Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Bafa Gölü kuruyor..

Bafa Gölü Kuruyor…

Her yaz Söke üzerinden Bodrum’a ulaşmak isteyenler Bafa gölünün kenarından yağ gibi kayarak geçerler. Belki de bazılarımız durup göl kenarında dinlenme fırsatı bulmuştur. Burada duranlar gölün halini görmüş olsalar gerek. Son yıllarda Bafa Gölün’de gözle görülür su azalması ve kirlilik baş göstermektedir. Gölde özellikle yaz aylarında agır bir koku oluşmakta, yosunların yüzeyde oluşturduğu manzarada içler acısı.

Bafa gölü 1994 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Ne yazık ki şu an elle sayılır nitelikte kuş türünü barındırmaktadır. Yılda 500 bin ton balık alınırmış önceleri, şu an ise balık bulabilene aşk olsun. Doğanın armağanı olan Bafa gölü bilinçsizce göle bırakılan Zeytin yağ fabrikalarının atıklarına maruz kalıyor. Önceleri göl Büyük menderes nehriyle beslenmekteydi. Ancak şuan durum farklı tabi. Nehrin suları sulama tarımı için kullanılmakta olduğundan su buraya kadar ulaşmıyor artık. Gölde tuzluluk oranı arttı. Tuzlanma göl çevresindeki yaylalarıda olumsuz etkilemektedir.

Küçüklüğümde Bafa gölünün güney batısında yer alan Serçin köyüne vardığımızda mutlaka göl kenarına gider kuşları izlerdim. Şu an o kuşlardan eser yok. Göl kuruduğu için önceleri suyla dolu alana motorlarla girip ilerleyebiliyorsunuz. İnsanın şu soruyu sorması içten bile olmuyor artık. Burası nasıl bir Tabiat Parkı?

Turizm ve Kültür bakanlığının sitesinde Bafa gölü için (www.kultur.gov.tr) 300.000 üzerinde değişik türden kuşların kışlak alanı niteliğindedir denmektedir. Ne acı ki bakanlık bile Bafa gölünün bittiğinin farkında değil açıkcası. Bir doğa gönüllüsü olarak bu yok oluşu tüm dünyaya haykırmak istiyorum.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)’da bu olaya dikkat çekmek için toplantı düzenlemiştir. Bir çok sivil toplum örğütü Bafa gölünün eski haline kavuşması için çaba sarf etmektedir. Gelin Bafamızı kurtaralım…..

 
Toplam blog
: 10
: 530
Kayıt tarihi
: 29.10.08
 
 

1983 Aydın. 2006-İşletme Fakültesi. Türkiye' de özelleştirme adı altında çalışmam vardır. Muhaseb..