Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '13

 
Kategori
Kitap
 

Bağbaşı Beldesi ve Tomurcuk

Bağbaşı Beldesi ve Tomurcuk
 

Öğretmen Ahmet Çölgeçen ve kitapları


Her zaman söylüyorum ve yazıyorum, çalışkan, üretken, okuyan ve okuduğunu  çevresiyle paylaşan öğretmenleri seviyor ve takdir ediyorum. Zaten öğretmenlik mesleği adından da anlaşılacağı üzere öğretmekten gelimiyor mu? Öğreten, öğretici,eğitici  olan ve bilenden geliyor öğretmenin adı. İşte sizlere biraz olsun tanıtmaya çalışacağım öğretmen Ahmet Çölgeçen bu  tanımladığımız örnek öğretmenlerden biridir.  
 
Geçen Ekim ayı başlarında yolunumuz Denizli’ye düşmüştü. Araştırmacı  folklorcu  yazar gazeteci  Dr. Tahit Kutsi Makal’ın  anma törenleri dolasıyla  Denizli / Acıpayam’da idik. İşte bu anma töreninde  değerli öğretmen Ahmet Çölgeçen de yanımızda idi. Kısa bir zamanda  tanıştık ve kırk yılık bir arkadaş gibi   kaldığımız süre içinde  dostluğumuz pekişti.O günden bu yana  beni biriki  kez aradı, geçenlerde  öğretmenler Günü dolayısıyla  Öğretmenler Günümü  kutladı. İşte o geçmiş günlerde bunumuz Denizli ana ve arkadaşlarına   kitapları imzalı olarak armağan etti. Bana verdiği kitaplarından  1.Tomurcuk ( 3 ) Denizli’ye bağlı Bağbaşı Belediyesini  ve öğrencilerini tanıtan bir güzel eser,tam 370 sayfadan ibarettir.  2. Kitabı ise  yine  Denizli’ye bağılı Tavas İlçesinin “Yukarıboğaz  Köyü’nün Soyağacı” adını taşıyor. Bu  kitapta  tam 352 sayfadan oluşuyor. Her kitabında tertemiz bir baskıları vardır. Kitaplar Denizli'de  Oğuz Ofset Matbaacılık tesislerinde basılmıştır. Bir başka yazımda da  bu 2. kitabından  söz edeceğim...Kitabın kapak kompozisyonu YAZAR-BİR -AR  GenelBaşkanı  ressam Abdülkadir Uslu tarafından yapılmıştır.
 
Öğretmen yazar  Ahmet Çölgeçen,  1954 yılında Tavas İlçesi’nin Yukarıboğaz Köyü‘nde doğmuş olup,ortaokul ve liseyi Denizli’de bitirmiştir. Daha sonra Denizli Eğitim Enstitüsü  ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olmuştur. (1978 ). Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra Denizli'de Dr. NevdetDurmuş İ.Ö.O. öğretmeniiken  kendi isteğiyle emektliye ayrılmıştır. Ahmet Çölgeçen halen Denizli’de ikamet etmektedir. Hayatını sanatla, edebiyatla sürdürmektedir. Evli olup,  üç çocuk ve iki torun babasıdır...
 
Ahmet Çölgeçen’in daha önce yayımlanan  eserleri:
 
1-     Umut Çiçekleri,derleme (1996)
 
2-     Tomurcuk -1- derleme (2006)
 
3-     Tomurcuk- 2 - derleme (2007)
 
4-     Tomurcuk- 3- derleme (2008)
 
5-     Tavas Yukarıboğaz Köyü  Soyağacı ( 2010 )
 
Bunlardan başka  yayına hazır başka eserleri de vardır. Ahmet Çölgeçen, yazmaya,araştırma ve okumaya son derece meraklı bir öğretmndir. Bu konuda öğrencilerini de yazmaya ve okumaya teşvik etmektedir. Bu amaçla onlara eğitim ve öğretim proğramlarının üniteler ışığında  işlerken öğrencilerin kaleme aldığı şiir,öykü, deneme,çeşitli yazılar  örneğin Atatürk, Türkiye, yurdumuz, memleketimiz, tarihimiz, ülkümüz, örf ve adetlerimiz, folklorumuz, milli değerlerimiz ,bayrağımız, Cumhuriyetimizin kurucusu ATATÜRK, bunlardan başka Milli ve dini  bayramlarımız, doğa güzelliklerimizden Bağbahçe, orman,ağıç,bağ, bahçe,yakın çevremiz,okulumuz,öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız konusunda  öğrenciler tarafından özenle  hazırlanan kompozisyon çalışmalarından makale  ve diğer edebi yazıları toplayıp, “Tomurcuk “ ( 1,2,3 )  adı altında  yayımlatmış ve bunları   öğrencilerine, köy halkına ve öğretmen meslektaşlarına armağan etmiştir.
 
Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz Beyin  yazdığı  giriş bölünde özetli şunları yazıyor Ahmet Çölgeçen için: Ulu ÖnderAtatürk’ün öncülüğünde Genç Türkiye Cumhuiriyetimizin kurulması ile eğitimin ve gençlerin önemi  ülkemizde de benimsenmkiş ve yapılan devrimlerle geleceğe güvenle bakan “fikri hür, vicdanı hür , irfanı hür “ nesiller yektiştirilmeye başlanılmıştır. Güzel dilimizi,Türkçe’nin çocum ve gençlerimizeizin duygulrıyla yoğruarak ortayakonan “TOMURCUK” adlı biu eseri incelerken Ata’nın gösterdiği yolda eminadımlarla yürüyen bir neslin varlığını hissetiğimi ifade etmekten kıvanç duyuyorum. Çocuklarımızın eserlerini derleerek oluşturduğu bu çalışmasından dolayı  Ahmet ÇÖLGEÇEN’e  teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum..”   
 
Benim şu anda  elimde bulunan Tomurcuk  3’te, en başta Atatürk’ün  “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” sözleriyle  sayfalarını açmaktadır. Bundan başka  E. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erol,çalıştığı okul müdür ve müdür yardımcılarının  yazılarına özellikle yer vermiştir…Adı geçen kitapta okulun yerleşim durumu, okulda çalışan öğretmen  ve öğrencilerinin adları ve sınıfları hatta numaraları yazmayı ihmal etmemiştir. Güzel bir Antoloji  ve aynı zamanda bir derleme hazırlamıştır..
 
Bu derlemelerini Dr. Necdet Durmuş İlk Öğretim Okulu, Arif  Yalınkaya İ.Ö.O, Denizli Cumhuriyet Lisesi, Kayhan Mehmet Atmavaca İ.Ö.O. Denizli Yardımsevenler Derneği İ.Ö. O. Denizli Özel Çamlıkİ.Ö.O. Doğan Demircioğlu  Esmanİ.Ö.O,Tavas Çağıran İ.Ö. O. Denizli Ticaret Borsası  sİ.Ö.O.Denizli Merkez İ.Ö.O.gibi okullardan   derlemeler yapmıştır.
 
Ahmet ÇÖLGEÇEN, bu sana,  kültür çalışmalarını yaparken bu kasabada  görev yapan Belediye Başkanı  Osman YÜKSEKTEPE, çalışkan  muhtarları ve azalarını da unutmamıştır.  Yine Türkiye  ve  dünya çapında  Milli Olimpiyat  Şampiyonlarımızdan  HASAN GÜNGÖR'ü,  Kırkpınar Başpehlivanı  HÜSEYİN ÇOKAL'ı,  Akdeniz Oyunları Şampiyonu  ve Milli Güreşçimiz  BAYRAM UYSAL' ı  da  unutmamıştır.... Bunların fotoğrafları, özgeçmişleri  ve aldıkları  ödül, belge ve ödüllerilyle  bu kitabın sayfalarına onurla taşımışlardır... Bu  değerli  Olimpiyat  Şampiyonlarımızı görerek bir kez  daha onlarla   onurlandık...Vefat  edenleri saygıyla ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun diyorum. Bunlar  Türkiye'nin Milli Oluimpiyat Şampıyonları  ve TÜRKİYENİNadını  dünyaya tanıtan altın- yaldızlı milli değerleridir...Böyle yiğitleri unutmamak gerekir...Sayın  A. Çölgeçen'de   onları  unutmamışlardır...
 
Ahmet Çölgeçen’in bu çalışmalarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı, Denizli  ili Vali ve Kaymakamlardan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden  de   birçok ödülü vardır.  Hayatını kültürümüze ,milli değerlerimize  adayan ve  öğrencilerinin  eserlerini  günışığına çıkararan çalışkan, üretken  araştırmacı ve  değerli meslektaşım A.ÇÖLGEÇEN'i  24 Kasım Öğretmenler Günü  münasebetiyle  ve bu güzelim kalıcıcı, nitelikli  yapıtlarından  dolayı kutluyor , başarılarının  devamını  diliyorum.Tüm saygıdeğer öğretmenlerimizle birlikte  sağlık  ve  başarı dolu daha  nice 24 Kasımlara  diyorum....
 
Bir başka  yazımda  yine Ahmet ÇÖLGEÇEN'in  bin bir emekle hazırladığı  “ Tavas Yukarıboğaz Köyü Soyağacı"  adını taşıyan kitabından ayrıca söz edeceğim.  
 
Abdülkadir  Güler 27.11.2013.
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..