunun iyice köpürmesini sağlıyorsunuz.

Sonuç harika…

Koruk suyunun rengi de inanılmaz güzellikte oluyor.

Alicem (oğlum) koruk suyu yapmayı çok seviyor. Koruk suyunu; ünlü bir mutfağın şefi gibi, büyük bir titizlik ve zevkle hazırlıyor.

O yüzden biz koruk suyuna, artık Alicem’ s drink diyoruz.

Ha unutmadan, henüz denemedik ama ekmeğin üzerine reçel gibi sürülerek de yenebiliyormuş.

Haydi afiyet olsun…

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ancak çocuk hafızamda Bademli'ye ait bir şeyler biriktiremeden ayrılmışız ben altı aylıkken. Geçen kış memlekete giderken yolumuzu uzattık ve Bademli'ye de uğradık. Doğduğum ev hâlâ ayaktaydı ve hâlâ yaşayanlar vardı o evde. Garip bir duyguydu. Minicik bir bebekken beni tuzlayan Ayşe Ana ve kocası Ahmet Amca hâlâ hayattaydı. Ablam o günlerden hayatta olan dostlarla tek tek tanıştırdı beni. Eski komşular neler neler ikrâm etmedi birkaç saatlik o kısa ziyaretimizde. Ancak kimsenin aklına "koruk şurubu" ikrâm etmek gelmedi sanırım;)) Aklıma koydum, bu yaz yine gideceğim ve mutlaka tadacağım koruk şurubunu. Teşekkür ederim bu lezzeti paylaştığınız için;)) Ve halkısınız: Bademli pek çok Ege köyünden "daha bir Ege'li" ;)) Hele sözünü ettiğiniz o kıyılar, o manzara... Ölmeden mutlaka görülmeli;))

Benginaz 
 20.10.2009 21:59
Cevap :
Bademli Köyü' nden olmanız çok hoşuma gitti. Ancak, ''Minicik bir bebekken beni tuzlayan Ayşe Ana ve kocası Ahmet...'' sözüne takıldım. Oralarda yöresel bir adet mi bu tuzlama işi? Yorumunuz için teşekkürler. Sevgi ve saygılarımla...  20.10.2009 22:33
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 34
Toplam yorum
: 64
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 4978
Kayıt tarihi
: 06.05.09
 
 

..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster