Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Bağımlı mıyız, bağımsız mı?

Son yıllarda değişen kültürün değişimine bizler de uğruyoruz farkında olmadan. Hayatın biçtiği elbiseleri kimi zaman özümüzmüş gibi giymeye çalışıyor, kimi zaman da dar yada bol gelen şikayetlerle üstümüze uydurmaya çalışıyoruz.

Oysa önce birey olduğumuzun farkındalığında olamamız gerek. Kişi olarak önce birey sorumluluğumuz, sonra etrafımıza olan sorumluluğumuz vardır hayatta. Oysa bize çocukluğumuzdan verilmeye başlayan yanlış eğitim var. Dersine çalışmayan öğrenci ebeveyne sorumluluğunu yapmamış sayılır, komşu oğlunun - kızının terbiyesinde olmayan çocuk kıyaslamaların arbedesinde kendini bulmak şöyle dursun, başkaları olmaya çalışırken, ne olacağının sorgusuna girme ihtiyacı bile duymaz. Sonrası zaten malum. Hayattan ne beklediğini bilmeyen, ikili ilişkilerde ben merkezci çoğul kişilik yapılarının süresiz çatışması...

Bu noktada biz ebeveynlere büyük görev düşüyor. Çocuklarımızı önce birey olarak sorumluluklarının olduğunu ve bunun öncelikle kendileri için gerekli olduğunun inancını yerleştirmeliyiz. Önce özne olan duruşumuz, sonra etrafımızda sahip olduğumuz insanlara karşı çerçevemizi oluşturur. İnsan kimliğimizden sonra anne, baba, eş, kardeş, evlat, komşu... olmak gerek.

Bu sorgulamaların bilincinde olan insan, önce bağımsız kişiliğine sahip, çerçevesini belirlemiş, sınırlarını ve sınırsızlığını korumayı başarmış sayılır. Sonrasında da etrafında diğer bağımsızlarla bağımlı ilişkilerinin dengesini kurmayı hedefler.

Özünde doğru olan da bu değil mi? Hepimiz önce bağımsız sonra bağımlı değil miyiz?

 
Toplam blog
: 6
: 952
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

Dün, bugün, yarın üçgenini sorgulayan, sesli düşünceleri amatörce yazmayı seven biri kısaca. Uzun za..