Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bağımlılık

Bağımlılık
 

Bağımlılık; bir nesneye, bir kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek diye tanımlanıyor. Bağımlılık deyince ilk akla gelenler; sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler. Bu maddelere bağımlılık öncelikle insanın fiziksel sağlığını etkilediğinden olsa gerek, etkisi çok farkedilmeyen diğer bağımlılıklar ikinci planda kalıyor. Bunlar daha çok bağımlı olduğumuzun farkına varmadığımız veya sevgi diye isimlendirdiğimiz ama temelinde bağımlı olduğumuz şeyler. Bu bir kişi, bir ortam veya bir duygu olabilir.

Bu tarz bağımlılıklar oldukça sinsidir ve insanların çoğu bağımlı olduklarının farkında değillerdir. Bağımlılık özgürlüğün karşıtıdır; İnsan ancak özgür olduğu zaman kendini gerçekleştirebilir ve mutlu olabilir. Bu durumda bağımlı insanlar kendilerini gerçekleştiremez ve tam anlamı ile mutlu da olamazlar denilebilir. Sürekli birşeyleri kaybetme korkusu veya elde tutma çabası içinde bulunduklarından ruhsal durumları çok çabuk bozulabilir. Enerjilerinin çoğunu bunlar için harcadıkları için bir süre sonra sağlıkları da bozulabilir.

Madem bu bağımlılıklar o kadar sinsi, bu durumda bağımlı olduğumuzu ve nelere bağımlı olduğumuzu nasıl anlayacağız?

Bunun için başvuracağımız en iyi kaynak tabi ki yine kendimiz. Bağımlılığı insanın kendisi yarattığına göre çözümü de yine insanın kendisindedir. Doğru cevap alabilmek için önce doğru soruları sormak gerekiyor.

Bağımlılık temelinde onsuz olamayacağımızı, onsuz yaşayamayacağımızı zannetmektir. Kimsiz ve nesiz yaşayamayacağımızı zannediyoruz?

Hayatımızdan çıkması bizi en çok etkileyecek olan şey nedir? Bizi neler tamamlıyor?

Bu soruların cevapları bizi çok şaşırtacak şeyler çıkabilir; bir eşya olabilir, eşimiz, sevgilimiz veya ailemiz olabilir.Bir davranış veya duygu da olabilir. Mesela acı çekmeden yaşayamayacağını düşünen veya başkalarının onayını almadan adım atamayan insanlar vardır. Bunlar da bir bağımlılıktır.

Bu soruların cevabını aldıktan sonra; onsuz bana ne olur? O olmayınca hayatımda ne olur, ne eksilir?

Muhtemelen bir duygu çıkacaktır; üzülürüm, yalnız kalırım, üşürüm, mutsuz olurum vs... Bu duyguların altında ise yine bizim kendi korkularımız vardır. Sevilmeme korkusu, suçlanma korkusu, güvensizlik, güçsüzlük gibi.

Bağımlılık duyduğumuz şeylere karşı bir fedakarlıkta bulunuyoruzdur. Nasıl sigara almak için maddi bir şey ödüyorsak diğer bağımlılıklar için de mutlaka bir bedel ödüyoruzdur.

Onun için ne fedakarlık yapıyorum? Onun için kendimden ne veriyorum?

Mesela sevgilinizdir, onu kaybetmemek için gururunuzdan ödün veriyorsunuzdur. Kariyerinizdir, onu kaybetmemek için ailenizi ve sevdiklerinizi feda ediyorsunuzdur.

Bağımlılıklarımızın altında yatan çoğunlukla sevgi eksikliğidir. Her insan tek başına tam ve bütündür, dışarıdan almaya çalıştığımız herşey aslında kendi içimizde mevcut, sadece onu bulmak için biraz kendi içimize doğru yolculuk yapmak ve sakladığımız yerlerden onları çıkarmamız gerekiyor.

 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..