Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Bağımlıların söylediği 6 yalan

 

-"Bir bağımlının yalan söylediğini nasıl anlarsınız?"

-"Dudaklarının hareket etmesinden."

 

Bağımlıların söylediği en sık 6 yalan:

1) “Ne zaman istersem bırakabilirim.”

Bağımlılar, hayatlarını kontrol edebildiklerini düşünmek isterler ama onların hayatini kontrol eden alkol/uyuşturucudur.

2) “Problemlerimle basa çıkmak için alkol/uyuşturucu kullanmam lazım.”

Bazı bağımlılar, gerçek problemi ile yüzleşmedikleri için kullanırlar, aslında alkol/uyuşturucu problemlerle basa çıkmayı sağlamaz, problemleri daha kotu hale getirir.

3) “Ben X gibi değilim.”

Bağımlılar, kendilerini diğerleri ile karşılaştırarak daha iyi görünmek isterler. Bazı insanlar hasta olur, bazısı ceza alir ama bu, biri birinden daha iyi durumda demek değildir.

4) “Benim ne yaptığım kimseyi ilgilendirmez.”

Bağımlılık, sadece kişinin kendisini değil, aile ve arkadaşlarını da ilgilendiren bir sorundur. Kişi bağımlılığın içindeyken, etrafındakileri nasıl etkilediğini anlayamaz.

5) “Beni hayata bağlayan hiç bir şey yok zaten!”

Bağımlılıkta depresyon çok yaygındır. Bağımlılık surecinde kişi zamanla umutsuzluk, suçluluk duyguları yasamaya baslar ve depresyonu artar. Bu duygularla basa çıkmak için daha çok içer veya kullanır. Bağımlılık ne kadar ilerlerse depresyon da o kadar artıp bir döngü haline gelebilir.

6) “Hayat alkol/uyuşturucu olmadan çok keyifsiz.”

Bağımlılar, kullanmadıkları zaman hayatın sıkıcı olduğunu düşünürler. Aslında ayık olmak demek sağlıklı bir yaşam kurarak yeni arkadaşlar edinip hayatın tadını sağlıklı bir şekilde çıkarmak anlamına gelir. Bir çok insan alkolü veya uyuşturucu bıraktıktan sonra hayattan gerçekten ayık olarak zevk alabildiğini fark edip önceki deneyimlerinin aslında eğlence olmadığını fark ederler.

Bir bağımlının yalan söylediğini tedirgin davranışlardan, gözünüze bakamamasından, eliyle ağzını kapamasından, öksürüp boğazını temizlemesinden, detay vermemesinden, soruya net cevap vermemesinden veya defansif olmasından anlarsiniz.

Bağımlı kişiler, sorunlarını inkar etme evresindeyken sıkça yalan söylerler. Yasadıklarının bir sorun olduğunu fark ettikleri zaman yalanlar azalır veya biter.

Ipek Aykol

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 22
: 52
Kayıt tarihi
: 05.10.18
 
 

Amerika'nin Kalifornia eyaletinde Lisansli Evlilik ve Aile Terapistiyim. Koc Universitesi Psikolo..