Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Bağdat' ta dehşete çeyrek kala !

Bağdat' ta dehşete çeyrek kala !
 

Bağdat’ ta operasyon yakın. ABD' li komutanlar, operasyon öncesi, '' Bağdat, görülmemiş bir operasyona tanıklık edecek. Son dört yılın en büyük askeri harekatına hazır olun '' mesajı vermişti. Bağdat, moğol istilasından sonra gördüğü en büyük yıkımla karşı karşıya. Felluce' de yapılan kıyımın bir benzeri Bağdat' ta yaşanmak üzere. Amerika, daha önceleri direniş karşısında çaresiz kalıp, kışlalarına çekildikten sonra Bağdat’ta ve bir çok Irak şehrinde hakimiyetini kaybetmişti. Şimdi kaybettiği şehirleri, direnişçilerden geri alıp, müttefiklerine teslim edebilmek için son bir hamle yapıyor. Bu hamle İran saldırısı için elzem. Amerika bunu yapmazsa, İran’a giden yoldaki engelleri temizleyemeyeceğini biliyor. Irak’ta geçicide olsa bir müddet direnişi susturması lazım. Amerikan yönetimi, Bağdatı yok etmek pahasına da olsa bunu yapmayı düşünüyor.

Tüm hazırlıklar tamamlandı. Amerika’nın yeni müttefiki Kürtler, yine ön saflarda yeralacak. Daha önce Felluce’de savaştıkları gibi. Bunun için Kuzey Irak’tan bölgeye peşmergeler naklediliyor. Devlet yanlısı şiiler saldıraya çoktan hazırlandı.

Sünniler, kendi bölgelerini savunacaklarını söylüyorlar. Bu acıyı daha da attıracak. Çünkü gerilla savaşında alan savunması yapılmaz. Oynak savunma yapılır. Düşman savunma yapılan bölgeyi uzaktan ateş altına alabilecek güçlü silahlara sahip. Amerika muhtemelen şehrin etrafında 24- 40 km menzilli topçu bataryalarını konuşlandırdı. 1 tonluk bombaları 1 m hassasiyetle atabilen uçaklar da hazır bekliyor. Bu durumda direnişçiler bir mahhalleyi savunmaya kalktığında, savunulan mahallenin yerle bir edilmesi kaçınılmaz. Bu savaş çok kanlı geçeceğe benziyor. Masum sivillerin bu hengamede olmaması gerekir.

Eminim ki yaşanan vahşet medyadan saklanacak. Dilerim o denli büyük vahşet yaşanmaz. Fakat gerçekten büyük bir vahşet yaşanırsa, bunun hesabını bu vahşete ortak olanlar veremez. Bu konuda Sünni siyasetçi Abdülnasır El Cenabi, İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, bölgesel Kürt yönetimini uyardı. Cenabi "Eğer Kürtler Bağdat'ta Sünni Arapları vurursa, Araplar da Kuzey Irak'ta Kürtleri vuracak" dedi. Erbil’deki bazı din adamlarının Bağdat’a gidecek kürtleri uyardıkları ve Bağdat’a yapılacak saldıraya katılmanın günah olduğunu beyan eden bir fetva yayınladıkları duyuruldu. Bunun üzerine Bağdat’a gidecek 2 kürt tugayına mensub peşmergelerin gitmek istemedikleri gelen haberler arasında.

Bu saldırı sadece sünniler hedef alınmıyor. Amerika’ya boyun eğmeyen şiilerde hedef alınıyor. En büyük düşman ise Sadr yanlıları. Bugün Sadr yanlısı Sağlık Bakanını yardımcısı Amerikalar tarafından tutuklandı. Sadr yanlıları şii olmalarna rağmen Arap kimliklerini ön plana çıkarıyor ve Irak’ın bütünlüğünü savunuyor.

Amerika için Bağdat operasyonu, İran saldırısından önceki en önemli adım.

 
Toplam blog
: 23
: 2625
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

İnsanca yaşamaya çalışan, zaman zaman düşen, zaman zaman kalkan, zaman zaman kaygılara kapılan, zama..